Marco van Basten

Marco van Basten

Marco van Basten er en tidligere hollandsk fodboldspiller, der i dag bliver betraget som en af fodboldens absolut største spillere nogensinde.

Marco van Basten (eller Marcel van Basten, som er han rigtige navn) blev født den 31. oktober 1964 i Utrecht i Holland.

Marco van Basten bliver i dag husket som en af fodboldhistoriens helt store angribere, der med sin giftighed scorede mange og ofte meget vigtige mål.

Marco van Basten’s styrker var hans fysiske styrke, hans gode taktiske forståelse, hans afslutninger og ikke mindst hans enestående flugtere. Marco van Basten bliver husket for hans fantastiske perioder i Ajax Amsterdam, AC Milan og på det hollandske fodboldlandshold.

Desværre bliver han også husket for at han måtte stoppe sin aktive karriere i en alt for tidlig alder, på grund af en grim skade.

I sin relativ korte karriere nåede han dog med sine mål og titler at markere sig som en af verdens største fodboldlegender.

Karriere

Ajax Amsterdam

Som bare 17-årig blev Marco van Basten opdaget af Ajax talentspejdere og under et år efter fik han debut for førsteholdet. Det skete da han i April 1982 fik spilletid i en kamp imod NijmegenMarco van Basten scorede i debutkampen, som Ajax vandt med hele 5-0.

Efter debuten fik den purunge Marco van Basten regelmæssig spilletid, men han formåede ikke at slå den 2 år ældre topscorer Wim Kieft af som holdets førsteangriber. Den efterfølgende sæson blev Wim Kieft dog solgt til italienske AC Pisa og herefter var vejen som førsteangriber hos Ajax, banet for Marco van Basten. I de efterfølgende 4 sæsoner bragede den unge Marco van Basten mål ind, nærmest efter behag. Han blev således ligatopscorer i alle de efterfølgende sæsoner og i sæsonen 1985/86 scorede han imponerende 37 mål, i kun 26 kampe. I den sæson scorede han blandt andet hele 6 gange, i en kamp imod Sparta Rotterdam.

Den nærmest uhyggelige succes i hollandsk fodbold, gjorde at mange af europas største klubber ville have fingrene i Marco van Basten. Han spillede derfor sin sidste kamp for Ajax Amsterdam i 1987, da han scorede det vindende mål i UEFA Cup Winners Cup finalen imod Lokomotive Leipzig.

Marco van Basten nåede i sin tid i Ajax Amsterdam at score 128 gange, i kun 133 ligakampe.

AC Milan

I 1987 hentede den italienske storklub AC Milan, den farlige Marco van Basten til italiensk fodbold, og i Italien havde de store forventninger til manden, der i Ajax havde scoret 37 gange på en enkelt sæson.

Marco van Basten’s første sæson hos AC Milan var dog langt fra nogen succes, da han på grund af en ankelskade kun fik spilletid i 11 kampe, med sølle 3 scoringer til følge.

I den efterfølgende sæson, viste Marco Van Basten dog så sandelig sit format, da det blev til 19 ligascoringer samtidig med at han scorede 2 gange i Europa Cup finalesejren over Steua Bukarest. I sin anden sæson i italiensk fodbold, blev Marco van Basten kåret til europas bedste fodboldspiller.

I den efterfølgende sæson fortsatte succesen for Marco van Basten, og endnu engang blev det til en finalesejr i Europa Cuppen, samtidig med at han for 2. år i træk blev kåret som Europas bedste fodboldspiller.

I Marco van Basten’s 4. sæson for AC Milan, begyndte der dog at opstå problemer imellem den hollandske stjerneangriber og den daværende AC Milan træner Arrigo Sacchi. Problemerne kunne tydeligt ses på banen, hvor AC Milans spil pludselig ikke længere hang sammen og Marco van Basten scorede kun 11 mål i 31 kampe. Det var tydeligt at AC Milan ikke længere havde plads til både Marco van Basten og Arrigo Sacchi, og eftersom at den daværende klubejer Silvio Berlusconi ikke ville miste sin hollandske stjerne, blev Arrigo Sacchi fyret og erstattet af Fabio Capello. Det viste sig at være en god ide, for i den efterfølgende sæson gik Marco van Basten og AC Milan igennem sæsonen som ubesejrede og endte som italienske mestre. I sæsonen blev det til hele 25 scoringer for Marco van Basten.

I den efterfølgende sæson fortsatte Marco van Basten og AC Milan med at imponere, og Marco van Basten blev for 3. gang i karrieren kåret til europas bedste spiller.Den 28- årige Marco van Basten var på toppens af hans karriere, og intet så ud til at kunne stoppe den farlige hollænder. Desværre for ham og for alle fodboldfans, så brød hans gamle ankelskade dog op igen og sendte ham på skadeslisten.

I de efterfølgende 2,5 år kæmpede og kæmpede Marco van Basten for at komme tilbage på fodboldbanen, men desværre måtte han den 17. august 1995 meddele at han var tvunget til at stoppe sin aktive fodboldkarriere.

Marco van Basten nåede i sin alt for korte tid i AC Milan at spille 147 ligakampe og at score 90 gange.

Holland

Efter at have imponeret stort på de forskellige ungdomslandshold, fik den kun 19-årige Marco van Basten i 1983 debut for det hollandske A-landshold.

Marco van Basten’s første store turnering kom i 1988, da han og resten af det hollandske fodboldlandshold, deltog i EM-slutrunden i Vesttyskland. Her imponerede Holland og i særdeleshed Marco van Basten stort. Han blev således turneringens topscorer og scorede blandt andet et imponerende mål i finalesejren over Sovjetunionen.

2 år senere deltog Marco van Basten og resten af det hollandske fodboldlandshold i endnu en stor slutrunde. Denne gang var det VM-slutrunden i Italien. Her fik Holland og Marco van Basten, dog ikke den samme succes og de måtte rejse hjem allerede efter 2. runde, efter at have tabt til Vesttyskland.

Efter den mindre i fiasko i Italien, skulle Marco van Basten og resten af det hollandske landshold forsøge at revanchere sig, ved EM-slutrunden i Sverige i 1992. Her gik det noget bedre for det hollandske mandskab, der dog kun nåede til semifinalen, hvor de senere europamestre fra Danmark blev endestationen. Den kamp endte nemlig i straffespark, og da den danske målmand Peter Schmeichel redddede forsøget fra Marco van Basten, var Holland ude.

2 år senere skulle det hollandske landshold forsøge at nå helt til tops, under VM-slutrunden i USA. Det blev dog uden Marco van Basten, der i sin klub AC Milan var blevet ramt af en slem skade.

Skaden gjorde at Marco van Basten måtte indstille sin aktive fodboldkarriere, og dermed også sige farvel til det hollandske landshold.

På trods af det tidlige farvel til professionel fodbold, nåede Marco van Basten at spille 58 landskampe og at score 24 landskampsmål.

Priser og trofæer

Selvom at Marco van Basten’s karriere blev stoppet alt for tidligt, så nåede den hollandske bomber stadig at vinde adskillige priser, trofæer og titler.

Nedenfor er samlet en række af de vigtigste:

Ajax Amsterdam

 • Hollandsk mester (Æresdivisionen): 1982, 1983 og 1985
 • Hollandsk pokalvinder (KNVB Cup): 1983, 1986 og 1987
 • UEFA Cup vinder: 1987
 • Ligatopscorer: 1984, 1985, 1986 og 1987
 • Årets hollandske fodboldspiller: 1985

AC Milan

 • Italiensk mester (Serie A): 1988, 1992, 1993 og 1994
 • Italiensk supercup vinder (Supercoppa Italiana): 1988, 1992, 1993 og 1994
 • Ligatopscorer: 1990 og 1992
 • Europæisk Cup vinder (European Cup): 1989, 1990 og 1994
 • Europæisk Cup topscorer (European Cup): 1989
 • Europærisk Supercup vinder (European Supercup): 1989, 1990 og 1994
 • Intercontinental Cup vinder: 1989 og 1990
 • Verdens bedste fodboldspiller (World Soccer Player of the Year): 1988 og 1992
 • Europas bedste fodboldspiller (European Footballer of the Year): 1988, 1989 og 1992
 • Årets spiller (UEFA Best Player of the Year): 1989, 1990 og 1992
 • Årets spiller (FIFA World Player of the Year): 1992

Holland

 • Europamester: 1988
 • Topscorer ved EM: 1988
 • Bedste spiller ved EM: 1988

Fakta om Marco van Basten

Fulde navn:Marcel van Basten
Født:31. oktober 1964
Nationalitet:Holland
Position:Angriber
Højde:188 cm
Trøjenummer:9
Spillestil:Stor fysisk styrke, god taktiske forståelse, gode afslutninger og enestående flugtere.
Landskampe/mål:58 landskampekampe og 24 landskampsmål
Ligakampe/mål i alt:280 kampe og 218 mål
Øgenavn:Saint Marco

Videoer

Nedenfor er samlet en række forskellige videoer, der viser nogle af de største øjeblikke i Marco van Basten’s karriere.

Scoringer 1

Video over en række af Marco van Bastens bedste scoringer.

Scoringer 2

Video over en række af Marco van Bastens bedste scoringer.

AC Milan mål

Video over en række af Marco van Bastens bedste scoringer, fra hans tid i italienske AC Milan.

Finalescoring

Marco van Basten afgør EM-finalen i 1988, med en fantastisk helflugter.

Mere om Marco van Basten

Vil du vide endnu mere om fodboldlegenden Marco van Basten, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende den hollandske fodboldlegende:

Bedøm beskrivelsen

Giv gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

3 kommentarer til “Marco van Basten”

Skriv en kommentar