Roy Keane

Roy Keane

Roy Keane er en tidligere irsk fodboldspiller, der i dag bliver husket som en af de bedste og hårdeste defensive midtbanespillere nogensinde.

Roy Keane, der går under det borgerlige navn Roy Maurice Keane, blev født den 10. august 1971 i Irland‘s 2. tørste by Cork.

Roy Keane bliver i dag husket som en af de bedste spillere nogensinde, der har spillet på den defensive midtbane. En anden ting som han bliver husket for, er hans meget kontante og hårde spillestil.

Roy Keane’s var som spiller meget dominerede og meget aggressiv, samtidig med at han besad en vindermentalitet uden lige. På grund af hans spillestil og meget hårde facon, var han en spiller som mange fans elskede, mens modstander fansene elskede at hade ham.

Han bliver især husket for sin lange periode i den engelske storklub Manchester United, hvor han i en årrække var klubbens anfører.

Karriere

Cobh Ramblers FC

Som bare 14-årig rejste Roy Keane Irland og England rundt for at finde en klub, der ville skrive en professionel kontrakt med ham. De afviste ham dog alle, med den grund at han simpelthen var for lille til at spille topfodbold. Derfor måtte han tage til takke med en kontrakt med den halvprofessionelle irske klub Cobh Ramblers FC.

Her startede den unge Roy Keane med at få kampe for ungdomsholdet, men efter flere gode præstationer, begyndte han også at få kampe for førsteholdet.

Selvom det var tydeligt at Roy Keane var talentfuld, så gjorde hans unge alder og hans relativt ringe højde at han havde problemer i de fysiske dueller, som i den grad prægede irske liga. Roy Keane var dog bevidst om denne mangel i sit spil, og han tilbragte derfor mange ekstra timer på træningsbanen og i træningslokalet for at forbedre sin fysiske styrke.

Den ekstra træning hjalp på Roy Keane’s spil, og efter flere gode præstationer for både Cobh Ramblers ungdoms- og førstehold, begyndte engelske talentspejdere at holde øje med den unge Roy Keane, og hans dage i irsk fodbold var hermed talte.

Roy Keane nåede at spille 12 ligakampe og at score 1 enkelt gang i sin tid i irsk fodbold.

Nottingham Forest

Den engelske klub Nottingham Forest havde haft talentspejdere til at overvære en række af Roy Keane’s kampe for Cobh Ramblers og de kunne lide hvad de så. Nottingham Forest købte derfor i sommerpausen 1990, den 18-årige Roy Keane for omkring en halv million danske kroner. Roy Keane fik dermed sit ønske om et skifte til en stor engelsk klub opfyldt.

I Nottingham Forest var Roy Keane købt som udviklingsspiller og han startede derfor på klubbens ungdomshold. Her imponerede han dog så meget, at han hurtigt blev forfremmet til reserveholdet. Selvom Roy Keane imponerede på banen, så havde han svært ved at falde til udenfor banen. Under sit første år i Nottingham Forest, havde han derfor en del orlov, hvor han fik lov at tage på visit hos sin familie hjemme i Cork.

Roy Keane lærte dog med tiden at tilpasse sig i England, og i starten af sæsonen 90/91 fik han debut for klubbens førstehold i en ligakamp imod storklubben Liverpool FC. Her spillede han så godt, at han efterfølgende blev en fast del af førsteholdstruppen.

Roy Keane spillede den ene gode kamp efter den anden og ikke længe efter debuten, var Roy Keane træner Brian Clough’s førstevalg på den defensive midtbane – hvilket blandt andet gjorde at den engelske landsholdspiller Steve Hodge måtte tage plads på Nottingham Forest’s bænk.

På trods af det gode spil fra Roy Keane, så lå Nottingham Forest konstant i farezonen for at rykke ud af den bedste engelske række. Det forsøgte en række af de engelske storhold at udnytte, til at få Roy Keane til at skifte klub. På trods af den store interesse fra især Blackburn Rovers manager Kenny Dalglish, så vaglte Roy Keane at forlænge sin kontrakt med Nottingham Forest. I kontrakten var dog en nedrykningsklausul, der gjorde at Roy Keane  kunne skifte klub for kun 37 millioner danske kroner, hvis Nottingham Forest skulle rykke ud af den bedste engelske række – og det var præcis hvad de gjorde.

Derfor stod store klubber som blandt andet Blackburn Rovers, Arsenal og Manchester United klar med en kontrakt til den irske midtbanemand. I første omgang valgte Roy Keane tilbuddet fra Blackburn Rovers.

Roy Keane nåede i sine 3 sæsoner hos Nottingham Forest at spille 114 ligakampe og at score 22 gange.

Manchester United

Da Manchester United og træner Alex Ferguson fik nys om at Roy Keane havde takket ja til tilbuddet fra Blackburn Rovers, ringede Alex Ferguson personligt til Roy Keane for at overtalte ham til at vælge Manchester United’s tilbud i stedet. Det lykkedes og til stor frustation for Blackburn Rovers og manager Kenny Dalglish, fuldførte Roy Keane i sommeren 1993 sit skifte til Manchester United.

Selvom Manchester United måtte nøjes med at betale Roy Keane’s nedrykningskalusul på omkring 37 millioner danske kroner, så satte Roy Keane’s skifte alligevel britisk transferrekord.

På trods af den store transfersum, så var Roy Keane kun indkøbt som 3. valg på Manchester United’s midtbane. På midtbanen havde Manchester United nemlig i forvejen de to midtbanelegender Paul Ince og Bryan Robson. Bryan Robson havde dog efterhånden rundet de 36, og han sad derfor fra tid til anden ude med forskellige småskader. Dette udnyttede Roy Keane til at spille sig ind i startopstillingen.

I sin første sæson for Manchester United vandt Roy Keane sin første pokal, da han og Manchester United vandt det engelske mesterskab. Hans anden pokal kom få uger senere, da Manchester United vandt 4-0 over Chelsea FC i FA Cup finalen.

Roy Keane’s 2. sæson hos Manchester United, blev dog ikke helt så succesfuld, da Manchester United måtte se Blackburn Rovers ende som engelske mestre og Everton som FA Cup vindere. Roy Keane fik også en del kritik, da han fik tildelt 4-dages karantæne og en stor bøde for at trampe på Gareth Southgate i en FA Cup kamp.

Den trofæløse sæson betød, at Manchester United stod overfor et generationsskifte. Det betød at store spillere som Paul Ince, Mark Hughes og Andrei Kanchelskis forsvandt og at yngre spillere som David Beckham, Nicky Butt, Paul Scholes og  selvfølgelig Roy Keane fik mere indflydelse. Det unge Manchester United hold havde en del opstartsproblemer, men endte alligevel med at kunne lade sig hylde som både engelske mestre og FA Cup vindere.

Roy Keane fik en stor del af sin 4. sæson ødelagt af en række skader, men i slutningen af sæsonen kunne han og resten af Manchester United holdet alligevel lade sig hylde som engelske mestre – for 3. gang på 4 år.

Efter mesterskabet chokerede Manchester Uniteds franske anfører Eric Cantona fodboldverden, ved at meddele at han ville stoppe sin aktive karriere. Dette betød at Manchester United skulle finde en ny anfører, og valget faldt på den kontante irer.

Hans første sæson som anfører for Manchester United blev dog ikke nogen succes. Allerede i sæsonens 9. kamp, blev Roy Keane nemlig alvorligt skadet. Under en ligakamp mod Leeds United, stødte Roy Keane sammen med norske  Alf-Inge Håland, i en sådan grad at Roy Keane blev slået i jorden. Mens Roy Keane lå der skadet, anklagede  Alf-Inge Håland ham for at fake en skade for at slippe for advarsel. Skaden var dog god nok – faktisk var den karrieretruende.

Med Roy Keane ude på ubestemt tid, tabte Manchester United det engelske mesterskab til rivalerne fra Arsenal.

Den største bekymring for Manchester United’s fans var dog ikke det tabte mesterskab, men om Roy Keane nogensinde ville komme tilbage på fodboldbanen. Heldigivs vendte han dog tilbage efter ca. 1 år på skadelisten.

Mens mange forventede at Roy Keane’s niveau var faldet på grund af hans lange skadespause, så viste det direkte modsatte sig at være et faktum. Roy Keane vendte nemlig tilbage bedre en nogensinde og med hjælp fra hans store indflydelse vandt Manchester United på imponerende vis The Treble, ved at vinde det engelske mesterskab, FA Cuppen og Champions League.

Det var i denne sæson af Roy Keane spillede sin måske bedste kamp, da han nærmest ene mand vendte et truende nederlag til sejr, da Manchester United slog Juventus i Champions League semifinalen.

I den efterfølgende sæson, nærmede Roy Keane’s kontrakt med Manchester United sig sin afslutning. Manchester United og Roy Keane gik derfor til forhandlingsbordet, for at finde en løsning. Kontraktforlængelsen trak dog ud og blev først forlænget mange uger efter – og Roy Keane’s grådighed fik skylden. Faktisk udtalte Manchester United af de var nødt til at hæve prisen på samtlige sæsonkort, for at kunne betale Roy Keane’s nye skyhøje løn.

Roy Keane svarede dog igen ved at blive kåret til årets spiller i Premier League, samtidig med at han sammen med Manchester United vandt det 6 mesterskab på 8 forsøg.

Roy Keane havde dog en på grund af problemerne med hans kontraktforlængelse, fået en del kritikkere blandt Manchester United’s fans og gruppen af krittikkere blev ikke mindre da han i December 2000 offentligt kritiserede dem for ikke at støtte deres hold nok på hjemmebane.

Det måske mest kendte øjeblik i Roy Keanes karriere var dog hverken kampen imod Juventus, den besværlige kontraktforlængelse eller udtalelsen omkring hjemmebanepublikummet på Old Trafford, men en episode der kom under et år efter disse begivenheder.

Øjeblikket indtraf i et lokalopgør imellem Manchester United og Manchester City, hvor Roy Keane for første gang siden sin  alvorlige skade, igen stod overfor Alf-Inge Haaland (ham der forsagede skaden og sidenhen beskyldte Roy Keane for at fake en skade). Kampen var foreløbet  stille og roligt, men da der manglede omkring 5 minutter af kampen, ramte Roy Keane Alf-Inge Haaland med en grov stempling lige over knæet. Kampens dommer takserede korrekt forseelsen til et direkte rødt kort og Roy Keane fik senere tildelt 3 kampes karantæne og en stor bøde. Imens gik billederne af overfaldet verden rundt og forseelsen blev døbt “Roy Keane’s hævn”.

Roy Keane indrømmede senere at han bevidst havde skadet Alf-Inge Håland, hvilket gjorde at han fik tildelt yderligere 5 kampes karantæne og en endnu større bøde.

Man skulle tro at den lange karantæne og de store bøder, ville få Roy Keane til at skifte til en mindre voldsom spillestil, dette var dog ikke tilfældet.

Kort efter fik han nemlig endnu en bøde og 3 kampes karantæne for en albue imod Jason McAteer og ikke længe efter var der igen problemer med den kontante irer.

Manchester United kaptajnen havde igennem mange kampe, udviklet et meget anstrengt forhold til den franske Arsenal kaptajn Patrick Vieira, og inden en kamp imellem de to hold, var Roy Keane endnu engang indblandet i en besynderlig episode. Da spillerne stod i tunnellen og vente på at komme ind på banen, gik Arsenal anføreren Patrick Vieira hen til Roy Keane’s holdkammerat Gary Neville og fortalte ham om hvad han synes om den tackling Gray Neville havde lavet i den forrige kamp mellem Manchester United og Arsenal. Det ville Roy Keane ikke finde sig i, og han gik derfor imellem og råbte adskillige gange til Patrick Vieira at han skulle holde sin kæft. Hele episoden blev vist live på TV.

I den efterfølgende tid var Roy Keane ude med flere kontroversielle udtalelser, hvor han på live TV blandt andet beskyldte sine holdkammerater John O’Shea, Alan Smith, Kieran Richardson og Darren Fletcher for ikke at være gode nok til en klub som Manchester United samtidig med at holdkammeraten Rio Ferdinand også fik en tilsvining for at tro han var en større stjerne end de andre.

Alt dette blev pludselig for meget for Manchester United træneren Alex Ferguson og den 18. november 2005 chokerede Alex Ferguson fodboldverden, ved at meddele at Roy Keane ikke længere var en del af Manchester United og at hans kontrakt var blevet ophævet.

Roy Keane spillede i sine 12 år i Manchester United 326 ligakampe og scorede 33 gange. Med 9 store titler er han den dag i dag, den mest succesfulde Manchester United anfører nogensinde.

Han er dog også rekordholder for en lidt mindre positiv rekord. Med hele 13 røde kort, er han nemlig den mest udviste spiller nogensinde i engelsk fodbold.

Celtic FC

Efter det overraskende brud med Manchester United, skrev Roy Keane den 15. december 2005 kontrakt med hans barndoms favoritklub skotske Celtic FC. Her gik han direkte ind på Celtic’s hold og tog med det samme tagstokken og med ham på holdet sikrede Celtic sig både det skotske mesterskab og den skotske pokaltitel.

Efter kun 6 måneder hos skotske Celtic, besluttede Roy Keane sig dog for at indstille sin aktive karriere.

Roy Keane nåede at spille 1o ligakampe og at score en enkelt gang for Celtic FC.

Irland

Allerede da Roy Keane spillede for det irske U16 og U21 landshold, beskyldte Roy Keane det irske fodboldforbund for ikke at tage landsholdene seriøst nok og for øvrigt at være en stor joke. Denne betragtning af det skotske fodboldforbund skulle Roy Keane beholde hele sin landsholdskarriere igennem, hvilket medførte til en lang række krontoverser.

Tidligt i sin landsholdskarriere fik Roy Keane for eksempel den besked at han aldrig ville spille for det irske landshold igen, efter at han nægtede at tage med resten af landsholdet til Algeriet for at spille en venskabskamp.

Den beslutning hold de dog ikke ved, og ved VM-slutruden i USA i 1994 spillede Roy Keane således en stor rolle, da Irland lidt overraskende nåede helt til 2. runde, før Holland blev endestationen.

Den præstation skulle Roy Keane og Irland forsøge at følge op på, da de 4 år senere havde kvalificeret sig til VM-slutrunden i Sydkorea og Japan. Roy Keane nåede dog aldrig at spille en eneste kamp til slutrunden, da han efter utallige brokkerier over klubbens faciliteter valgte at trække sig fra landsholdet. Allerede dagen efter var han dog på holdet igen – dog kun for at starte en skænderi med landstræner Mick McCarthy, der gjorde at hen blev smidt af landsholdet.

Nogle måneder efter fadæsen, valgte Mick McCarthy at trække sig som landstræner på grund af skuffende resultater. Dette betød samtidig af debatten om Roy Keane’s tilbagevenden til landsholdet for alvor startede. Debatten stoppede 2 år senere da Roy Keane i april 2004 vendte tilbage til landsholdet.

Her spillede han i 2 år, inden han valgte at indstille sin landsholdskarriere.

På trods af diverse udeblivelser og udelukkelser, nåede Roy Keane at spille 67 landskampe og at score 9 gange.

Titler, priser og trofæer

Roy Keane er den mest succesfulde anfører nogensinde i Manchester United. Dette ses også tydeligt, når man kigger på den lange række af titler, priser og trofæer som Roy Keane vandt i sin flotte karriere.

Nedenfor er samlet en række af Roy Keane’s vigtigse titler, priser og trofæer.

Nottingham Forest

 • Full Members Cup vinder: 1992

Mancehster United

 • Engelsk mester (Premier League): 1994, 1996, 1997, 1999, 2000, 2001 og 2003
 • Engelsk pokalvinder (FA Cup): 1994, 1996, 1999 og 2004
 • FA Community Shield vinder: 1993, 1996, 1997 og 2003
 • UEFA Champions League vinder: 1999
 • Intercontinental Cup: 1999
 • Årets spiller i England (FWA Footballer of the Year): 2000
 • Årets spiller i England (PFA Players’ Player of the Tear): 2000
 • Årets hold i England (PFA Team of the Year): 1993, 1997, 2000, 2001 og 2001

Celtic FC

 • Skotsk mester (Scottish Premier League): 2006
 • Skotsk ligacup vinder(Scottish League Cup): 2006

Citater

Roy Keane var som spiller urhyrlig kontroversiel og havde altid en skarp mening om alt. Dette har givet en nærmest uendelig række af legendariske fodbold citater.

Nedenfor er samlet en række af de vigtigste citater fra Roy Kene plus et meget anerkende citat fra Alex Ferguson om sin tidligere anfører.

“De har glemt alt om spillet, glemt alt om hvad der har sikret dem deres Rolex ure, deres biler og deres store huse” Roy Keane om sine holdkammerater i Manchester United.

“Jeg ventede længe nok. Jeg ramte ham fandme hård. Bolden var i nærheden (tror jeg). Tag den din idiot og anklag aldrig mig for at fake en skade igen!” Roy Keane omkring da han skadede Alf-Inge Håland.

“Keane er det varmeste navn i fodbold lige nu, men han får ikke lov til at ruinere denne klub.” Den tidligere Nottingham Forest træner Brian Clough om Roy Keane’s krav for at forlænge sin kontrakt.

“Selvom jeg forsøgte at se ud som om jeg var ligeglad, så var det værste jeg har oplevet i min tid med fodbold” Roy Keane om da han indså han havde karantæne i den kommende Champions League finale.

“Brian Clough gav mig følgende råd før hver kamp: “Du får bolden og så afleverer du den til en anden spiller i en rød trøje.” Det er faktisk alt hvad jeg har gjort både i Forest og United – og det har jeg lavet en karriere ud af.” Roy Keane om sin egen spillestil.

Vores udebanefans er fantastiske, det er vores hardcore fans. Vores hjemmebane fans derimod, de får nogle drinks og spiser en sandwich og aner ikke hvad der sker på banen. Jeg tror ikke at de fans, som kommer til Old Trafford overhovedet kan stave til “fodbold”, de aner ikke hvad det handler om ihvertfald” Roy Keanes meget upopulære citat om Manchester Uniteds fans.

Mick,, du er en løgner … du er en skide wanker. Du var dårlig som spiller, du er dårlig som træner og du er helt forfærdelig som person. Du er en fucking wanker, og du kan stikke dit verdensmesterskab op i røven. Den eneste grund jeg har noget med dig er, at en du på en eller anden måde er landstræner for mit land! Stik det op i dine nosser.” Roy Keane om den daværende irske landstræner Mick McCarthy.

“Når eksperterne i fremtiden vil sætte det bedste fodboldhold nogensinde, så vil han være på holdet” Alex Ferguson om sin tidligere anfører Roy Keane.

Fakta om Roy Keane

Fulde navn:Roy Maurice Keane
Født:10. August 1971
Nationalitet:Irland
Position:Midtbane
Trøjenummer:16
Styrker:Store lederegenskaber, stor vindermentalitet og stor aggressivitet.
Højde:178 cm
Landskampe/mål:67 landskampe og 9 landskampmål
Ligakampe/mål i alt:462 kampe og 57mål
Øgenavn:The Boss from Lokeren (Den Gale Mand fra Lokeren),  The Crazy Man from Lokeren (Chefen fra Lokeren), Målkjær, Selvkjær, Evigkjær og Cavallo Pazzo (Skøre hest)

Videoer

Roy Keane opnåede i sin karriere mange store øjeblikke (både positive og negative). Nedenfor er samlet en række forskellige videoer, der viser nogle af Roy Keane’s mest legendariske øjeblikke.

Juventus – Manchester United (Roy Keane’s pragtkamp)

Roy Keane’s bedste kam, hvor han nærmest ene mand vender vender kampen for Manchester United, efter at de er kommet bagud 2-0 til Filippo Inzaghi og Juventus.

Roy Keane vs. Alf-Inge Håland

Video der viser Roy Keane blive skadet af Alf-Inge Håland efterfulgt af episoden hvor Roy Keane tager hævn.

Roy Keane vs. Patrick Vieira

Video der viser tunnelepisoden, imellem Roy Keane og Patrick Vieira.

Tacklinger og scoringer

Gensen en række af Roy Keane’s bedste tacklinger og scoringer.

Hyldestvideo

Hyldestvideo til fodboldlegenden Roy Keane.

Mere om Roy Keane

Vil du vide endnu mere om den irske fodboldlegende Roy Keane, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende den kontante midtbanelegende:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

En kommentar til “Roy Keane”

Skriv en kommentar