Zinedine Zidane

Zinedine Zidane

Zinedine Zidane er en fransk fodboldlegende, der trods en meget uværdig afslutning på sin karriere, stadig vil blive husket som en af fodboldhistoriens største legender.

Zinedine Yazid Zidane blev født den 23. juni i 1972 i den franske storby Marseille. Begge Zinedine Zidanes forældre er fra Algeriet, men de valgte af immigrere til Frankrig nogle år før Zinedine blev født.

Zinedine Zidane bliver i dag husket som en de største teknikere og mest elegante spillere, som fodbolden nogensinde har set, samtidig med at han en af de allerstørste inspirationskilder for unge fodboldspillere verden over.

På grund af sin algerierske baggrund er han et stort idol for både det franske og algeriske folk.

Karriere

AS Cannes

Efter at have imponeret i en række forskellige småklubber, blev den den 14-årige Zinedine Zidane i 1987 inviteret til en  seks uger lang prøvetræning med den professionelle fodboldklub AS Cannes. Her gjorde han det så godt, at han allerede tidligt i prøvetræningen blev tilbudt en professionel kontrakt, som han takkede ja til.

Den 18. maj 1989 spillede den 17-årige Zinedie Zidane sin første professionelle kamp nogensinde, i en kamp imod Nantes. Han skulle dog bruge lidt tid før han fik scoret sit første mål som professionel fodboldspiller, da det først kom den 8. februar 1991 i endnu en kamp imod Nantes.

Zinedine Zidane nåede at være på kontrakt i fire år, spille 61 kampe og score 10 mål for AS Cannes, inden større udfordringer kalde på den talentfulde franskmand.

Girondins de Bordeaux

Efter stille og roligt at have spillet sig ind på AS Cannes’ hold, skiftede Zinedine Zidane i 1992 til den franske storklub Bordeaux.

Her blev han hurtigt en del af holdet, og i sin tid i Bordeaux var Zinedine Zidane med at at vinde Intertoto Cuppen samt en andenplads i UEFA Cuppen.

Zinedine Zidane spillede 139 kampe og scorede 58 mål for Bordeaux.

Juventus FC

I 1996 skiftede Zinedine Zidane til den italienske storklub Juventus, for et beløb på omkring 25 millioner danske kroner. Her fik han enorm succes, og i tiden i Italien var han blandt andet med til at vinde det italienske mesterskab to gange samtidig med at han to gange blev kåret som årets bedst udenlandske spiller i Italien.

Real Madrid CF

Den store succes i det italienske, gjorde at den spanske gigant Real Madrid i 2001 valgte at gøre Zinedine Zidane til den dyreste fodboldspiller nogensinde (på det tidspunkt), da de valgte at betale Juventus 560 millioner danske kroner for den elegante franskmand.

Med Zinedine Zidane på holdet, opnåede Real Madrid deres Galácticos periode, da Zinedine Zidane med holdkammerater som Luis Figo, Ronaldo, David Beckham, Michael Owen, Raúl, Iker Casillas, Roberto Carlos og mange flere dominerede fodboldverdenen.

I Galáticos perioden vandt Zinedine Zidane og hans holdkamerater blandt andet den spanske liga, den spanske pokaltitel og Champions League.

Det var også i Real Madrid tiden at Zinedine Zidane scorede sit vel nok mest kendte mål, da han i Champions League finalen i 2002, scorede det vindende mål med en fantastisk helflugter.

Da sæsonen i 2006 sluttede valgte Zinedine Zidane at stoppe sin aktive fodboldkarriere.

I tiden i Real Madrid, blev det til 155 kampe og 37 mål.

Frankrig

Zinedine Zidane fik sin landsholdsdebut den 17. august 1994 i en venskabskamp imod Tjekkiet, og man må sige at han startede som lyn og torden. Han blev indskiftet ved stillingen 2-0 til Tjekkiet, og da kampen blev fløjtet af, var stillingen 2-2 og Zinedine Zidane havde scoret begge Frankrigs mål.

Herefter overtog Zinedine Zidane playmakerrollen på det franske landshold, efter at en anden senere fodboldlegende Eric Cantona, blev fravalgt på grund af adskillige disciplinære problemer.

Zinedine Zidane spillede sin første slutrunde, da VM blev afholdt i frankrig i 1998. På trods af en udvisning i gruppekampen imod Saudi Arabien, blev det en fantastisk slutrunde for Zinedie Zidane og resten af det franske landshold.  Zinedine Zidane og Frankrig vandt nemlig hele tuneringen, og de kunne derfor lade sig hylde som verdensmestre på hjemmebane, efter at Zinedine Zidane havde lavet to ud af Frankrigs tre mål i 3-0 finalesejren over Brasilien.

Kun to år efter VM slutrunden, skulle Zinedine Zidane og resten af det franske landshold igen lade sig krone som vinder af en stor slutrunde. Denne gang var det til EM slutrunden i 2000 i Holland og Belgien.

Succes sluttede dog brat, kun to år efter, ved VM slutrunden i 2002 i Sydkorea og Japan. En skade Zinedine Zidane spillede ikke i Frankrigs to første gruppekampe, og i den tredje og sidste gjorde han ikke det store væsen af sig. Frankrig røg derfor ud, allerede i det indledende gruppespil og uden at have scoret ét eneste mål.

To år senere skulle Frankrig og Zinedine Zidane dog få mulighed for revanche, da de havde kvalificeret sig til EM slutrunden i 2004 i Portugal. Den mulighed udnyttede de dog ikke fuldt ud, da de allerede i kvartfinalen, højest overraskende, blevet slået ud af de senere europamestre fra Grækenland.

Herefter valgte Zinedine Zidane at indstille sin landsholdskarriere, sammen med andre store franske fodboldlegender som s Bixente Lizarazu, Marcel Desailly, Claude Makélélé og Lilian Thuram.

Dette skulle dog vise sig af være for mange landsholdsstop, på én og samme gange og det resulterede i at det franske landshold kom i store problemer med at kvalificere sig til den kommende VM slutrunde i Tyskland. Frankrigs dårlige resultater blev dog for meget for Zinedine Zidane, der sammen med Lilian Thuram og Claude Makélélé besluttede sig for at vende tilbage til det franske landshold.

Med trioens tilbagevenden vendte stimen for Frankrig, og en fjerdeplads i kvalifikationspuljen blev byttet ud med en førsteplads og direkte kvalifikation til  VM i Tyskland 2006.

Til slutrunden imponerede det franske landshold og Zinedine Zidane og store nationer som for eksempel Spanien, Brasilien og Portugal blev sendt ud i franskmændenes vejen til finalen, hvor det italienske landshold ventede.

Zinedine Zidane havde inden afrejsen til Tyskland, meddelt at han ville stoppe efter slutrunden, så  finalen var en fuldstændig unik mulighed for ham, til at sætte sidste hånd på sin flotte karriere. Denne mulighed blev endnu mere unik da han kort inden finalen blev han kåret til VM slutrundens bedste spiller og syv minutter inde i finale bragte Frankrig foran på et straffespark. Alt var derfor klar til at Zinedine Zidane kunne stoppe på toppen ved at løve VM trofæet – men så gik det fuldstændig vanvittig galt.

Italien fik udlignet og kampen gik i forlænget spilletid, og  pludselig ud af ingenting vender Zinedine Zidane sig om og nikker den italienske forsvarsspiller Marco Materazzi direkte ind i brystet.  Overfaldet blev korrekt straffet med et rødt kort af kampens dommer, mens medspillere, modstandere, tilskuere og tv-seere verden over kunne se måbende til.

Med Frankrig en mand i undertal, gik kampen i straffesparkskonkurrence og uden Zinedine Zidane tabte det franske landshold straffesparkskonkurrencen og Italien kunne lade sig hylde som verdensmestre.

Zinedine Zidane gik derfor på ét splitsekund, fra at kunne slutte sin karrie på fornemeste vis, til at få fodboldhistoriens vel nok mest uværdige afsked.

I den efterfølgende tid var der mange vilde og forskellige spekulationer om hvorfor Zinedine Zidane overfaldt Marco Materazzi som han gjorde. Spekulationer om både rasisme og terrorismeanklager blev nævnt, men den mest sandsynligespekulation gik dog på at Marco Materazzi havde sagt noget groft fornærmende om Zinedine Zidanes mor og familie.

Citater

“Jeg vil hellere dø!” Zinedine Zidane om muligheden for at sige undskyld til Marco Materazzi.

“Det jeg sagde var noget man høre mange gange i hver kamp, som man normalt bare ignorerer” Marco Materazzi om hvad han sagde til Zidane Zidane i VM finalen i 2006.

“Jeg kaldte ikke Zidane en terrorist og jeg sagde ihvertfald ikke noget om hans mor” Marco Materazzi om hvad han sagde til Zidane Zidane i VM finalen i 2006.

“Zidane så på mig på en super arrogant måde” Marco Materazzi om hvorfor han provokerede Zinedine Zidane i VM finalen i 2006.

Resten af beskrivelsen af Zinedine Zidane er på vej.

4 kommentarer til “Zinedine Zidane”

  1. Han er for mig, en af de største og dygtigste fodboldtalenter i historien. Specielt hans succesfulde tid i Real Madrid. Han er ( min mening ) en større legende i fodbold, større end fx : Cryuff, Ronaldo, Michael L og Luis Figo, og er blandt Maradona og Pele, men de er nok bedre end Zidane. Den største legende i Frankrig. Ham kan de være stolte af, ligeså vel Maradona i Argentina og Pele i Brasilien !

    Svar

Skriv en kommentar