Brian Laudrup

Brian Laudrup

Brian Laudrup er en tidligere dansk fodboldspiller. Han er en af dansk fodbolds største legender og han nåede i sin ellers relativt korte karriere at spille for store klubber som blandt andet Bayern München, AC Milan, Chelsea og Ajax Amsterdam.

Brian Laudrup blev født den 22. februar 1969 i Wien i Østrig (På grund af at hans far på daværende tidspunkt spillede for den østrigske fodboldklub Wiener Sports-Club). Han bliver i dag husket som en meget teknisk stærk spiller, der havde et rigtig godt blik for spillet og en evne til at score fantastiske og vigtige mål.

Brian Laudrup kommer fra en rigtig fodboldfamilie da han er lillebror til fodboldlegenden Michael Laudrup samt søn af fodboldlegenden Finn Laudrup.

Karriere

Brøndby IF

Brian Laudrup startede sin karriere som professionel fodboldspiller i klubben Brøndby IF, hvor både broren Michael og faderen Finn tidligere havde spillet. Den kun 17-årige Brian Laudrup viste med det samme sit store talent og der gik ikke længe før han var en fast del af den danske storklubs startopstilling.

Med den purunge Brian Laudrup på holdet opnåede Brøndby IF stor succes, hvilket medførte at de vandt det danske mesterskab i hans to første sæsoner i klubben (1987 og 1988).

Halvvejs i hans tredje sæson stod Brian Laudrups kontrakt med Brøndby dog til at udløbe og han begyndte derfor at snakke med andre klubber. En af de klubber som viste mest interesse for det danske stortalent var tyske Bayern Uerdingen, som også endte med at få en aftale på plads med Brian Laudrup.

Brøndby var dog ikke insisterede på at miste deres unge stjerne gratis og krævede derfor omkring 8 millioner danske kroner for at slippe stortalentet. Dette krav var Bayern Uerdingen dog ikke villige til at betale og efter lang tids tovtrækkeri endte det hele med at Brian Laudrups agent og far (Finn Laudrup) betalte Brøndby 3,3 millioner danske kroner og Brian kunne derfor rejse til Tyskland og Bayern Uerdingen.

Brian Laudrup nåede i sine 2,5 år hos Brøndby IF at spille 49 ligakampe og at score 13 gange.

Bayern Uerdingen

I 1989 skiftede Brian Laudrup til den lille tyske klub Bayern Uerdingen. Her fik han med det samme stor succes og da sæsonen var forbi, fik han som bevis på den store succes, overrakt prisen som årets bedste danske spiller.

På trods af den gode sæson for holdet og den nye stjerne Brian Laudrup, så meldte Bayern Uerdingen dog ud at de ikke var villige til at investere i nye spillere. Dette faldt ikke i god jord hos Brian Laudrup, som herefter anmod om at blive solgt.

I sit ene år hos Bayern Uerdingen nåede Brian Laudrup af spille 34 ligakampe og at score 6 gange.

Bayern München

Brian Laudrups utilfredshed med ambitionsniveauet hos Bayern Uerdingen, betød at storklubben Bayern München i sommeren 1990 hentede ham til München. Med et prisskilt på 6 millioner DM (ca. 23 millioner danske kroner) blev Brian Laudrup Bundesligaens dyreste spiller på det tidspunkt.

Det store prisskilt så dog ikke ud til at genere den danske stjerne og han blev med det samme en kæmpe profil for den tyske storklub. I hans første sæson sluttede Bayern München på en 2. plads, mens Brian Laudrup modtog stor personlig hæder, ved at blive udtaget til årets hold samt at blive kåret til årets angriber i Tyskland.

Den succes kunne han dog ikke helt følge op på i sin anden sæson, da et skadet korsbånd satte ham på sidelinjen i adskillige kampe. Hans skade var med til at Bayern München oplevede en forfærdelig sæson, hvor storklubben endte helt nede på 10. pladsen. Udenfor banen kom Brian Laudrup også i problemer, da han udtalte at Bayerns Münchens nye ledere i form af Franz Beckenbauer og Karl-Heinz Rummenigge, skabte kaos omkring holdet med deres offentlige kritik af holdes præstatioer.

Skaden, holdets dårlige placering og balladen omkring klubbens ledere medførte at Brian Laudrup nægtede at forlænge hans kontrakt, og han forlod derfor klubben i sommeren 1992.

Brian Laudrup nåede i at spille 53 ligakampe og at score 11 mål for Bayern München.

Fiorentina

Efter bruddet med Bayern München skulle den nu kontraktløse Brian Laudrup ud og finde sig en ny klub. Dette skulle dog ikke blive noget problem for Brian Laudrup, som efterhånden havde opbygget sig et navn som en af europas bedste spillere. På trods af interesse fra selveste Manchester United og andre storklubber så valgte Brian Laudrup af forfølge sin drengedrøm og at skifte til italiensk fodbold, hvor Fiorentina stod klar med en kontrakt.

Hans drengedrøm blev dog nærmest forvandlet til et mareridt, da han slet ikke kunne finde sig til rette i Fiorentina. Sammen med de andre stjerner hos storsatsende Fiorentina faldt Brian Laudrup fuldstændig sammen og sæsonen endte i total fiasko, da storklubben fra Firenze, endte med at rykke ned til den næstbedste italienske række.

Brian Laudrup nåede dog aldrig at spille i den næstbedste italienske række, da han efter Firoentinas nedrykning, straks blev udlejet til AC Milan.

I hans første sæson i italiensk fodbold blev det til 31 ligakampe og 5 scoringer for Brian Laudrup.

AC Milan

Efter mareridtssæsonen hos Fiorentina skulle Brian Laudrup bruge lejeopholdet hos AC Milan til at bevise at han stadig var en af europas bedste fodboldspillere. Dette skete dog desværre ikke, da han under sit lejeophold hos AC Milan fik stærkt begrænset spilletid.

Ved sæsonens afslutning var der derfor lagt op til at Brian Laudrup skulle tilbage til Firoentina. Dette kom dog ikke på tale da Brian Laudrup offentligt udtalte at han aldrig ville spille for Fiorentina igen.

Brian Laudrups tid i italiensk fodbold var hermed forbi, og han måtte på jagt for at finde en klub som kunne bringe hans karriere tilbage på sporet.

Brian Laudrup nåede kun at spille 9 ligakampe og at score en enkelt gang under sit lejeophold hos AC Milan.

Glasgow Rangers

I Juli 1994 kom Brian Laudrups vej væk fra mareridtet i Italien, da den skotske storklub Glasgow Rangers købte ham for £2,3 millioner (ca. 20 millioner danske kroner). Her håbede den daværende træner Walter Smith at Brian Laudrup kunne genfinde sin storform fra tiden i Brøndby og Tyskland – og det må man sige at han gjorde.

Brian Laudrup blev med det samme en kæmpe succes og som holdets helt store stjerne, var han med til at blive skotsk mester i alle de 4 sæsoner som han spillede for Glasgow Rangers.

Det var også i tiden hos Glasgow Rangers at han spillede sin måske bedste kamp nogensinde, da han under den skotske pokalfinale i 1996 scorede 2 gange selv samt lavede 3 målgivende afleveringer. Kampen blev af Glasgow Rangers fans senere omdøbt til Laudrup Final, på grund af Brian Laudrups suverænitet i kampen.

Se video her: Se højdepunkter fra Laudrup Final

Da Brian Laudrup efter 4 sæsoner hos Glasgow Rangers valgte at forlade Skotland, var de skotske fans sønderknuste. Brian Laudrup havde i sin tid hos Glasgow Rangers nemlig opnået en ekstrem stor popularitet og han er sidenhen af flere omgange blevet udråbt som den bedste ikke skotske spiller i Glasgow Rangers historie.

Brian Laudrup nåede at spille 116 ligakampe og score 33 mål for Glasgow Rangers.

Chelsea

Efter kæmpesuccesen hos Glasgow Rangers skiftede Brian Laudrup i 1998 til engelsk fodbold og Chelsea. Her så den danske teknikker frem til at fortsætte de gode takter, men sådan skulle det ikke gå. Hans ophold i England blev nemlig plaget af en lang række skader og Brian Laudrup spillede derfor kun en god håndfuld kampe, før han foretog et de mest opsigtsvækkende skift i dansk fodbolds historie.

Brian Laudrup nåede i sit ene år i engelsk fodbold kun at spille 7 ligakampe med 0 mål til følge.

FC København

Den 10. november 1998 chokerede Brian Laudrup hele fodboldverdenen. Han havde nemlig skrevet kontrakt med den danske storklub (og ærkerival til hans tidligere klub Brøndby) FCK.

Brian Laudrup begrundede det opsigtsvækkende skifte med at han savnede Danmark og at han var blevet træt af livet som fodboldspiller i de store udenlandske klubber. FCK havde derfor for £1,2 (ca. 11 millioner danske kroner) sikret sig en verdensstjerne og klubbens fans så frem til at se Brian Laudrup trylle, på de forskellige danske stadions.

Brian Laudrup skulle dog møde stor modgang fra modstanderholdenes fans, som højlydt buede af ham og sang smedesange imod den hjemvendte stjerne. Særligt fans af hans tidligere klub Brøndby IF var hårde efter deres tidligere kæledække, som de ikke brød sig om at se i rivalernes hvide trøje.

Efter kun 12 kampe for FC København kom det frem at Brian Laudrup havde et smuthul i sin kontrakt, der gjorde at han kunne annullere kontrakten hvis han skulle fortyde skifte. Den klausul benyttede han sig af, med den begrundelse at han var utilfreds med den hårde behandling han fik på de danske stadions samt den store fokus, der var på hans privatliv.

Efter at have spillet sølle 12 kampe og scoret 2 mål, forlod Brian Laudrup endnu engang dansk fodbold.

Ajax Amsterdam

Efter bruddet med FC København skiftede Brian Laudrup i 1999 til den hollandske storklub Ajax Amsterdam. I Ajax skulle Brian Laudrup tage overfor deres store stjerne Michael Laudrup, som netop havde valgt at indstille karrieren.

Efter en enkelt sæson hos den hollandske storklub, valgte Brian Laudrup at indstille sin aktive fodboldkarriere.

Brian Laudrup spillede 31 ligakampe for Ajax og scorede 13 mål.

Danmark

Efter at have spillet flere kampe for det danske U-17, U-19 og U21 landshold blev Brian Laudrup i april 1987 udtaget til det danske A-landshold, dog uden at få debut.

Debuten kom nogle måneder senere da han i en alder af 18 år, deltog i OL sammen med resten af det danske landshold.

Brian Laudrups første landskampmål kom den 20. april 1988, da han scorede en enkelt gang i Danmarks 4-0 sejr over Grækenland.

Herefter var Brian Laudrup en fast del af det danske fodboldlandshold, indtil han sammen med storebror Michael Laudrup og Jan Batram højest overraskende valgte at stoppe på landsholdet i November 1990. Trioen gav manglende respekt til den daværende landstræner Richard Møller Nielsen skylden for deres overraskende stop.

EM 1992

2 år senere da det danske landshold rejste til Sverige for at deltage i EM-slutrunden 1992, var det dog med Brian Laudrup som havde sluttet fred med Richard Møller Nielsen og genoptaget sin landsholdskarriere. Det viste sig at være en rigtig god ide for da tuneringen var færdigspillet kunne Danmark og Brian Laudrup på sensationel vis lade sig kåre som europamestre.

VM 1994 og King Fahd Cup

På trods af status som europamestre lykkedes det ikke for Brian Laudrup og det danske landshold at kvalificere sig til VM-slutrunden i 1994. Brian Laudrup og resten af det danske fodboldlandshold skulle dog ikke sørge for længe, for allerede året efter var der mere succes til det danske fodboldlandshold. Det lykkedes nemlig Danmark at vinde King Fahd Cuppen (Confederations Cup), da Brian Laudrup og de andre danskere besejrede Argentina i finalen.

EM 1996

Som forsvarende Confederations Cup- og europamestre var der store forventninger til det danske landshold, efter de havde kvalificeret sig til EM-slutrunden i 1996. Her skuffede Danmark dog fælt og på trods af 3 scoringer fra Brian Laudrup i lige så mange kampe, måtte han og resten af holdet forlade tuneringen allerede efter gruppespillet.

VM 1998

Efter flere forgæves forsøg lykkedes det endelig for Brian Laudrup og Danmark at kvalificere sig til en VM-slutrunde, da man i 1998 havde gjort sig fortjent til at deltage i tuneringen i Frankrig. Her gjorde det danske landshold en rigtig god figur, hvor de nåede helt til kvartfinalen hvor stormagten Brasilien blev endestationen efter en tæt kamp som endte 3-2. Et af Danmarks mål blev scoret af Brian Laudrup som fejrede målet med en meget speciel liggende jubelscene. Den jubelscene er den dag i dag en af de mest kendte jubelscener i dansk fodbold.

Se video her: Brian Laudrups berømte jubelscene

Brian Laudrup blev (Ligesom storebror Michael Laudrup) udtaget til slutrundens All Star Team.

Efter tuneringen valgte Brian Laudrup at indstille sin landsholdkarriere efter at have spillet 82 landskampe og scoret 21 landskampsmål.

Titler, priser og trofæer

Som en af sin tids bedste fodboldspillere og som en af dansk fodbolds største spillere igennem tiden vandt Brian Laudrup en række forskellige titler, priser og trofæer.

Nedenunder er en række af de vigtigste samlet:

Brøndby

 • Dansk mester: 1987 og 1988

Bayern München

 • Tysk Super Cup vinder: 1990

AC Milan

 • Italiensk mester (Serie A): 1994
 • UEFA Champions League vinder: 1994

Glasgow Rangers

 • Skotsk mester (Scottish Premier Division): 1995, 1996 og 1997
 • Skotsk pokalvinder (Scottish Cup): 1996
 • Skotsk ligacup vinder (Scottish League Cup): 1997

Chelsea

 • UEFA Super Cup vinder: 1998

Danmark

 • Europamester: 1992
 • FIFA Confederations Cup vinder: 1995

Individuelle priser

 • Årets danske fodboldspiller: 1989, 1992, 1995 og 1997
 • Årets spiller i Skotland (SFWA Footballer of the Year): 1995 og 1997
 • Årets spiller i Skotland (SPFA Players Player of the Year): 1995
 • FIFA 100

Fakta om Brian Laudrup

Fulde navn:Brian Laudrup
Født:22. februar 1969
Nationalitet:Danmark
Position:Offensiv midtbane/Angriber
Højde:186 cm
Landskampe/mål:82 landskampe og 21 landskampmål
Ligakampe/mål i alt:342 kampe og 84 mål

Videoer

Nedenfor er samlet nogle videoer, der viser en række af de største højdepunkter og begivenheder fra Brian Laudrups fodboldkarriere.

Danmark – Brasilien

Se højdepunkter fra Danmark mod Brasilien fra VM 98, hvor Brian Laudrup laver en af dansk fodbolds mest berømte jubelscener.

Laudrup Final

Se højdepunkter fra Brian Laudrups måske bedste kamp, hvor han selv scorer 2 og lægger op til 3.

Glasgow Rangers tiden

Højdepunkter fra Brian Laudrups super succesfulde periode hos skotske Glasgow Rangers

EM 92 dokumentar

Engelsk dokumentar om Danmarks sejr ved EM i 1992. Indeholder interview med blandt andet Brian Laudrup.

Portræt af Brian Laudrup

Portræt af Brian Laudrup.


Hyldestvideo

Hyldestvideo der viser en lang række højdepunkter fra Brian Laudrups fodboldkarriere.

Mere om Brian Laudrup

Vil du vide endnu mere om den danske fodboldlegende Brian Laudrup, så er her nedenunder samlet en række links:

En kommentar til “Brian Laudrup”

Skriv en kommentar