Kenny Dalglish

Kenny Dalglish

Kenny Dalglish er en tidligere skotsk fodboldspiller, der i sin tid som aktiv fodboldspiller vandt et hav af titler for Celtic og Liverpool.

Kenny Mathieson Dalglish blev født den 4. marts 1951 i den skotske hovedstad Glasgow. Kenny Dalglish bliver i dag husket som en fantastisk angriber, der både kunne lægge op til og selv score mål. Han bliver husket for sine mange kampe, mål og trofæer i Celtic og Liverpool, men også for sine mange landskampe for Skotland.

Kenny Dalglish bliver sidst men ikke mindst også husket for have været med til 3 af fodboldens største tragedier.

Karriere

Celtic FC

Efter at have været til prøvetræning hos Glasgow Rangers, Liverpool FC og West Ham United  uden at tilspille sig en kontrakt, skrev Kenny Dalglish i 1967 kontrakt med den skotske storklub Celtic FC.

Den kun 17-årige Kenny Dalglish var dog på det tidspunkt stadig for grøn til at kunne gøre en forskel for den skotske storklub, og han blev derfor sendt på udlån.

Cumbernauld United FC

Under lejeopholdet hos Cumbernauld United viste Kenny Dalglish, virkelig at han var en storspiller i svøb. Under hans første og eneste sæson for den lille skotske klub, scorede Kenny Dalglish nemlig intet mindre end 37 mål.

Celtic FC

Efter den enorme succes hos Cumbernauld United, tog Kenny Dalglish tilbage til Celtic. Her kunne han dog stadig ikke tilspille sig en plads på førsteholdet og han tilbragte derfor den efterfølgende sæson på klubben reservehold.

Kenny Daglish fik sin førsteholdsdebut i 1968 i den skotske ligacup. Man skulle dog helt frem til 1971, før han begyndte at spille fast for førsteholdet. Da han så først begyndte at spille fast, så kom målene så sandelig også, og i de efterfølgende 6 sæsoner bankede Kenny Dalglish mål ind på samlebånd for den skotske klub.

Den store succes gjorde dog at store klubber udenfor Skotland, begyndte at vise interesse for Kenny Dalglish og efter sæsonen i 76/77 udtalte Kenny Dalglish at han ville forlade Celtic.  Den udtalelse vagte dog stor frustation hos Celtic’s fans, der mente at Kenny Dalglish havde forrådt dem, men sit transferønske.

Det var i sin tid i Celtic FC at Kenny Dalglish var vidne til en af skotsk fodbolds største tragedier, da 66 Glasgow Rangers fans blev dræbt under en ligakamp imellem Celtic og Glasgow Rangers.

Kenny Dalglish nåede at spille 204 ligakampe og at score 112 mål i sin tid i skotske Celtic.

Liverpool

Kenny Dalglish havde imponeret voldsomt i sin tid i Celtic og det fik i 1977 den engelske storklub Liverpool FC, til at købe ham for en rekordstorsum på omkring 5 millioner danske kroner. Kenny Dalglish var udset til at erstatte klublegenden Kevin Keegan, men mange af Liverpools fans var yderst skeptiske overfor, om dette var noget som den skotske angriber ville kunne gøre .

Kenny Dalglish slog dog til med det samme i den røde Liverpool trøje og allerede i sin anden kamp, fik han scoret sit første Liverpool mål. Ligesom han startede godt i sin første sæson, så sluttede han den også godt af med at score det afgørende mål i Liverpool’s Europa Cup finalesejr over Club Brugge.

Den gode første sæson, var startskuddet for en stor Liverpool karriere for Kenny Dalglish, hvor han i de mange efterfølgende sæsoner vandt et hav af titler.

Da den daværende Liverpool træner i 1985, Joe Fargan, opsagde sin stilling, blev Kenny Dalglish ansat som spillende træner. Dette betød at spilletiden blev mindre og mindre for den skotske stjerne og efter 3 sæsoner med meget lidt spilletid og 2 med næsten ingen, valgte Kenny Dalglish den 5. maj 1990 at indstille sin aktive fodboldkarriere og kun at fortsætte som træner. Da Kenny Dalglish spillede sin sidste kamp for Liverpool var han 39 år gammel, hvilket gjorde ham til en af Liverpools ældste spillere nogensinde.

Ligesom Kenny Dalglish i sin tid i Celtic var vidne til en stor tragedie, så vil Kenny Dalglish’s tid i Liverpool også blive husket for 2 af fodboldens største tragedier. Den første var da han som spiller deltog i Europa Cup finalen i 1985 mod Juventus, hvor Liverpools fans stormede den italienske sektion og 39 fans omkom. Den anden var da han som spillende træner, var med da Liverpool i 1989 mødte Nottingham Forest, hvor alt for mange fans blev lukket ind på stadion og omkring 200 Liverpool fans blev sårede og 95 døde.

Kenny Dalglish nåede i sine 13 sæsoner for den engelske storklub at spille 355 ligakampe og at score 118 mål.

Skotland

Kenny Dalglish spillede sin første landskamp for Skotland den 10. november 1971 imod Belgien.

I sin tid på det skotske fodboldlandshold, deltog Kenny Dalglish i 3 store turneringer da han og resten af det skotske fodboldlandshold deltog ved VM i 1974 i Vesttyskland, VM i 1978 i Argentina og VM i 1982 i Spanien. Kenny Dalglish og Skotland gik dog ikke videre fra gruppespillet, ved en eneste af turneringerne.

Efter 15 år på landsholdet stoppede Kenny Dalglish den 12. november 1986 sin landsholdskarriere.

At Kenny Dalglish er en af skotlands største fodboldlegender nogensinde, ses tydeligt på antallet af hans landskampe og hans landskampsmål. Han spillede nemlig 102 landskampe og scorede 30 landskampsmål – begge er det højeste antal nogensinde på det skotske landshold.

Priser og trofæer

I sin tid hos både Celtic og Liverpool vandt Kenny Daglish en overflod af priser, trofæer og titler. Nedenfor er listet en oversigt over de vigtigste:

Celtic

 • Skotsk mester (Scottish First Division): 1972, 1973, 1974 og 1977
 • Skotsk pokalmester (Scottish Cup): 1972, 1974, 1975 og 1977
 • Skots ligacup vinder (Scottish League Cup): 1975
 • Den Gyldne Støvle: 1976

Liverpool

 • Engelsk mester (Football League First Division): 1979, 1980, 1982, 1983, 1984 og 1986
 • FA Cup vinder: 1986 og 1989
 • Engelsk Liga cup vinder (League Cup): 1981,1982, 1983 og 1984
 • Charity Shield vinder: 1977, 1979, 1980, 1982, 1986, 1988 og 1989
 • European Cup vinder: 1978, 1981 og 1984
 • UEFA Super Cup vinder: 1977
 • Årets spiller i Europa (FWA Footballer of the Year): 1980 og 1983
 • Årets spiller i England (PFA Player of the Year): 1983

Fakta om Kenny Dalglish

Fulde navn:Kenneth Mathieson Dalglish
Født:4. marts 1951
Nationalitet:Skotland
Højde:173 cm
Position:Angriber
Trøjenummer:7
Styrker:Stor fysisk styrke, koldblodighed foran målet og et fantastisk blik for sine medspillere.
Landskampe/mål:102 landskampe og 30 landskampe
Kampe/mål i alt:559 kampe og 230 mål
Øgenavn:The King (Kongen) og King Kenny (Kongen Kenny)

Videoer

Nedenfor er samlet en række forskellige videoer omhandlende fodboldlegenden Kenny Dalglish.

Hyldestvideo

Video, der hylder Kenny Dalglish.

Videomontage

Videmontage om Kenny Dalglish lavet af BBC.

Mål

Video, der viser en lang række af Kenny Daglish’s bedste mål, fra hans tid i engelske Liverpool.

Mere om Kenny Dalglish

Vil du vide endnu mere om fodboldlegenden Kenny Dalglish, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende den skotske fodboldlegende:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

En kommentar til “Kenny Dalglish”

Skriv en kommentar