Peter Schmeichel

Peter Schmeichel

Peter Schmeichel er den største målmand i dansk fodbolds historie, og mange mener endda at den er den største målmand nogensiden.

Peter Boleslaw Schmeichel blev født den 18. november 1963 i den sjællandske by Gladsaxe i Danmark. Som mellemnavnet Boleslaw hentyder til, så har Peter Schmeichel rødder både i Polen og Danmark, idet hans far var fra Polen og hans mor var fra Danmark. Selvom Peter Schmeichel bliver betegnet som dansker, så var han faktisk var polsk statsborger, indtil han fyldte 7 år.

Peter Schmeichel bliver husket som en fantastisk målmand med en meget råbende facon, en fantastisk vindermentalitet, lange og meget præcise udkast og for sine mange og store redninger i både dansk, engelsk og portugisisk fodbold.

Karriere

Gladsaxe-Hero

Peter Schmeichel startede sin professionelle karriere hos lokale klub Gladsaxe-Hero som 18-årig. Her formåede han hurtigt at markere sig som 3. divisions bedste målmand, hvilket efter tre gode sæsonner blev belønnet med en kontrakt hos Hvidovre IF.

Peter Schmeichel nåede i sine tre år i Gladsaxe-Hero at spille 46 kampe.

Hvidovre IF

I Hvidovre IF havde de store forventninger til Peter Schmeichel – og det var med god grund. Han markerede sig nemlig allerede fra dag et, som ikke bare en god divisions målmand, men som en af danmarks bedste.

Status som en af landets bedste målmand, var dog ikke lig med en guldrandet kontrakt. Peter Schmeichel måtte derfor i sin tid i Hvidovre bijobbe som for eksempel rengøringsassistent på et alderdomshjem, kontorassistent og som værnepligtig i militæret.

I 1987 sluttede det dog med bijobene, da den danske storklub Brøndby IF besluttede sig for at  hente Peter Schmeichel til den danske vestegn.

Peter Schmeichel nåede i sine tre år i Hvidovre IF at spille 78 kampe og score 6 mål (alle på straffespark).

Brøndby IF

I 1987 skiftede Peter Schmeichel til de danske sølvvindere Brøndby IF. Her fik både Peter Schemichel og Brøndby  enorm succes og Brøndbyholdet med Peter Schmeichel på mål bliver i dag husket som et af de bedste danske hold igennem tiderne. Peter Schemichel og Brøndbys succes medførte fire danske mesterskaber og en imponerende semifinale plads i UEFA Cuppen (Kun en overtidsscoring af Rudi Völler stoppede Peter Schmeichel og Brøndby i at nå finalen).

Peter Shcmeichel nåede i sine fire år i Brøndby at spille 119 kampe og score to mål på straffespark.

Manchester United

Den store succes i Brøndby IF medvirkede til at den engelske gigant Manchester United i 1991 valgte at betale omkring 4 millioner kroner for den danske målmand, og det var her Peter Schmeichel opnåede sin storhedsperiode.

I sin første sæson i england vandt Peter Schmeichel og Manchester United den engelske Liga Cup og året efter vandt de den engelske Premier League, til stor glæde i havnebyen Manchester – det var nemlig deres første mesterskab i 26 år.

Selvom Mancehster United og Peter Schmeichel i de efterfølgende år vandt adskillige priser, så var det i 1999 at den største jubel kunne lyde i Mancehster. Med Peter Schmeichel på holdet vandt holdet nemlig the Treble, ved at vinde både det engelske mesterskab, FA Cuppen og Champions League i én og samme sæson.

Efter den fantastiske bedrift meddelte Peter Schmeichel at han ville trappe lidt ned og spille på et lidt lavere niveau, da han ikke følte at hans 36 årige krop ville kunne holde til de mange kampe, som det at være 1. målmand i Manchester United ville kræve.

Peter Schmeichel opnåede i sine 8 år i Manchester United at spille 292 kampe.

Sporting Lissabon

Efter Peter Schmeichels selvvalgte exit i Manchester United skiftede han til portugisiske storklub Sporting Lissabon.

Selvom Peter Schmeichel havde trappet ned med sit skifte til Portugal, så skulle det ikke forhinde den danske målmand i at fortsætte med at vinde trofæer. I sin første sæson for Sporting Lissabon vandt han og holdet således det portugisiske mesterskab.

Året efter blev dog ikke en nær så stor succes, da han og resten af holdet kun endte på en skuffende 3. plads efter Benfica og mestrene fra FC Porto. Ikke nok med at Sporting Lissabon ikke forsvarede deres mesterskabstitel, så var det også første gang i siden Peter Schmeichels Hvidovre tid (14 år) at han og hans hold ikke endte på mindst en 2. plads.

På trods af at Peter Schmeichel offentligt udtalte af han gerne ville forlænge sin kontrakt med Sporting Lissabon, så blev det kun til to sæsoner og 50 kampe i Portugal for den danske målmand.

Aston Villa

I juli 2001 skiftede Peter Schmeichel tilbage til engelsk fodbold – denne gang til midterklubben Aston Villa.

Opholdet i Aston Villa fik dog en pludselig afslutning, da Peter Schmeichel og Aston Villa begge indvilligede i at annullere hans kontrakt efter kun en sæson og 29 kampe.

I sit korte ophold i Aston Villa nåede Peter Schmeichel dog lige at skrive sig i historiebøgerne, da han som den første målmand nogensinde scorede et mål i Premier League.

Manchester City

Efter bruddet med Aston Villa chokerede Peter Schmeichel hele fodboldverden. Han skiftede nemlig til Manchester United’s ærkerivaler fra Manchester City, på trods af at han tidligere havde spillet for Manchester United i 8 år og flere gange offentligt havde givet udtryk for at Manchester United var “hans” klub.

Det kontroversielle skifte undrede og forargede mange i og omkring Manchester United og dette blev blandt andet stærkt symboliseret da Peter Schmeichels tidligere holdkammerat i Manchester United, nægtede at giver give hånd til Peter Schmeichel inden en kamp mellem de to Manchester klubber.

Peter Schmeichel nåede at spille 29 kampe for Manchester City inden han valgte at stoppe sin aktive karriere.

Danmark

Peter Schmeichel spillede sin første landskamp for Danmark i 1987 i en OL kamp imod Grækenland, i en alder af 23 år.

Han stod sin første slutrunde i 1988, hvor Danmark dog hurtigt røg ud efter nederlag til Spanien, Vesttyskland og Italien.

Fire år senere skulle det dog gå Danmark og Peter Schmeichel meget bedre, da det danske landshold sensationelt vandt europamesterskabet i Sverige, efter en række fremragende præstationer mod blandt andet Frankrig, Holland og Tyskland.

Peter Schmeichel deltog også i slutrunder i 1996, 1998 og 2000, hvor kvartfinalen imod Brasilien i 1998, var det længste Peter Schmeichel og Danmarks nåede.

Peter Schmeichel er den dag i dag, den eneste danske landsholdsmålmand, der har formået at score i en landskamp. Det skete i en venskabskamp imod Belgien, da han scorede på et straffespark.

Efter 129 landskampe valgte Peter Schmeichel i 2001 at stoppe på det danske landshold.

Priser og trofæer

Peter Schmeichel er uden sammenligning dansk fodbold største målmand igennem tiden, og det blev blandt andet belønnet med en lang række priser, trofæer og kåringer. Nedenfor er listet nogle af de vigtigste:

Brøndby

 • Dansk mester: 1987, 1988, 1990 og 1991
 • Dansk pokalvinder: 1989
 • Årets danske fodboldspiller: 1990
 • Det Gyldne Bur: 1987, 1988, 1990 og 1992

Manchester United

 • Engelsk mester (Premier League): 1993, 1994, 1996, 1997 og 1999
 • Engelsk pokalmester (FA Cup): 1994, 1996 og 1999
 • Engelsk pokalmester (Liga Cup): 1992
 • Charity Shield: 1993, 1994, 1996 og 1997
 • Champions League vinder: 1999
 • Super Cup vinder: 1991
 • Årets målmand (UEFA): 1992, 1993, 1997 og 1998
 • Årets danske fodboldspiller: 1993 og 1999

Sporting Lissabon

 • Portugisisk mester (Superliga): 2000
 • Portugisisk Super Cup vinder (Supertaça Cândido de Oliveira): 2000

Aston Villa

 • Intertoto Cup vinder: 2001

Danmark

 • Europamester: 1992

Citater

Nedenfor er samlet en række af de bedste citater vedrørende den danske målmandslegende Peter Schmeichel:

“Århundredes køb!” Alex Ferguson om købet af Peter Schmeichel for omkring 4 millioner danske kroner.

“Jeg er optimist, ik’, men jeg er ikke naiv optimist. Jeg tror ikke vi går hen og bliver Europa-mestre, det tror jeg simpelthen ikke vores forberedelser kan blive gode nok til.” Peter Schmeichel om Danmarks chancer for at vinde europamesterskabet i 1992.

Fakta om Peter Schmeichel

Fulde navn:Peter Boleslaw Schmeichel
Født:18. november 1963
Nationalitet:Danmark
Position:Målmand
Højde:193 cm
Landskampe/mål:129 kampe og 1 mål
Kampe/mål i alt:643 kampe og 9 mål
Øgenavn:The Great Dane (Den store dansker)

Video

Hyldestvideo til Peter Schmeichel

Hyldestvideo, der viser nogle af Peter Schmeichels største, bedste og vigtigste redninger.

Peter Schmeichel scorer imod Everton

Peter Schmeichel scorer det første mål scoret af en målmand i Premier League nogensinde.

Gary Neville nægter at give hånd til Peter Schmeichel

Gary Neville nægter at give hånd til Peter Schmeichel, efter at Peter Schmeichel er skiftet til Manchester City.

Peter Schmeichel scorer imod Belgien

Højdepunkter for Danmarks venskabskamp imod Belgien, hvor Peter Schmeichel scorer.

Save of the Decade

Peter Schmeichels berømte redning den 21. december 1997 mod Newcastle, der senere blev kåret til “Save of the Decade” (Århundredes redning)

Mere om Peter Schmeichel

Nedenfor er samlet nogle links vedrørende Peter Schmeichel.

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

5 kommentarer til “Peter Schmeichel”

 1. Verdens bedste målmand gennem tiden. MEGA god og så har han oven i købet scoret nogle mål på straffespark ( Casillias har aldrig scoret et mål før). Fedt nok at han siger at han vil spille i en nået mindre klub da han stoppede for Man utd, og så ender han med at spille for både Aston Villa og Man C. Han er også den spiller der har spillet flest landskampe. En af de største…

  Svar
 2. Preben Elkjær var absolut Danmarks bedste fodboldspiller gennem tiderne. Var uden tvivl verdens bedste angriber igennem mange år

  Svar

Skriv en kommentar