Edgar Davids

Edgar Davids

Edgar Davids er en tidligere hollandsk fodboldspiller, hvis kendetegn var at han altid spillede med beskyttende solbriller.

Edgar Steven Davids blev født den 13, marts 1973, i det afrikanske land Surinam. Kort efter hans fødsel flyttede han dog til Holland sammen med sin mor.

Edgar Davids bliver i dag husket som en hårdtarbejdende og hårdtkæmpende defensiv midtbanespiller, der altid gik lige til stålet. Hans karriere var præget af op og nedture hvor han opnåede store succeser hos Ajax, Juventus, Barcelona og Tottenham men også store fiaskoer hos AC Milan og Inter Milan.

Edgar Davids blev født med øjensygdommen glaukom (Grøn stær), der betød at han var tvunget til at beskytte sine øjne imod solens stråler. Derfor spillede Edgar Davids store dele af sin karriere med særligt beskyttende solbriller og den meget atypiske fodboldbeklædning blev igennem hans karriere, kendetegnet for den kontante hollænder.

Karriere

Ajax Amsterdam

Edgar Davids startede sin professionelle fodboldkarriere, da han i 1991 underskrev en kontrakt med den hollandske storklub Ajax Amsterdam. Hans debut kom den 6. september 1991, da Ajax vandt med hele 5-1 over RKC Waalwijk.

I Edgar Davids’ tid hos Ajax Amsterdam opnåede både han og holdet store succeser. Med Edgar Davids på holdet vandt Ajax blandt andet 3 hollandske mesterskaber, UEFA Cuppen samt Champions League. På grund af de store resultater opnåede Edgar Davids en ekstrem popularitet hos de hollandske fans og selvom han brændte det afgørende straffespark i straffesparkskonkurrencen i Champions League finalen 1995, så var han i en alder af kun 22 år, af mange anset som verdens bedste defensive midtbanespiller.

Edgar Davids nåede at spille for Ajax Amsterdam i 7 sæsoner  hvilket medførte 106 ligakampe og 20 scoringer.

AC Milan

Den store succes i Ajax Amsterdam betød at især italienske klubber var ivrige efter at skrive kontrakt med Edgar Davids. Det resulterede i at han i 1996 skiftede til den italienske storklub AC Milan. Her havde han dog problemer med at slå til og efter kun et enkelt år hos AC Milan, fik Edgar Davids besked på at han ikke længere indgik i førsteholdets planer.

I sin ene sæson for AC Milan, blev det til 19 kampe for Edgar Davids.

Juventus

Den 3. december 1997 valgte den italienske storklub Juventus at sende omkring 50 millioner danske kroner til AC Milan, for til gengæld af få den uønskede Edgar Davids i retur.

Enkelte af Juventus’ fans var lidt skeptiske overfor tilgangen af Edgar Davids. De frygtede nemlig at han ville fortsætte det dårlige spil, fra tiden i AC Milan. Edgar Davids var dog som genfødt og blev med det samme en vigtig balancespiller på Juventus’ midtbane.

Succesen fik dog et pludseligt stop, da Edgar Davids den 17. marts 2001 blev testet positiv for at have indtaget det forbudte stof- nandrolon. Dette betød at han i første omgang blev udelukket for alle former for fodbold i 2 år. Karantænen blev dog senere nedsat til 8 måneder.

Efter karantænen vendte Edgar Davids dog tilbage på Juvenus’ midtbane og med ham på holdet vandt det zebrastribede hold 3 italienske mesterskaber samt Intertoto Cuppen.

Edgar Davids nåede i sine 6 år i italienske Juventus at spille 159 ligakampe og at score 8 gange.

FC Barcelona

Samtidig med at Juventus havde stor succes i Italien, så havde FC Barcelona store problemer i Spanien. Da transfervinduet åbnede i januar 2004 lå den spanske gigant placeret helt nede på en yderst skuffende midterplacering, i den spanske liga. Den daværende Barcelona træner Frank Rijkaard forlangte derfor at den spanske storklub hentede Edgar Davids til Spanien på en lejeaftale, for at genrejse klubben.

Frank Rijkaard fik sin vilje og med en storspillende Edgar Davids i en hovedrolle, kravlede FC Barcelona opad i tabellen og endte på 2. plads, kun overgået af Valencia FC.

Edgar Davids blev tilskrevet en stor del af æren for Barcelona’s genrejsning og i hans halve år i den spanske storklub nåede den solbebrillede hollænder at få legendestatus blandt klubbens mange fans.

Under sit lejeophold hos FC Barcelona blev det til 24 kampe og 2 scoringer for Edgar Davids.

Inter Milan

I sin korte periode hos FC Barcelona markerede Edgar Davids sig endnu engang, som en af verdens bedste defensive midtbanespillere. Den kontraktløse hollænder var derfor en eftertragtet herre, da han i sommeren 2004 underskrev en 3-årig kontrakt med hans 3. italienske storklub – Inter Milan.

Selvom han var udset som den defensive styrmand på Inter Milan holdet, så havde Edgar Davids store problemer med at finde hans høje niveau fra Ajax-, Juventus- og Barcelonatiden frem. Faktisk havde han så store spillemæssige problemer at Inter Milan efter kun 1 enkelt år valgte at annullere hans kontrakt.

Edgar Davids nåede derfor kun at spille 16 ligakampe for Inter Milan, inden han igen skulle på klubjagt.

Tottenham

Efter det skuffende brud med Inter Milan, valgte Tottenham Hotspur at hente Edgar Davids til England. Her blev han fra dag 1 en fanfavorit på grund hans energiske spillestil og hans store vindermentalitet.

Edgar Davids nåede i sine 2 sæsoner for engelske Tottenham at spille 40 ligakampe og at score en enkelt gang.

Ajax

Efter 11 år som udenlandsprofessionel skiftede Edgar Davids den 28. januar 2007 tilbage til barndomsklubben Ajax Amsterdam.

Her gik han direkte ind på holdet og som en af de mest rutinerede på Ajax mandskabet, spillede han det unge Ajax hold frem til en 2. plads i den hollandske liga.

Da Edgar Davids kontrakt med Ajax udløb den 30. juni 2008, forventede mange at den 35-årige hollænder ville indstille sin aktive karriere. Det skete dog ikke, da Edgar Davids, ikke mente at han var færdig med at spille topfodbold.

I sin anden omgang hos Ajax Amsterdam spillede Edgar Davids 25 ligakampe og scorede en enkelt gang.

Crystal Palace

Efter ikke at have spillet en ligakamp i 2 år, skrev den 37-årige Edgar Davids den 24. august 2010 under på en korttidskontrakt med engelske Crystal Palace. Selvom Edgar Davids havde spillet positionen som defensivmidtbanespiller hele sin karriere, så spillede han venstreback for Crystal Palace.

Efter kun 6 kampe for Crystal Palace valgte Edgar Davids den 8. november 2010 at indstille sin professionelle fodboldkarriere.

Holland

Selvom Edgar Davids også havde muligheden for at spille for det surinamske landshold, så valgte han at repræsentere det hollandske landshold.

Edgar Davids debuterede på det hollandske fodboldlandshold den 20. april 1994 i en alder af 20 år.

I sin tid på det hollandske fodboldlandshold, nåede Edgar Davids at deltage i store slutrunder, da han var med til både EM i 96, VM i 98, EM i 00 og EM i 04. Bedst gik det i Frankrig i 1998 hvor Holland endte på 4. pladsen og Edgar Davids blev udtaget til tuneringens All Star hold. Værst gik det i England i 1996, hvor Edgar Davids blev sendt hjem, efter at have udtalt sig negativt om om den daværende landstræner Guus Hiddink.

I sine sidste år på landsholdet, var Edgar Davids blevet udnævnt til landsholdsanfører. På grund af problemerne hos klubholdet Inter Milan mistede han dog anførerbindet til Edwin van der Sar, for til sidst at ryge helt af holdet.

Edgar Davids nåede i sine 11 år på det hollandske fodboldlandshold at spille 74 landskampe og at score 6 landskampsmål.

Priser, titler og trofæer

Edgar Davids nåede i sin karriere at spille for en lang række af europas største klubber og især hans ophold i hollandske Ajax og italienske Juventus kastede en række forskellige priser, titler og trofæer af sig.

Nedenfor er samlet en oversigt over de vigtigste:

Ajax Amsterdam

 • Hollandsk mester (Æresdivisionen): 1994, 1995 og 1996
 • Hollandsk pokalvinder (KNVB Cup): 1993 og 2007
 • Johan Cruijff Schaal: 1993, 1994, 1995 og 2007
 • UEFA Cup vinder: 1992
 • UEFA Champions League vinder: 1995
 • UEFA Super Cup vinder: 1995
 • Intercontinental Cup vinder: 1995

Juventus

 • Italiensk mester (Serie A): 1998, 2002 og 2003
 • Italiensk supercup vinder (Suppercoppa Italiana): 2002 og 2003
 • UEFA Intertoto Cup vinder: 1999

Inter Milan

 • Italiensk pokalvinder (Coppa Italia): 2005

Citater om Edgar Davids

Nedenfor er samlet en række forskellige citater sagt af eller om Edgar Davids.

Hiddink burde stoppe med at putte sit hoved op i visse spillers bagdel” Edgar Davids’ måde at fortælle pressen at han mente den hollandske landstræner foretrak bestemte spillere frem for andre.

“Han er mit etmands maskinrum” Den daværende Juventus træner Marcello Lippi om Edgar Davids’ løbepensum.

“Jeg har fået så mange kort at man skulle tro det var jul!” Edgar Davids om det gule og røde kort han modtog i sin tid i engelsk fodbold.

Fakta om Edgar Davids

Fulde navn: Edgar Steven Davids
Født: 31. oktober 1964
Nationalitet: Surinam/Holland
Position: Defensiv Midtbane
Højde: 168 cm
Trøjenummer: 26
Spillestil: Aggesiv og hårdtarbejdende
Landskampe/mål: 74 landskampekampe og 6 landskampsmål
Ligakampe/mål i alt: 387 kampe og 31 mål
Øgenavn: The Pitbull (Pitbullen) og One-man Engine Room

Videoer

Nedenfor er samlet en række videoer, der viser højdepunkter fra Edgar Davids karriere.

Hyldestvideo

Se en række af Edgar Davids’ bedste driblinger, scoringer og tacklinger.


Nike reklame

Nike reklame hvor Edgar Davids optræder, sammen med andre fodboldlegender som blandt andet Luis Figo, Hidetoshi Nakata, Lilian Thuram, Francesco Totti, Josep Guardiola.

Mere om Edgar Davids

Vil du vide mere om Edgar Davids, så er der nedenfor samlet en række relevante links:

Bedøm Edgar Davids

Hvad synes du om fodboldlegenden Edgar Davids? Giv din mening til kende, ved hjælp af stjernerne nedenunder og smid også gerne en kommentar nederst på siden:

Skriv en kommentar