Ronaldo

Ronaldo

Ronaldo Luís Nazario de Lima bedre kendt som Ronaldo, blev født den 22. september 1976 i Rio de Janiero i Brasillien.

Han bliver i dag husket som en af fodboldhistoriens aller største målkonger, men desværre også som en spiller, der kunne have fået meget mere ud af sit talent end tilfældet blev. Ronaldos karriere blev nemlig bremset af skader og en til tider manglende form, der udover kælenavnet Fænomenet også gav ham øgenavne som Tykke Ronaldo og Fede Ronaldo.

Karriere

Cruzeiro Esporte Clube

Ronaldo startede sin imponerende karriere i 1993, da han i sin første sæson som senior opnåede at spille 14 kampe og score 12 mål for den brasilianske Cruzeiro Esporte Clube. I den sæson Ronaldo spillede i Cruzeiro Esporte Clube vandt klubben deres første mesterskab, da de med Ronaldo på holdet vandt den brasilianske pokalturnering.

Ronaldos imponereinde første sæson resulterede i at han blev udtaget til den brasilianske VM trup.

PSV Eindhoven

Efter VM slutrunden skiftede den dengang kun 17-årige Ronaldo til den hollandske storklub PSV Eindhoven, efter at være blevet opdaget af danske Frank Arnesen og efter at have taget imod råd fra brasilianske Romário.

I Ronaldos første sæson for PSV Eindhoven blev han ligatopscorer ved at score intet mindre end 30 mål.

Hans anden sæson var dog ikke nær så succesfuld. Ronaldo sad nemlig ude med en knæskade det meste at sæsonen. Han nåede derfor kun at spille 13 kampe. I de kampe viste han dog at skaden ikke havde ødelagt hans målnæse, da han i de 13 kampe scorede 12 mål.

Flere kampe nåede Ronaldo ikke for PSV Eindhoven, da den spanske storklub FC Barcelona forelskede sig i målkongen.

FC Barcelona

For en rekordsum på omkring 96 millioner danske kroner sikrede FC Barcelona sig Ronaldo for næsen af blandt andre Inter Milan.

Ligesom i PSV Eindhoven slog Ronaldo til med samme. I sin første sæson i Spanien scorede han 47 mål i 49 kampe. Ronaldos mange mål for FC Barcelona medvirkede til at den spanske klub vandt et hav af pokaler i det ene år Ronaldo nåede at spillede der.

Ronaldos kontraktforhandlinger gav nemlig store problemer.

Inter Milan

Ronaldos kontraktforhandlingsproblemer blev udnyttet af den italienske storklub Inter Milan, der tidligere havde været ude efter ham.

De måtte slippe intet mindre endnu 108 millioner danske kroner for den farlige brasilianer.

De penge var dog givet godt ud, for det var i særdeleshed i sin tid i Inter Milan at Ronaldo for alvor slog fast at han var hans tids farligste angriber.

Desværre for Inter Milan og Ronaldo var det også i Inter Milan at Ronaldos skadesproblemer for alvor begyndte at drille ham.

Ronaldo sad blandt andet ude med en knæskade store dele af 99/00 sæsonen, hele 00/01  og store dele af 01/02 sæsonen.

På trods af de tilbagevende skadesproblemer formåede Ronaldo dog at blive en fodboldlegende i Inter Milan, ved blandt andet at score 59 mål i de 99 kampe han nåede for den italienske storklub.

Real Madrid

Da Ronaldo i 2002 skiftede til Real Madrid var de spanske fans fyldt med spænding og forventninger. De mente de havde købt verdens bedste angriber og det skulle Ronaldo også gøre sit til at forsøge at leve op til.

En af de tydeligste eksempler på Ronalods klasse viste han i den legendariske Champions League kvartfinalekamp imod Manchester United. Her lavede han et hattrick i kampen og da han blev udskiftet var til stående applaus fra både de spanske og de engelske fans.

Det var dog ikke kun gode stunder Ronaldo oplevede i Real Madrid. Hans knæproblemer fortsatte med at drille ham, han blev oftere og oftere beskyldt for at have problemer med overvægt og han havde problemer indfinde sig under den daværende Real Madrid træner Fabio Capello.

AC Milan

Ronaldos problemer med Fabio Capello medvirkede til at han i januar 2007 skiftede tilbage til italiensk fodbold – for at spille for hans tidligere klub Inter Milans største rival AC Milan.

Han fik dog ikke tilnærmelsesvis den samme succes i AC Milan som han havde i inter Milan. Hans knæproblemer fortsatte, mens han fortsat blev beskyldt for overvægt.

Af disse grunde nåede Ronaldo kun at spille 20 kampe og score 9 mål for AC Milan.

Corinthians

Trods Ronaldos åbenlyse talent, veludviklede målnæse og imponerende karriere, så var hans mange skader, skyld i at han efter bruddet med AC Milan havde lidt svært ved at finde en ny klub.

Det lykkedes dog, da Corinthians fra Ronaldos hjemland Brasilien fik ham til at underskrive en 1-årig kontrakt.

I den kontraktperiode formåede han at imponere så meget, at Corinthians valgte af forlænge hans kontrakt med yderligere et år. Efter kontraktforlængelsen udtalte Ronaldo at dette var hans sidste.

I de to år i Corinthians blev det til 34 kampe og 24 mål, for Ronaldos vedkommende, inden han i februar 2011 valgte at lægge støvlerne på hylden.

Brasilien

Ronaldo opnåede at spille 98 landskampe og score 62 landskampsmål. Han spillede sin første landskamp mod Argentina i 1994.

Ronaldo spillede mange af hans første landskampe med navnet Ronaldinho (den lille Ronaldo) på trøjen, da der var en anden og på det tidspunkt mere kendt spiller på landsholdet, der også bar navnet Ronaldo (Ronaldo Rodrigues de Jesus).

Han skulle dog ikke bruge mange kampe før han fik bevist, at han skulle bære trøjen med navnet Ronaldo.

Ronaldo nåede at optræde til tre forskellige VM-slutrunder (1998, 2002 og 2006).

Til VM-slutrunden i 2002 i Syd Korea og Japan vandt Ronaldo den gyldne støvle, ved at score 8 mål og til VM-slutrunden 2006 i Tyskland slog han tyske Gerd Müllers rekord for flest scorede VM-mål, da han scorede sit 15 VM-mål i en kamp imod Ghana.

Hans nok mest berømte landskamp er sjovt nok en kamp hvori han ikke scorede. Efter at have scoret fire mål og lavet tre assist, i de forudgående kampe, mødte Ronaldo og hans holdkammerater værtsnationen Frankrig i VM-finalen i 1998. Kort inden kampen skulle spilles blev der meldt ud at Brasilien stillede op uden Ronaldo, men da kampen blev fløjtet igang, var det med Ronaldo på banen. Han spillede dog en fuldstændig anonym kamp, og efter kampen (som Brasilien tabte 0-3) udtalte Brasiliens læge, at Ronaldo havde spillet kampen med en sygdom. Denne udtalelse skabte en masse disktution og Ronaldo og den brasilianske landstræner Mario Zagallo fik efterfølgende skylden for at Brasilien tabte finalen, da de fik ansvaret for at Ronaldo spillede kampen.

Den 7. juni 2011 spillede Ronaldo sin sidste landskamp i en venskabskamp imod Rumænien.

Priser og trofæer

Trods skader og problemer med overvægt, bliver Ronaldo i dag husket som en af fodboldhistoriens største målscorer og netop hans evne til at score mål, gav ham, hans klubhold og hans landshold en masse priser og trofæer.

Bland det vigtigste kan nævnes:

Cruzeiro Esporte Clube

 • Copa do Brasil: 1993
 • Campeonato Mineiro: 1994
 • Ligatopscorer: 1993, 1994

PSV Eindhoven

 • Ligatopscorer: 1994, 1995
 • KNVB Cup: 1996
 • Johan Cruijff-schaal: 1996
 • Årets spiller: 1996

FC Barcelona

 • Copa del Rey: 1997
 • UEFA Cup Winners’ Cup: 1997
 • Årets spiller: 1997
 • Supercopa de España: 1996
 • Ligatopscorer: 1997
 • Ballon D’or: 1997

Inter Milan

 • UEFA Cup: 1998
 • Årets spiller: 1998
 • Årets udenlandske spiller: 1998

Real Madrid C.F.

 • Ballon D’or: 2002
 • La Liga: 2003, 2007
 • Intercontinental Cup: 2002
 • Supercopa de España: 2003
 • Ligatopscorer: 2004
 • Årets spiller: 2002

Sport Club Corinthians Paulista

 • Campeonato Paulista: 2009
 • Copa do Brasil: 2009

Brasilien

 • VM Guld: 1994, 2002
 • VM Sølv: 1998
 • Copa América: 1997, 1999
 • FIFA Confederations Cup: 1997
 • Den Gyldne Bold: 1998
 • VM Topscorer: 2002

Citater

Nedenfor er samlet nogle af de bedste Ronaldo citater:

“Jeg ser ikke mig selv som verdens bedste fodboldspiller. Jeg går ikke om i individuelle priser, jeg er meget mere interesseret i at være del af et hold, der vinder trofæer.” Ronaldo om kåringen som verdens bedste fodboldspiller.

“Mål er altid eftertragtede. Der vil altid være efterspørgsel efter en angriber, som er hurtig, scorer mål og er fysisk stærk. Jeg har scoret mere end 100 mål og folk ved hvad det får ved mig.” Ronaldos egen salgstale.

“Selvfølgelig er stolt over at blive sammenlignet med Pelé, men Pelé opnåede 1.000 scoringer og jeg er lige begyndt.” Ronaldo om sammenligningen af ham og Pelé.

“Jeg har aldrig målt mig selv på en 100 meter, men jeg har lavet test ved korter distancer, som 20 og 30 meter, både med og uden bold. Det der er mærkeligt, er at jeg her hurtigere med bolden end uden bolden. Nogle folk er født for at løbe langt og andre er født til sprinter.” Ronaldo om sin hurtighed.

Fakta

Fulde navn:Ronaldo Luís Nazário de Lima
Født:22. september 1976
Nationalitet:Brasilien
Landskampe/mål:98 kampe og 62 mål
Kampe/mål i alt:343 kampe og 247 mål
Øgenavne:Fænomenet, Tykke Ronaldo og Fede Ronaldo

Video

Hyldestvideo

De 15 vm mål

6 kommentarer til “Ronaldo”

 1. En helt fantastisk spiller, med et uhyggeligt antrit og som der også står i beskrivelsen en meget veludviklet målnæse.

  Virkelig en legende!

  Svar
 2. Han var en fantastisk fodboldspiller. Han har vundet 2 vm, copa america og confederations cup. Han var den bedste fodboldspiller før Zidane.

  Svar
 3. Ronaldo er verdens bedste fodboldspiller. Han var fysisk stærk, viljestærk, hurtig og selvfølgelig målfarlig. Og så har han vundet alt det man kan drømme om fx Copa America, confederations cup, VM, Copa do brasil og selvfølgelig personlige titler som tipscorer og verdens bedste i 1996, 1997 og 2002. Desværre var han drillet af skader og overvægtsproblemer, men
  Come on. Alle fodboldspillere bliver skadet. Han er den største spiller der er kommet ud af Brasilien.

  Svar

Skriv en kommentar