Dino Zoff

Dino Zoff

Dino Zoff er en tidligere italiensk fodboldmålmand, der bliver betraget som en af de bedste målmænd nogensinde. Han er derudover også kendt for at han først indstillede sin karriere som 41-årig.

Dino Zoff blev født den 28. februar 1942 i den nordøst italienske by Mariano del Friuli. Dino Zoff bliver i dag betraget som den bedste italienske målmand nogensinde og en af de bedste målmænd overhovedet.

Dino Zoff nåede i sin tid som professionel fodboldboldspiller at spille for nogle af Italiens største klubber samtidig med at spillede en lang række af landskampe for det italienske fodboldlandshold.

Efter sit farvel til topfodbold er Dino Zoff blevet kåret til den 3. bedste målmand i historien (kun overgået af Lev Yashin og Gordon Banks) og han var også på den liste som Pele og FIFA lavede i 2004 over de 125 bedste fodboldspillere nogensinde.

Karriere

Udinese Calcio

Efter at Dino Zoff havde været til prøvetræning hos storklubberne AC Milan og Inter Milan, skrev han som 19-årig kontrakt i 1961 kontrakt med Udinese.

Selvom Dino Zoff tydeligvis var et stort talent, så var ham kun reserve i Udinese og efter 2 år som andetvalg valgte Dino Zoff at skifte klub i jagten på fast spilletid.

I sine 2 år som reservemålmand i Udinese nåede Dino Zoff at spille 38 kampe.

AC Mantova

I jagten på fast spilletid, skrev Dino Zoff i 1963 kontakt med den lille italienske klub AC Mantova.

Hos Mantova spillede Dino Zoff sig med det samme ind som første målmand og pludselig begyndte Italiens største klubber at kigge efter ham.

Dino Zoff var hos AC Mantova i 4 år og spillede 131 kampe.

Napoli

Efter 4 gode år for Mantova, valgte storklubben SSC Napoli i 1967 at hente det store målmandstalent til Napoli.

Her fortsatte Dino Zoff de gode tagter fra tiden i Mantova, hvilket blandt andet betød at han spillede sig ind omkring det italienske landshold. I Napoli begyndte Dino Zoff for alvor også at vise sit store talent og mange eksperter begyndte at omtale ham som en spiller, der kunne blive verden bedste målmand.

Dino Zoff blev i Napoli i 5 år og spillede 143 kampe for traditionsklubben.

 Juventus

Efter succeserne i Mantova og Napoli skiftede den stærke målmand i 1972 til storklubben Juventus.

Her fik han for alvor markeret som en af historiens bedste målmand, hvor han kamp efter kamp stod fremragende for det zebrastribede hold fra Torino, som han hjalp til at vinde en lang rækker pokaler.

Selvom Dino Zoff blev ældre og ældre, så faldt hans niveau ikke og han fortsatte derfor med at spille for Juventus, helt indtil han fyldte 41 år. Herefter var det så også slut og efter 11 år hos Juventus, valgte Dino Zoff at lægge handskerne på hylden.

Dino Zoff nåede at spille imponerende 330 ligakampe for Juventus og bliver i dag betraget som en af de allerstørste legender hos Torinoklubben.

Da Dino Zoff stoppede som 41-årig satte han rekord, som den ældste spiller nogensinde, til at spille i den italienske Serie A. Samtidig var han med sine 570 Serie A kampe, også var den spiller med flest Serie A kampe. Den rekord er dog sidenhen blevet slået af både Marco Ballotta og Paolo Maldini.

Italien

Dino Zoff debuterede på det italienske fodboldlandshold i 1968, da han var 26 år gammel. Debuten kom i kvartfinalen imod Bulgarien under EM-slutrunden i 1968, da Italiens normale førstemålmand blev skadet. Dino Zoff stod herefter resten af tuneringen som han og Italien endte med at vinde.

Den bedrift gentog han og Italien 14 år senere, da de med 40-årige Dino Zoff som anfører kunne lade sig hylde som verdensmestre. Dino Zoff blev dermed den ældste spiller nogensinde til at vinde et verdensmesterskab – en rekord som han den dag i dag, stadig besidder.

En anden rekord som Dino Zoff i sin tid på landsholdet også erobrede, er rekorden for at have holdt rent bur i længst tid på landsholdet.  Rekorden kom i hus da han i perioden fra 1972 til 1974 holdt det italienske bur rent i imponerende 1.142 minutter (næsten 13 kampe) – også denne rekord er Dino Zoff stadig indehaver af.

Da Dino Zoff valgte at stoppe på landsholdet i 1983, van han samtidig den spiller der havde spillet flest landskampe nogensinde. Den rekord er dog efterfølgende blevet slået 4 gange.

Priser, trofæer og titler

Med sine mere end 20 år i italiensk fodbold, vandt Dino Zoff en lang række af priser, trofæer og titler. Især tiden i Juventus og på det italienske landshold var indbringende for målmandslegenden.

De vigtigste titler, trofæer og priser er samlet nedenunder:

Juventus

  • Italiensk mester (Serie A): 1973, 1975, 1977, 1978, 1981 og 1982
  • Italiensk pokalvinder (Coppa Italia): 1979 og 1983
  • UEFA Cup viner: 1977

Italien

  • Europamester: 1968
  • Verdensmester: 1982

Fakta om Dino Zoff

Fulde navn:Dino Zoff
Født:28. februar 1942
Nationalitet:Italien
Position:Målmand
Trøjenummer:1
Højde:185 cm
Landskampe/mål:112 landskampe
Kampe/mål i alt:642 kampe
Øgenavn:SuperDino, Dino Nazionale, The Spider, Il Monumento

Videoer

Nedenfor er samlet en nogle forskellige videoer, der viser en række af de største øjeblikke i Dino Zoff’s lange karriere.

Dokumentar om Dino Zoff’s verdensmesterskaber

Engelsko dokumentar om Dino Zoff’s verdensmesterskaber

Bedste kamp

Højdepunkter fra Dino Zoff’s måske bedste kamp nogensinde, hvor han med adskillige superredninger forhindrer Englands stjerner i at score

Hyldestvideo

Hyldestvideo med en række af Dino Zoff’s bedste redninger

Mere om Dino Zoff

Vil du vide endnu mere om den italienske fodboldlegende Dino Zoff, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende målmandslegenden:

Bedøm beskrivelsen

Hvad synes du om fodboldlegenden Dino Zoff? Giv din mening til kende, ved hjælp af stjernerne nedenunder og smid også gerne en kommentar nederst på siden:

Skriv en kommentar