Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy

Ruud van Nistelrooy er en hollandsk fodboldlegender, der bliver husket for sine mange mål for PSV Eindhoven, Manchester United og Real Madrid.

Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij (Som er Ruud Van Nistelrooys borgerlige navn) blev født den 1. juli 1976 i Oss i Holland.

Ruud van Nistelrooy bliver husket som en af fodboldhistoriens helt store målslugere. Ruud van Nistelrooy var en helt fantastisk angriber, der havde en målnæse, der gjorde at han igennem hele sin karriere scorede et hav af mål – hvad enten han spillede for klubholdet eller det hollandske landshold.

Ruud van Nistelrooy nåede at spille for en række af europas største klubber og er den dag i dag, den spiller, der har scorer næstflest mål i verdens fineste klubtunering Champions League (Kun overgået af fodboldlegenden Raúl).

Karriere

FC Den Bosch

Ruud van Nistelrooy startede sin professionelle karriere i den hollandske anden divisionsklub FC Den Bosch i 1993. Den 17-årige Ruud van Nistelrooy startede med spille på den centrale midtbane, men blev hurtigt flyttet op i angrebet, da alle kunne se hans målinstinkt.

Den unge Ruud van Nistelrooy gjorde det så godt at hollandske Heerenveen i 1997 valgte at købe den lovende angriber for omkring 3 millioner danske kroner.

Ruud van Nistelrooy nåede at spille 69 kampe og score 17 mål for FC Den Bosch.

SC Heerenveen

Ruud van Nistelrooy skulle ikke bruge lang tilvænningstid før han begyndte at lave mål for SC Heerenveen. I hans første sæson scorede han nemlig 13 mål i 31 kampe, inden den hollandske storklub PSV Eindhoven valgte at bruge omkring 50 millioner danske kroner på at hente Ruud van Nistelrooy til hovedstadsklubben. Ruud van Nistelrooys skifte var på daværende tidspunkt det dyreste imellem to hollandske klubber.

PSV Eindhoven

Heller ikke denne gang skulle Ruud van Nistelrooy bruge lang tilvænningstid for målene begyndte at vælte ind. Han scorede således 31 mål i 34 kampe, hvilket gjorde ham til ligatopscorer samt årets spiller i holland.

Også i sæsonen efter var der stor succes til Ruud van Nistelrooy. Han fortsatte sin flotte scoringsstime og da sæsonen var slut stod han igen som ligatopscorer – denne gang med 29 mål på sin kappe.

Ruud van Nistelrooys enorme succes i hollandsk fodbold, gjorde at nogle af europas største klubber begyndte at få øjnene op for den målfarlige hollænder. En af dem var den engelske storklub Manchester United, der bød omkring 140 millioner danske kroner for Ruud van Nistelrooy. PSV Eindhoven accpterede buddet, men da Ruud van Nistelrooy skulle gennemføre skiftet, blev skiftet pludselig bremset på grund af at Manchester Uniteds læger frygtede for Ruud van Nistelrooys fysiske tilstand – Ruud van Nistelrooys var nemlig i mellemtiden blevet alvorligt skadet.

Efter et års genoptræning var Ruud van Nistelrooy dog ved at være klar igen, og så slog Manchester United til igen og hentede ham til England.

Manchester United

Selvom Ruud van Nistelrooy havde været skadet i omkring et år, så blev han med det samme en enorm succes i engelsk fodbold. I sin første sæson blev det således til intet mindre end 23 mål i 32 ligakampe for Ruud van Nistelrooy, som for alvor var ved at slå sit navn fast, som en af europas farligste angribere.

Det stempel skulle han forsøge at leve op til i sin anden sæson i engelsk fodbold – og det må man sige han gjorde. Han endte som ligatopscorer ved at score 25 mål i 34 ligakampe.

Også i sin tredje sæson for Manchester United var Ruud van Nistelrooy ustoppelig. Her blev det til 20 mål i 32 ligakampe for den hollandske topscorer.

I sin fjerde sæson i engelsk fodbold, gik det dog ikke så godt, for den ellers enormt succesfulde Ruud van Nistelrooy. Han sad ude det meste af sæsonen med en knæskade, og det blev derfor kun til 17 ligakampe og 6 mål.

I sin femte sæson for Manchester United skulle Ruud van Nistelrooy dog igen finde den målform, der gjorde ham til en af europas farligste angribere. Her blev det nemlig til 21 mål i 35 ligakampe.

Alt var dog ikke lutter lagkage for Ruud van Nistelrooy og Manchester United. Ruud van Nistelrooy begyndte pludselig at sidde mere og mere på bænken og blev blandt andet helt udeladt af Liga Cup finalen imod Wigan Athletic. Pressen mente at de pludselige udelukkelser af Ruud van Nistelrooy skyldtes et sammenstød med Manchester Uniteds nye stjerneskud Cristiano Ronaldo, under en træningssession.

Senere udtalte Manchester United træner Alex Ferguson offentligt at Ruud van Nistelrooy ønskede at forlade den engelske storklub, og kun to uger senere skiftede den hollandske målmaskine, til den spanske kongeklub Real Madrid, for et beløb på omkring 180 millioner danske kroner.

Real Madrid

Også i spansk fodbold skulle Ruud van Nistelrooy hurtigt sætte en streg under, at han var en af verdens bedste angribere. I sin første sæson hos Real Madrid scorede den farlige hollænder 25 mål i 37 ligakampe.

Den succes fulgte han op på i sin anden sæson, da det blev til 20 mål i 33 kampe.

I sit tredje år i spansk fodbold lage Ruud van Nistelrooy ekstremt stærkt ud. Han scorede 10 mål i sæsonens første 12 kampe, inden hans knæ igen begyndte at drille ham. Denne gang var det så slemt at han måtte besøge knæspecialister i USA og gennemgå flere komplicerede operationer, før han igen kunne spille fodbold.

Da han så endelig kom igang igen, blev han desværre ramt af en række følgeskader, og hans samlede skadesperiode, kom derfor op omkring et år.

Den tid havde Real Madrid benyttet til at spille nye og yngre spillere ind på holdet på, og derfor var Ruud van Nistelrooys tid i den spanske hovedstadsklub ovre.

Det udnyttede den tyske klub Hamburger SV til at hente ham til den tyske Bundesliga.

Hamburger SV

Ruud van Nistelrooy spillede første kamp for Hamburger SV den 6. februar 2010, og selvom han i løbet af sæsonen spillede godt og lavede en del mål, blev det kun til en enkelt sæson for Ruud van Nistelrooy i tysk fodbold.

Ruud van Nistelrooy opnåede at spille 36 kampe og score 12 mål for Hamburger SV, inden han skiftede tilbage til Spanien.

Málaga CF

I sommeren 2011 skrev Ruud van Nistelrooy under på en kontrakt med den spanske rigmandsklub Málaga CF. Den farlige hollænder fik spilletid i 28 kampe og fik scoret 4 mål, inden han den 14. maj  2012 valgte at stoppe sin aktive karriere.

Holland

Ruud van Nistelrooy fik sin debut på det hollandske landshold den 18. november 1998 i en alder af 21 år.

Her spillede han fast i en årrække, men da Marco van Basten overtog pladsen som hollandsk landstræner i 2004, blev  spilletiden for Ruud van Nistelrooy mindre og mindre.

Det resulterede i at Ruud van Nistelrooy den 23. januar 2007, offentliggjorde at han ikke længere ville optræde for det hollandske landshold – i hvert fald ikke  så længe Marco van Basten var landstræner. Tre måneder senere var på Ruud van Nistelrooy og Marco van Basten dog blevet enige om at lægge deres uoverensstemmelser på hylden,  og Ruud van Nistelrooy var tilbage på det hollandske landshold.

Med Ruud van Nistelrooy tilbage på landsholdet kvalificerede Holland sig til EM-slutrunden i 2008 i Østrig og Schweiz. Her blev det til to scoringer for angriberen, inden han og Holland blev slået ud i kvartfinalen af Rusland.

Efter slutrunden offentliggjorde Ruud van Nistelrooy, at nu var det endegyldigt slut med landsholdsfodbold.

Det skulle dog blive til endnu tre landskampe for Ruud van Nistelrooy, da den hollandske offensiv så noget tynd ud, på grund af skader til Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar, Arjen Robben og Theo Janssen.

Alt i alt blev det til 70 landskampe og 35 landskampsmål fra den giftige angriber.

Priser og trofæer

I sin flotte og målrige karriere blev det til en række priser og trofæer for Ruud van Nistelrooy.

Af de vigtigste kan nævnes:

PSV Eindhoven

 • Æresdivisionen: 2000 og 2001
 • Johan Cruijff Shield: 1998 og 200
 • Ligatopscorer: 1999 og 2000
 • Årets spiller i holland: 1999 og 2000

Manchester United

 • Premier League: 2003
 • FA Cup: 2004
 • Liga Cup: 2006
 • Community Shield: 2003
 • Årets spiller i england: 2002
 • Champions League topscorer: 2002, 2003 og 2005

Real Madrid CF

 • La Liga: 2007 og 2008
 • Supercopa de España: 2008

Citater

Nedenfor er en række af de bedste citater sagt om eller af Ruud van Nistelrooy:

“Vi er nødt til at hente Ruud van Nistelrooy – han er fantastisk.” Alex Ferguson til sine talentspejdere.

“Jeg synes ikke prisen er voldsom. Det motiverer mig, da det betyder at United har stor tiltro til mig.” Ruud van Nistelrooy om sit skifte fra PSV Eindhoven til Manchester, der kostede den engelske klub omkring 140 millioner danske kroner.

“Som privatperson er jeg helt anderledes, i forhold til fodboldspilleren Ruud van Nistelrooy” Ruud van Nistelrooy om sig selv som privatperson.

“Det er en skam at han har valgt at indstille sin karriere. Han har betydet meget for det hollandske landshold og for fodbold generelt. Han er en spiller med ekstraordinære kvaliteter. Han er unik og en sand fodboldlegende.” Khalid Boulahrouz om Ruud van Nistelrooys karrierestop.

Fakta

Fulde navn:Rutgerus Johannes Martinus van Nistelrooij
Født:1. juli 1976
Nationalitet:Holland
Landskampe/mål:70 kampe og 35 mål
Kampe/mål i alt:589 kampe og 347 mål
Øgenavne:Van the Man

Video

Hyldestvideo

Resten af beskrivelsen om Ruud van Nistelrooy kommer senere.

2 kommentarer til “Ruud van Nistelrooy”

Skriv en kommentar