Eric Cantona

Eric Cantona

Eric Cantona er en fransk fodboldlegende, der bliver husket for at være en fremragende fodboldspiller, men også for at være en spiller med et meget stort temperament.

Eric Daniel Pierre Cantona, som er Eric Cantonas borgerlige navn, blev født den 24. maj 1966 i Marsielle i Frankrig. Eric Cantona bliver bedst husket for sin tid i den engelske storklub Manchester United, hvor han den dag i dag har en ikonagetig status. Han bliver dog også husket for sin til tider useriøs livsstil, disciplinære problemer og  et meget voldsomme temperement.

Karriere

AJ Auxerre

Eric Cantona startede sin professionelle karriere i den franske talentfabrik Aj Auxerre. Her spillede han for ungdomsholdet i to år, før han den 5. november 1983 fik sin professionelle debut i en alder af bare 17 år.

Hans lovende fodbolkarriere blev dog midlertidig afbrudt, da han i 1984 blev indkaldt til militæret for at aftjene sin værnepligt.

FC Martigues

Da Eric Cantona havde aftjent sin værnepligt, blev han lejet ud til FC Martigues, der på daværende tidspunkt spillede i den franske anden divison.  Her blev det til 15 kampe og fire mål, inden låneopholdet udløb og Aj Auxerre hentede ham tilbage.

AJ Auxerre

Tilbage i Auxerre begyndte Eric Cantonas karriere at tage form. Det var desværre også her at Eric Cantonas disciplinære problemer startede. Han fik blandt andet en bøde for at slå en holdkammerat i hovedet og to spilledages karantæne for en vandvidtackling.

Trods bøder og karantæner nåede Eric Cantona at spille 83 kampe og score 23 mål for Auxerre, inden den nationale storklub Olympique de Marseille kaldte.

Olympique de Marseille

Eric Cantona skiftede op til sæsonen i 1988 til den franske storklub Olympique de Marseille, for omkring 125 millioner danske kroner – hvilet på daværende tidspunkt var fransk transferrekord.

Her fortsatte Eric Cantonas disciplinære problemer dog. Han fik blandt andet et års karantæne fra internationale kampe, for at tilsvine en dommer, samt en måneds karantæne for at gå amok over en udskiftning.

FC Girondins de Bordeaux

På grund af de disciplinære problemer valgte Marseille at låne Eric Cantona ud til Bordeaux for et halvt år. Her blev det til 11 kampe og seks mål, inden han igen skulle lånes ud.

Montpellier HSC

Selvom Eric Cantona fik succesoplevelse i Bordeaux, var Marseille ikke helt klar på at tage den temperamentsfulde mand tilbage. Derfor blev det til en et år lang låneaftale med Montpellier HSC.

Også her skulle Eric Cantona dog give en smagsprøve på sit voldsomme temperament. Han kom således op at slås med en holdkammerat og endte med at smide sine fodboldstøvler i hovedet på ham. Mange af Eric Cantonas holdkammerater i Montpellier forlangte herefter at han skulle fyres, men senere fodboldlegender som Laurent Blanc og Carlos Valderrama fik dog Montpelliers bestyrelse til at beholde Eric Cantona grundet hans store evner.

Med hjælp fra Eric Cantonas store evner vandt han og Montpellier den fransk pokaltunering i det år hans lejeaftale gjaldt.

I tiden i Montpellier opnåede Eric Cantona at spille 33 kampe og score 10 mål, samt at spille så godt at Olympique de Marseille var nødt til at tage endnu en chance med den temperamentsfulde offensivspiller.

Olympique de Marseille

I Eric Cantonas anden periode i Marseille begyndte han at finde storspillet frem.

Han opnåede dog også at blive så uvenner med både træner Raymond Goethals og klubdirektør Bernard Tapie, at Marseilles toldmodighed var opbrugt – på trods af at Marseille med Eric Cantonas hjælp vandt det franske mesterskab.

Alt i alt blev det til 40 kampe og 13 mål for Eric Cantona i tiden i Marseille.

Nîmes Olympique

Tiden i Nîmes var dog alt andet end god for Eric Cantona. Under en kamp i december 1991 blev Eric Cantona så sur på en dommer at han samlede bolden og og kastede direkte på dommeren. Denne forseelse betød at Eric Cantona blev indkaldt til en høring af det franske fodboldforbund. Her fik han tildelt en karantæne på en måned, hvilket Eric Cantona reagerede på ved at kalde de franske fodboldforbund for idioter, hvilket øgede karantænen til to måneder.

Herefter besluttede den forurettede Eric Cantona at indstille sin fodboldkarriere. Heldigvis overtalte blandt andet Michel Platini og Eric Cantonas psykolog  ham til at fortsætte.

I den problemfyldte tid i Nîmes blev det til 16 kampe og to mål for Eric Cantona.

Leeds United AFC

Efter at have fået nok af frankrig og fransk fodbold skiftede Eric Cantona i 1992 til engelske Leeds United til en handel på omkring otte millioner danske kroner.

På trods af bekymrede anelser fra både træneren og fansene, fik Eric Cantona med det samme enorm succes og sin første sæson i engelsk fodbold, vandt han og Leeds det engelske mesterskab.

Leeds udtalte offentligt at de aldrig ville sælge den franske offensivspiller, men ikke destro mindre købte den slumrende engelske storklub ham efter blot en sæson.

Eric Cantona nåede at spille 28 kampe og score ni mål.

Manchester United

Eric Cantona fuldførte sit skifte fra Leeds til Manchester United den 26. november 1992 for et transferbeløb på omkring 11 millioner danske kroner.

Manchester United havde på daværende tidspunkt store scorings problemer, og måtte derfor se hold som Blackburn Rovers og Aston Villa dominere engelsk fodbold. Det hele vendte dog drastisk for Manchester United – blandt andet på grund af tilgangen af Eric Cantona.  Eric Cantona og Manchester United vandt nemlig det engelske mesterskab i fire ud af af de fem år, hvor Eric Cantona repræsenterede klubben. Derudover blev det til to FA Cup titler, tre Charity Shield trofæer samt masser af ros til den farlige franskmand.

Selvom Eric Cantona virkelig havde sin glansperiode i Manchester United, så formåede han heller ikke her at skjule hans voldsomme temperament.  En af de ting som Eric Cantona i dag huskes aller tydeligst for var nemlig hans overfald på en fan i en udekamp imod Crystal Palace. Eric Cantona var blevet vist ud, og da han var på vej fra banen lavede han et kung-fu agtigt angreb på en Crystal Palace fan – et overfald, der kostede ham 120 timers samfundstjeneste.

Udover kung-fu angrebet bød Eric Cantonas tid i england også på bøder og karantæner for blandt andet at spytte på en fan og for at sparke en modstander.

Eric Cantona spillede hele sæsonen i 1997 som anfører for Manchester United, inden han den 11. marts 1997 valgte at stoppe sin aktive karriere – i en alder af kun 30 år.

Frankrig

Eric Cantona fik sin debut fra det franske landshold i August 1987. I sin periode på det franske landshold opnåede hverken Eric Cantona eller Frankrig dog nævneværdig succes, og højdepunktet i Eric Cantonas karriere begrænser sig derfor til EM-deltagelsen i Sverige i 1992 – en tunering hvor Frankrig ovenikøbet tabte alle deres kampe.

I Eric Cantonas landsholdstid nåede det også at blive til et par skandaler. Blandt andet fik han i 1988 karantæne fra det franske landshold, efter at han kaldte den daværende træner Henri Michel for en “Sæk lort”.

Alt i alt blev det til 45 landskampe og 20 landskampsmål for Eric Cantona.

Priser og trofæer

Størstedelen af de priser og trofæer som Eric Cantona vandt i sin karriere, vandt han da han spillede for engelske Manchester United, men det blev dog også til nogle andre priser og trofæer.

Af de vigtigste kan nævnes:

Marseille

  • Le Championnat: 1989 og 1991

Montpellier

  • Coupe de France: 1990

Leeds United

  • Football League First Division: 1992
  • Charity Shield: 1992

Manchester United

  • Premier League: 1993, 1994, 1996 og 1997
  • FA Cup: 1994 og 1996
  • Charity Shield: 1993, 1994 og 1996

Citater

Eric Cantona var en af fodboldhistoriens mest kontroversielle personligheder. Det kom der en række legendariske citater ud af. De bedste er samlet nedenunder:

“Mit største øjeblik? Det må være da jeg kung-fu sparkede den hooligan.” Eric Cantona om sit største øjeblik som fodboldspiller.

“Når mågerne følger efter trawlerne, er det fordi de tror, at der vil blive kastet sardiner i havet.” Eric Cantonas kommentar til hans to måneder lange karantæne. Citatet blev fortolket og analyseret af masser af mennesker, der hver havde deres bud på hvad citatet betød. Eric Cantona udtalte senere at citatet bare var en omgang vrøvl, som intet betød.

“Deschamps klarer sig fordi han altid giver sig 100 %, men han bliver aldrig mere end en vandbærer.” Eric Cantona om fodboldlegenden Didier Deschamps.

“En sæk lort” Eric Cantonas beskrivelse af den daværende franske landstræner Henri Michel.

“Jeg er så stolt over at fansene stadig synger mit navn, men jeg frygter hver dag at de vil stoppe. Jeg frygter det fordi jeg elsker det og alt hvad du elsker, frygter du at midste.” Eric Cantona om Manchester Uniteds fans.

“Jeg er ikke en mand, jeg er Cantona” Eric Cantona om sig selv.

Fakta

Fulde navn:Eric Daniel Pierre Cantona
Født:24. maj 1966
Nationalitet:Frankrig
Landskampe/mål:45 kampe og 20 mål
Kampe/mål i alt:369 kampe og 131 mål
Øgenavne:Kong Eric

Video

Hyldestvideo

Hyldestvideo

Alle 82 mål for Manchester United

Kung-fu overfaldet

2 kommentarer til “Eric Cantona”

Skriv en kommentar