Hidetoshi Nakata

Hidetoshi Nakata

Hidetoshi Nakata er en tidligere japansk fodboldspiller, der bliver regnet for en af de største fodboldlegender nogensinde fra Japan og Asien og den første japanske fodboldstjerne nogensinde.

Hidetoshi Nakata blev født den 22. januar 1977 i Kofu i Japan.

Hidetoshi Nakata bliver husket som en midtbanedirigent, med stor spilforståelse, hurtigt antrit, et hårdt skud og kølige afslutninger. I sin tid som fodboldspiller var han ekstremt populær hjemme i Asien og alle klubber han spillede for fik mange asiatiske fans kun på grund af ham.

Som person var han meget modebevidst og gik ekstremt meget op i tøj og hår, hvilket blandt andet kom til udtryk i hans mange forskellige og enkelte gange særprægede frisuerer, der var med til at kendetegne fodboldlegenden Hidetoshi Nakata eller “Den asiatiske Beckham” som han også blev kaldt.

Karriere

Bellmare Hiratsuka

Hidetoshi Nakata startede i 1995 sin professionelle karriere som 18-årig, i den japanske fodboldklub Bellmare Hiratsuka. Her blev Hidetoshi Nakata en stor stjerne på den offensive midtbane, hvor han bidrag med fantastiske afleveringer og flotte scoringer.

Selvom Hidetoshi Nakata fik status som stjerne i hjemlandet Japan, så havde Hidetoshi Nakata en stor døm om at komme til Europa og afprøve fodboldtalentet. Efter 3 år i japansk fodbold, blev den drøm en realitet.

Hidetoshi Nakata nåede at spille 85 ligakampe og score 16 mål for Bellmare Hiratsuka.

A.C. Perugia

Efter succesen i hjemlandet fik Hidetoshi Nakata sit største ønske opfyldt, da italieske A.C. Perugia i 1998 betalte omkring 25 millioner danske kroner for den elegante japaner. Hidetoshi Nakata blev dermed den blot 2. japaner i italiensk fodbold (den første var Kazu Miura, der spillede for Genoa.)

Selvom Hidetoshi Nakata havde forladt de trygge rammer hjemme i Japan, så skulle der ikke gå længe for han tilpassede sig den italienske spillestil. I sin allerførste sæson for Perugia blev det nemlig til hele 10 ligascoringer for den elegante Japaner.

Da den efterfølgende sæson gik igang, var der meget spekulation omkring Hidetoshi Nakatas fremtid. Eksperterne mente af Perugia var en for lille klub, for den japanske stjerne, og at det kun var et spørgsmål om tid før en større klub ville købe Hidetoshi Nakata.

Trods den store interesse blev det til yderligere en halvsæson for Hidetoshi Nakata i Perugia, men herefter var det også tid til at afprøve fodboldtalentet i en større klub.

I sin tid i A.C. Perugia spillede Hidetoshi Nakata 48 ligakampe hvori det blev til 12 scoringer.

A.S. Roma

Efter at A.C. Perugia med succes havde hentet Hidetoshi Nakata til europæisk fodbold og nyt godt af hans evner i 1,5 år, afgav den italienske storklub A.S. Roma, i 2000 med et bud på omkring 180 danske kroner for japaneren med den store spilforståelse. Perugia ville gerne beholde deres japanske stjerne, men kunne ikke sige nej til et tilbud i den størrelse. Hidetoshi Nakata skiftede derfor den lille italienske klub A.C. Perugia ud med storklubben A.S. Roma.

At Hidetoshi Nakata var kommet til en storklub blev tydeliggjort allerede i hans første sæson i klubben. Her vandt han og resten af Roma holdet nemlig det italienske mesterskab. På grund af den bedrift fik Hidetoshi Nakata nærmest gudestatus hjemme i Japan, på trods af at han faktisk mest blev brugt som indskifter, da Roma havde fodboldlegenden Fransesco Totti som førstevalg på den offensive midtbane.

Rollen som indskifter var dog ikke helt nok for Hidetoshi Nakata, der efter 1,5 sæson i Roma igen skiftede klub.

Hidetoshi Nakata opnåede 30 ligakampe og 5 scoringer i sin tid i Roma.

Parma F.C.

Efter primært at have ageret som indskifter i Roma, blev Hidetoshi Nakata i sommerpausen 2001 hentet til Parma som spilfordeler på midtbanen. Parma ville egentlig heller have købt portugisiske Rui Costa, men da det ikke lykkedes var det Hidetoshi Nakata, der blev hentet til skinkebyen.

I Parma havde man store forventninger til Hidetoshi Nakata og resten af holdet. De forventninger blev dog langt fra indfriet og Hidetoshi Nakata og Parma sluttede kun lige akkurat over nedrykningsstrengen. Den dårlige placeringen medførte en masse kritik af Parma holdet og især Hidetoshi Nakata stod for skud. De mente ikke at hans spil var i nærheden af at være godt nok samtidig med at de satte spørgsmålstegn ved hans indstilling.

Hidetoshi Nakata og resten af Parma holdet tog dog kritikken til sig, og den skuffende 10. plads blev efterfulgt en 5. plads de to efterfølgende sæsoner.

Herefter begyndte Parma dog igen at opnå svingende resultater og igen var det Hidetoshi Nakata, der måtte læg ryg til det meste af kritikken.

Hidetoshi Nakata’s tid i Parma var hermed forbi, og han blev derfor sendt afsted på en lejeaftale.

Hidetoshi Nakata nåede i sin tid i Parma at spille 67 ligakampe og at score 5 mål.

Bologna F.C. 1909

Efter at have mistet tilliden fra alt og alle i Parma, blev Hidetoshi Nakata i januar 2004 lejet ud Bologna FC.

Her blev det til 17 ligakampe og 2 scoringer, inde han igen skulle skifte italiensk arbejdsgiver.

Fiorentina

Fiorentina havde kunnet lide hvad de så til Hidetoshi Nakata i Bologna og skrev derfor kontrakt med ham i 2004.

Her startede den skudstærke japaner godt, men glæd efterhånden ud af holdet og da sæsonen var ovre gjorde Fiorentina det klart, at de ikke længere kunne finde plads til Hidetoshi Nakata og at han derfor igen skulle ud på et låneophold.

Hidetoshi Nakata nåede at spille 20 ligakampe, men formåede ikke at score i det ene år han tilbragte i Fiorentina.

Bolton Wanderes

Efter at være blevet overflødeliggjort i Fiorentina, skiftede Hidetoshi Nakata efter 9 år i italiensk fodbold, til England og Bolton Wanderes på en 1-årig lejeaftale. Her røg Hidetoshi Nakata også lidt ud og ind af holdet og da lejeopholdet var ved at udløbe udtalte Hidetoshi Nakata at hans professionelle fodboldkarriere var færdig da han i en alder af bare 29 år var træt af professionel fodbold.

Hidetoshi Nakata nåede at spille 21 ligakampe og at score en enkelt gang under lejeopholdet hos Bolton Wanderes.

Japan

Efter at have markeret sig som en af de bedste spillere på de forskellige japanske ungdomshold, fik Hidetoshi Nakata sin landsholdsdebut i marts måned 1997, i en kamp imod Syd Korea.

Hidetoshi Nakata blev hurtig en stjerne på japanske mandskab og selvom Japan aldrig er blevet anset som nogen stor fodboldnation, så deltog det japanske landshold i 4 store slutrunder i hans tid på landsholdet.

Den første store slutrunde var da han og Japan deltog i VM-slutrunden i Frankrig i 1998. På det tidspunkt spillede Hidetoshi Nakata stadig tilbage i Japan, med drømmen om at komme til Europa. Hidetoshi Nakata havde derfor noget utraditionelt affarvet sig hår, så europæriske klubber ville lægge ekstra mærke til ham.

Hidetoshi Nakata og resten af det japanske fodboldlandshold deltog udover VM-slutrunden i 1998 i Frankrig også i Confederations Cup i 2001 i Syd Korea og Japan, i VM-slutrunden i 2002 ligeså i Syd Korea og Japan og i VM-slutrunden i 2006 i Tyskland.

Efter slutrunden i Tyskland i 2006 valgte Hidetoshi Nakata at stoppe sin professionelle fodboldkarriere.

I tiden på landsholdet blev det til 77 landskampe og 11 scoringer for Hidetoshi Nakata.

Priser og trofæer

At Hidetoshi Nakata er en af asiens største fodboldlegener igennem tiden, kan tydeligt ses på de forskellige nomineringer, titler, priser og trofæer som han fik igennem sin karriere. Hidetoshi Nakata blev blandt andet nomineret til titlen som Ballon d’Or (verdens bedste fodboldspiller) i både 1998, 1999 og 2001 samtidig med at han var nomineret til samme titel (FIFA World Player of the Year) i 1998, 1999, 2001 og 2002.

Hidetoshi Nakata vandt dog aldrig titlen som verdens bedste fodboldspiller. Han vandt dog en række andre priser og trofæer. Nedenfor er listet en oversigt over de vigtigste:

Bellmare Hiratsuka

  • Årets japanske fodboldspiller: 1997
  • Årets japanske sportsmand: 1997
  • Årets asiatiske fodboldspiller: 1997 og 1998

A.S. Roma

  • Italiensk mester (Serie A): 2001

Parma F.C.

  • Italiensk pokalvinder (Coppa Italia): 2002

Japan

  • Asian Cup Winners Cup: 1996
  • Dynasty Cup vinder (East Asian Football Championship): 1998

Fakta om Hidetoshi Nakata

Fulde navn: Hidetoshi Nakata
Født: 22. januar 1977
Nationalitet: Japan
Højde: 175 cm
Position: Offensiv midtbane
Styrker: Stor spilforståelse, hurtigt antrit, hårdt skud og kølige afslutninger.
Landskampe/mål: 77 kampe og 11 mål
Kampe/mål i alt: 289 kampe og 41 mål
Øgenavn: The last Samurai (Den sidste Samurai) og The Asian Beckham (Den Asiatiske Beckham)
 

Videoer

Nedenfor er samlet en række forskellige videoer, omhandlende Hidetoshi Nakata.

Perugia

Højdepunkter fra Hidetoshi Nakata’s tid i italienske Perugia.

Mål og driblinger

Video der viser en række af Hidetoshi Nakata’s bedste scoringer og driblinger.

Videopotræt

Videoportæt af Hidetoshi Nakata.

Mere om Hidetoshi Nakata

Vil du vide endnu mere om fodboldlegenden Hidetoshi Nakata, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende Hidetoshi Nakata:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

En kommentar til “Hidetoshi Nakata”

  1. Jeg kommer selv oprindeligt fra Japan og er derfor også tit på besøg i Japan og jeg kan fortælle at han den dag i dag, stadig er en stor stjerne og et stort idol, for især de unge japanske drenge.

    Svar

Skriv en kommentar