Luis Figo

Luis Figo

Luis Figo er en tidligere fodboldspiller fra Portugal. Han markerede sig som en af Portugals bedste spillere nogensinde, samtidig med at han er en af de få spillere, der har foretaget det forbudte skifte.

Luís Filipe Madeira Caeiro Figo (eller bare Luis Figo) blev født den 4. november 1972 i den portugesiske hovedstad Lissabon.

Han bliver i dag husket som en fantastisk offensiv midtbanespiller, der havde en fantastisk teknik, en knivskarp frisparksteknik samt evnen til at score fantastiske mål.

Han er den dag i dag stadig den portugisiske spiller, som har spillet flest landskampe for det portugisiske fodboldlandshold.

Noget af det som Luis Figo tydeligst huskes for er hans skifte fra FC Barcelona til ærkerivalen Real Madrid. Skiftet skabte nemlig en masse debat og had omkring den portugisiske fodboldlegende.

Karriere

Sporting CP

Luis Figo startede sin karriere hos den lokale storklub Sporting CP allerede som 11-årig.

Hans seniordebut kom 6 år senere, da han som 17-årig løb på banen til sin første professionelle fodboldkamp. I starten af sin karriere havde den unge Luis Figo svært ved at finde en plads på Sporting CP’s førstehold, men efter 2 oplæringsår i klubben, begyndte han for alvor at vise prøver på sit store talent – et talent der gjorde at han sammen med de jævnalderende Rui Costa og João Pinto blev udråbt til portugisisk fodbolds fremtids håb.

Efter 4 år som Sporting CP’s helt store stjerne, var det tydeligt at Lusi Figo skulle videre til en større klub og en større liga og meget tydede på et skifte til Italien, hvor Parma og Juventus lurede på den portugisiske teknikker.

I sine 6 sæsoner hos Sporting CP blev det til 137 ligakampe og 16 scoringer for Luis Figo.

FC Barcelona

I sommerpausen 1995 gik alle meldinger på at Luis Figo skulle skifte til italiensk fodbold og til enten Parma eller Juventus. Det kom dog frem at han havde skrevet kontrakt med begge klubber og som straf for dette blev begge kontrakter annullerede, samtidig med at han blev tildelt en karantæne af de italienske fodboldforbund på 2 år.

Et skifte til italiensk fodbold var derfor udelukket og  Luis Figo satte derfor i stedet næsen imod spansk fodbold. Her stod den spanske gigant FC Barcelona klar og betalte 2,25 millioner pund (ca. 21 millioner danske kroner) for at skrive kontrakt med den 22-årige portugiser.

Her viste Luis Figo for alvor at han var en af sin tids bedste fodboldspillere. Hans gode spil medvirkede til at han og FC Barcelona vandt en stribe af nationale og internationale titler og fansene elskede den teknisk stærke portugiser og omtalte ham som en Barcelona legende.

Efter 5 år med enorm succes i FC Barcelona var Luis Figo dog klar til luftforandringer.

Luis Figo nåede i sin tid hos FC Barcelona at spille 172 ligakampe og at score 30 gange.

Real Madrid

I sommerpausen i 2000 foretog Luis Figo et af fodboldhistoriens mest kontroversielle skift, da hans skiftede fra FC Barcelona til ærkerivalen Real Madrid. Ved offentliggørelsen af skiftet gik Luis Figo fra at være en af de mest elskede personer i Barcelona til at være den måske mest hadede. Fansene følte nemlig at han havde forrådt og svigtet dem, ved at skifte til ærkerivalen og hos Barcelonas fans fik har derfor tilnavnet judas.

FC Barcelonas vrede til deres judas kom tydeligt til udtryk i 2002, da FC Barcelona og Real Madrid mødte hinanden i en historisk kamp. Her blev Luis Figo igennem hele kampen forfulgt af buhråb og smædesange, samtidig med at hver gang han skulle tage indkast eller sparke hjørnespark, blev bombarderet med forskelligt kasteskyts (fx et grisehoved) fra FC Barcelonas fans.

På trods af hadet fra sine tidligere fans, så fortsatte Luis Figo sit storspil og med med hjælp fra dette markerede han og de andre galacticos sig som et af europas helt store hold. Succesen og Luis Figos status som hadeobjekt blandt Barcelona, fansene gjorde at Luis Figo i sin tid i Real Madrid opnåede en ekstrem stor popularitet.

Efter 5 succesfulde sæsoner hos Real Madrid var Luis Figo efterhånden blevet 32 år og han var igen klar på en ny udfordring.

Luis Figo nåede at spille 164 ligakampe og at score 36 mål for den spanske kongeklub.

Inter Milan

I sin karrieres efterår fuldførte Luis Figo det som han havde fejlet 10 år tidligere – nemlig at skifte til italiensk fodbold. Her underskrev han en kontrakt med Inter Milan.

På trods af den fremskredne alder blev Luis Figo alligevel en stor profil for det italienske mandskab og i sine 2 første sæsoner for Inter spillede han imponerende 66 ud af 76 ligakampe. Den statistik kunne han dog ikke holde i de to næste sæsoner da småskader betød han det ikke blev til helt så mange kampe før han den 31. maj 2009 satte punktum for en fantastisk fodboldkarriere. I hans sidste kam bar en anførerbindet og da han med få minutter tilbage af kampen blev udskiftet, vat det til stående klapsalver fra hele stadion.

 • Se episoden her

Luis Figo nåede i sine 4 sæsoner hos Inter Milan at spille 105 ligakampe og at score 9 gange, før han lagde låg på en lang og flot karriere.

Portugal

På ungdomsplan var Luis Figo  en stor profil på det portugisiske landshold, som vandt blandt andet U16 EM og U21 VM.  Han blev derfor udråbt til leder af det der blev døbt Portugals Gyldne Generation – En generation, der udover Luis Figo også indeholdt senere fodboldlegender som Rui Costa og João Pinto.

På seniorplan fik Luis Figo sin landsholdsdebut som 18-årig, da han spillede en venskabskamp imod Luxembourg. Herefter var Luis Figo en vigtig del af Portugals landshold og i sin tid på landsholdet nåede Luis Figo at deltage i store slutrunder som EM 1996, EM 2000, EM 2004 og VM 2006.

Luis Figos tid på landsholdet var dog ikke lutter lagkage. For eksempel valgte han efter EM finalelederlaget til Grækenland i 2004 at indstille sin landsholdskarriere. Rygterne gik på at det var uoverensstemmelser med den daværende landstræner Luiz Felipe Scolari. Landsholdsstoppet blev dog ikke permanent og ca. 1 år efter vendte han tilbage for at spille under Luiz Felipe Scolarie for Portugal.

Luis Figos sidste landskamp var da blev indskiftet i bronzekampen under VM slutrunden i 2006. Her var Portual bagud 2-0 til værtsnationen Tyskland og på trods af en asist til Nuno Gomes, så kunne Luis Figo ikke forhindre et 3-1 nederlag.

Luis Figo nåede i sin tid det portugisiske landshold at spille 127 landskampe og at score 32 landsholdsmål.

Titler, priser og trofæer

Luis Figo var som aktiv fodboldspiller en af sin tids bedste og spillede for en række af verdens bedste hold. Dette ses tydeligt på Luis Figos store høst af titler, priser og trofæer.

Nedenunder er en række af de vigtigste listet:

Sporting CP

 • Årets spiller i Portugal (Portuguese Golden Ball): 1994
 • Årets portugisiske fodboldspiller (Portuguese Footballer of the Year): 1995
 • Portugisisk pokalvinder (Taca de Portugal): 1995

FC Barcelona

 • Årets portugisiske fodboldspiller (Portuguese Footballer of the Year): 1996, 1997, 1997, 1998 og 1999
 • Spansk mester (La Liga): 1998 og 1999
 • Spansk pokalvinder (Copa del Rey): 1997 og 1998
 • Spansk supercup vinder (Supercopa de Espana): 1996
 • UEFA Cup vinder: 1997
 • UEFA Super Cup vinder: 1997
 • Året udenlandske spiller (La Liga Foreign Player of the Year): 1999

Real Madrid

 • Årets spiller i Europa (Ballon d’Or): 2000
 • Året udenlandske spiller (La Liga Foreign Player of the Year): 2000 og 2001
 • Årets spiller i verden (FIFA World Player of the Year): 2003
 • Årets portugisiske fodboldspiller (Portuguese Footballer of the Year): 2000
 • Spansk mester (La Liga): 2001 og 2003
 • Spansk supercup vinder (Supercopa de Espana): 2001 og 2003
 • UEFA Champions League vinder: 2002
 • UEFA Super Cup vinder: 2002
 • Intercontinental Cup vinder: 2002
 • FIFA 100

Inter Milan

 • Italiensk mester (Serie A): 2006, 2007, 2008 og 2009
 • Italiensk pokalvinder (Coppa Italia): 2006
 • Italiensk supercup vinder (Supercoppa Italiana): 2005, 2006 og 2008

Portugal

 • U17 Europamester: 1989
 • U20 Verdensmester: 1991
 • U21 EM’s bedste spiller (Golden Player): 1994

Fakta om Luis Figo

Fulde navn:Luis Filipe Madeira Caeiro Figo
Født:4. November 1972
Nationalitet:Portugal
Position:Offensiv midtbane
Højde:180 cm
Landskampe/mål:127 kampe og 32 mål
Ligakampe/mål i alt:579 kampe og 91 mål

Videoer

Nedenfor er samlet nogle videoer, der viser en række af de største højdepunkter og begivenheder fra Luis Figos fodboldkarriere.

Grisehoved

Den historiske kamp fra 2002, hvor FC Barcelona fans blandt meget andet kaster et grisehoved efter deres tidligere stjernespiller Luis Figo.

Afskedskamp

Luis Figo bliver udskiftet til stående klapsalver i hans sidste kamp som professionel fodboldspiller.

Hyldestvideo 1

Hyldestvideo 2

Mere om Luis Figo

Vil du vide mere om Luis Figo, så er der nedenfor samlet en række relevante links:

Bedøm Luis Figo

Hvad synes du om fodboldlegenden Luis Figo? Giv din mening til kende, ved hjælp af stjernerne nedenunder og smid også gerne en kommentar nederst på siden:

2 kommentarer til “Luis Figo”

Skriv en kommentar