Andriy Shevchenko

Andriy Shevchenko

Andriy Shevchenko er ukrainsk fodbold’s største legende nogensinde.Han bliver husket for som en farlig angriber, der havde sine største øjeblikke i sine to hjerteklubber AC Milan og Dynamo Kiev.

Andriy Mykolayovych Shevchenko blev født den 29. september 1976 i den ukrainske landsby Dvirkivschyna.

Andriy Shevchenko bliver husket som en nærmest komplet angriber, der havde fart, teknik, styrke og målinstinkt samtidig med at han var meget bevægelig og altid arbejdede stenhårdt for sine forskellige klubhold samt det Ukrainske fodboldlandshold.

Han bliver især husket for sine perioder i Dynamo Kiev og AC Milan, men også for hans meget lidt succesfulde periode i Chelsea.

Karriere

Dynamo Kiev

Andriy Shevchenko fik sin professionelle debut den 28. oktober 1994 for Dynamo Kiev i en kamp imod Shakhtar Doneck, da han netop var fyldt 18. Herefter blev han hurtig en vigtig del af Dynamo Kiev’s hold og med sit gode spil og mange mål, var han stærkt medvirkende til at Dynamo Kiev, på yderst imponerende vis, vandt det ukrainske mesterskab i alle de 5 år, han spillede der.

Den store succes gjorde dog at de allerstørste europæriske fodboldklubber fik øjnene op for megatalentet fra Ukraine.

I perioden 1994-1999 blev det til 117 ligakampe og 60 scoringer fra den farlige ukrainer.

AC Milan

I sommerpausen i 1999 kæmpede mange af de største fodboldklubber i Europa om at sikre sig Andriy Shevchenko. Det var dog den italienske storklub AC Milan der fik den farlige ukrainer, da de betalte omkring 155 danske kroner for hans underskrift. Skiftet gjorde dermed Andriy Shevchenko til den dyreste urkainske fodboldspiller nogensinde.

AC Milan’s mange fans mente dog at de penge var givet rigtig godt ud, for Andriy Shevchenko fortsatte fra dag ét de lovende takter, fra sin tid i Dynamo Kiev. Andriy Shevchenko scorede nemlig i 24 ligamål – hvilket gjorde ham til ligatopscorer i sin første sæson i italiensk fodbold.

Succesen skulle dog fortsætte for den nærmest ustoppelige angriber, og i sin 2. sæson i Italien blev det ligeliges til 24 ligascoringer.

Andriy Shevchenko’s 3. sæson blev dog ikke så god for ham, som de foregående – ihvertfald ikke personligt. Han fik meget af sæsonen ødelagt på grund af skader og fik derfor kun scoret 5 gange i den italienske Serie A, men på trods af Andriy Shevchenko’s skader, så vandt AC Milan alligevel Champions League, hvilket gjorde Andriy Shevchenko til den første ukrainer nogensinde til at vinde den titel.

I sæsonen 03/04 var den gamle Andriy Shevchenko igen tilbage og denne gang igen som ligatopscorer, hvilket hjalp AC Milan til at vinde deres første italienske mesterskab i 5 år. Andriy Shevchenko havde nu slået sit navn fast som en af europas absolut farligste angribere, hvilket også blev synliggjort ved kåringen som europas bedste spiller det år.

I den efterfølgende sæson skrev Andriy Shevchenko sig yderligere ind i historiebørgerne. I en Champions League kamp imod Fenerbahçe lavede han nemlig alle 4 mål i AC Milans 4-0 nedsabling af det tyrkiske mandskab. Dermed indskrev han sig i historiebørgerne ved siden af andre fodboldlegender som Marco van Basten, Simone Inzaghi, Dado Pršo, Ruud van Nistelrooyog Lionel Messi, over spillere der har scoret 4 mål i én og samme Champions League kamp.

Andriy Shevchenko sluttede dog sæsonen skidt af med at brænde det sidste og afgørende straffespark i det historiske Champions League finale nederlag til Liverpool.

I sæsonen 05/06 scorede Andriy Shevchenko 19 ligamål, hvilket gjorde ham til AC Milans næstmest scorende spiller nogensinde, kun overgået af Gunnar Nordahl. Herefter var det dog slut for Andriy Shevchenko og AC Milan, da Andriy Shevchenko ønskede andre udfordringer og selvom AC Milan gjorde alt for at beholde deres ukrainske stjerne – så var han tabt for AC Milan.

I perioden 1999-2006 blev det til 208 ligakampe og 127 scoringer fra den farlige ukrainer.

Chelsea FC

I den engelske klub Chelsea FC var den russiske ejer og oliemilliardær Roman Abramovich igang med at opbygge et storhold af højeste europæiske klasse og et led i den plan var Andriy Shevchenko. Efter længere tids tovtrækkeri imellem AC Milan og Chelsea blev de to klubber dog den 28. maj 2006 enig om en handel på svimlende 270 millioner danske kroner – hvilket gjorde Andriy Shevchenko til den dyreste spiller nogensinde købt af en engelsk klub.

Andriy Shevchenko var dog fuldstændig som forandret da han kom til Englang. Hans spil hang pludselig slet ikke sammen og Andriy Shevchenko havde voldsomme problemer med at få scoret for Chelsea. Fans og medier begyndte med det samme at kritisere den dyrt indkøbte Andriy Shevchenko og efterfølgende er han flere gange blevet omtalt og kåret som ét af de største fejlkøb i fodboldens historie.

På trods af de manglende mål, blev den daværende Chelsea træner José Mourinho dog ved med at give den dyrt indkøbte Andriy Shevchenko chancen. Efter en skuffende pointdeling mellem Chelsea og Rosenborg i en Champions League kamp i 2007 blev José Mourinho dog fyret og erstattet af israelske Avram Grant. Avram Grant havde dog ingen tillid til Andriy Shevchenko og spilletiden blev derfor mindre og mindre for den engang så farlige ukrainer.

Da Avram Grant senere også blev fyret, gjorde hans erstatning brasilianske Luiz Felipe Scolari det klart at han ikke ønskede at benytte sig af Andriy Shevchenko. Andriy Shevchenko havde dermed spillet sin sidste kamp for Chelsea FC og opnåede dermed kun 46 ligakampe og skuffende 9 scoringer i engelsk fodbold.

AC Milan

Efter mareridtet i Chelsea indgik Andriy Shevchenko i 2008 en lejekontrakt med AC Milan hvor han bare 2 år forinden var blevet betraget som en af europas bedste angribere.

AC Milans mange fans så med stor iver frem til at få deres gamle stjerne tilbage og Andriy Shevchenko selv glædede sig til at få sin karriere på ret køl igen, så det lignede et perfekt match. Andriy Shevchenko var dog stadig fuldstændig en anden spiller, end da han forlod Italien og efter 18 ligakampe og ikke en eneste ligascoring valgte AC Milan ikke at forlænge deres lejeaftale med deres tidligere storspiller.

Dynamo Kiev

Tilbage i Chelsea kunne de heller ikke bruge Andriy Shevchenko, der derfor sendte ham til Ukraine, hvor hans tidligere klub Dynamo Kiev stod klar med åbne arme for at tage den forhenværende superstjerne tilbage på en 2-årig kontrakt.

Andriy Shevchenko var på grund af sine store erfaring tiltænkt en mentorrolle for klubbens mange unge spillere, samtidig med at man i Kiev selvfølgelig håbedede på at ville finde sine målscoringskvaliteter fra tidligere frem – og det må man sige han gjorde.

I Andriy Shevchenko’s to sidste sæsoner som aktiv blev det til 55 ligakampe og 23 scoringer samtidig med at han blev kåret til den ukrainske ligas bedste spiller.

Ukraine

Andriy Shevchenko nåede i sin tid som aktiv fodboldspiller at spille 111 landskampe og score 48 landskampsmål. I tiden på landsholdet lykkedes det Andriy Shevchenko og resten af det ukrainske landshold at kvalificere sig til VM slutrunden i Tyskland i 2006. Andriy Shevchenko og Ukraine deltog også i EM slutrunden i 2012, da Ukraine sammen med Polen var værtsnation.

Hverken slutrunden i 2006 eller i 2012 bød dog på nævneværdig succes til det Ukrainske landshold

At Andriy Shevchenko er Ukraine’s største fodboldlegende vises tydeligt ved hans rekorder for det ukrainske landshold. Andriy Shevchenko er således den spiller med flest kampe og flest scoringer samtidig med at han er den yngste spiller og den ældste spiller til at score for det ukrainske fodboldlandshold.

Priser og trofæer

Andriy Shevchenko var i sine første perioder i Dynamo Kiev og AC Milan en af europas farligste angribere. Det blev belønnet med en række forskellige prister, titler og trofæer.

Nedenfor er samlet en række af de vigtigste:

Dynamo Kiev

 • Ukrainsk mester (Premier League): 1995, 1996, 1998 og 1999
 • Ukrainsk pokalmester: 1996, 1998 og 1999
 • Bedste spiller i den ukrainske liga (Premier League): 1997
 • Årets ukrainske spiller: 1997 og 1999
 • Årets sportsmand i Ukraine: 1999
 • Topscorer i den ukrainske liga (Premier League): 1999
 • Champions League topscorer: 1999

AC Milan

 • Årets ukrainske spiller: 2000, 2001, 2004 og 2005
 • Årets udenlandske spiller: 2000
 • Topscorer i den italienske liga (Serie A): 2000 og 2004
 • Italiensk pokalvinder (Coppa Italia): 2003
 • UEFA Champions League vinder: 2003
 • UEFA Super Cup vinder: 2003
 • Italiensk mester: 2004
 • Suppercoppa vinder: 2004
 • Årets spiller i europa (Ballon d’Or): 2004
 • Champions League topscorer: 2006

Chelsea FC

 • Engelsk pokalvinder (FA Cup): 2007
 • Engelsk pokalvinder (Liga cup): 2007

Dynamo Kiev

 • Ukrainsk supercup vinder: 2011

Fakta om Andriy Shevchenko

Fulde navn:Andriy Mykolayovych Shevchenko
Født:29 September 1976
Nationalitet:Ukraine
Position:Angriber
Højde:183 cm
Landskampe/mål:111 kampe og 48 mål
Ligakampe/mål i alt:444 kampe og 219 mål
Øgenavn:Sheva, Shevagol, The Eastern Wind (Den østlige vind) og Wind of Passion (Bølgen af passion)

Videoer

Andriy Shevchenko har oplevet uforglemmelige øjeblikke (både positive og negative) i sin lange karriere. Nedenfor er samlet en række videoer, der viser nogle af disse øjeblikke.

4 mål i 1 kamp

Video hvor Andriy Shevchenko scorer alle 4 mål i AC Milans 4-0 udesejr over Fenerbace.

Brændt straffe

Video hvor Andriy Shevchenko brænder det afgørende straffespark i Champions League finale nederlaget til Liverpool 2005.

Mål

Video, der viser en række af de bedste mål Andriy Shevchenko scorede igennem sin karriere.

Hyldestvideo

Video, der hylder Andriy Shevchenko som en af historiens største fodboldlegender, og den største overhovedet i Ukraine.

Top 10 mål

Top 10 video, over Andriy Shevchenko’s bedste mål.

Mere om Andriy Shevchenko

Vil du vide mere om den ukrainske fodboldlegende Andriy Shevchenko, så benyt en af nedenstående links:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

Skriv en kommentar