Paul Gascoigne

Paul Gascoigne

Paul Gascoigne er en tidligere engelske fodboldspiller, som i dag bliver betraget som en af de bedste engelske spillere nogensinde. Han nåede i sin aktive karriere at spille for store klubber som Glasgow Rangers, Newcastle, Tottenham og Lazio ligesom han også havde et eksotisk ophold hos kinesiske Gansu Tianma.

Paul John Gascoinge blev født den 27. maj 1967 i Dunston, Gateshead i England. Han bliver i dag husket som en fantastisk midtbanespiller, der var en vigtig del af det måske bedste engelske fodboldlandshold nogensinde.

Som spiller var Paul Gascoigne kendt for sin store fysiske styrke, på trods af sin relativt lave højde. Derudover var en en ægte tofodst spiller, da han både havde en fantastisk højre og venstre fod. Paul Gascoigne var også kendt for andet end hans enorme talent indenfor fodbold. Han var nemlig også kendt som en spasmager, som havde en stor hang til byture, alkohol og gambling.

I løbet af sin karriere fik Paul Gascoigne tildelt kælenavnet “Gazza”, som hurtigt af holdkammerater, fans og medier blev det foretrukne navn for den engelske fodboldspiller.

Karriere

Newcastle United

Efter at have været til prøvetræninger hos Ipswich Town, Middlesbrough og Southampton underskrev Paul Gascoigne i 1980 en ungdomskontrakt med lokale Newcastle United. Her oplevede den unge Paul Gascoigne en hård tid , da han af sine holdkammerater blev udsat for utallige drillerier – primært på grund af hans vægt. En dag blev det for meget for den unge Paul Gascoigne, som stjal viceværtens traktor og for derefter at køre den direkte ind i omklædningsrummet for at straffe sine holdkammerater.

På trods af traktorepisoden og drillerierne  opnåede Paul Gascoigne stor succes  på ungdomsholdet, så stor at han endda blev udnævnt til holdets anfører.

I 1985 blev Paul Gascoigne tilbudt en kontrakt på Newcastles førstehold – eneste krav var at den lidt for tunge Paul Gascoigne skulle tabe sig nogle kilo. Dette gjorde den talentfulde midtbanespiller og den 13. april 1985 fik han sin første førsteholdsoptræden, da han blev indskiftet i en kamp imod Queens Park Rangers.

Den unge Paul Gascoigne spillede sig herefter nærmere og nærmere startopstillingen og ca. et halt år efter debuten kom den første scoring i 3-0 sejren over Oxford United.

På dette tidspunkt tegnede fremtiden sig lys for det store midtbanetalent. Kort efter fik de lyse fremtidsudsigter sig dog lidt et tilbagefald, da Paul Gascoigne sammen med drukkammeraten Jimmy ‘Five Bellies’ Gardner blev kendt skyldige i  at have kørt ind i en anden bil, hvorefter de stak af – samtidig med at ingen af dem havde kørekort. Paul Gascoigne som først havde fortalt at han var uskyld og at hans bil var blevet stjålet, fik en stor bøde af Newcastle United ligesom han fik at vide at det nu var den sidste advarsel han fik, hvis han stadig ville blive i klubben.

Paul Gascoigne lod dog fødderne tale og da han i sæsonen 1987-88 blev kåret som årets unge spiller i England og blev udtaget til årets hold, begyndte de helt store engelske klubber at sværme om hans underskrift.

Paul Gascoigne drømte selv om at skifte til Liverpool FC, men da de ikke viste interesse for ham, lavede han en mundtlig aftale med Manchester United og deres daværende træner Alex Ferguson.

Paul Gascoigne nåede at spille 92 ligakampe og at score 21 ligamål for Newcastles førstehold.

Tottenham Hotspur

På trods af en mundtlig aftale om et skifte til Manchester United, så skiftede Paul Gascoigne i 1988 til Manchester Uniteds ligarivaler Tottenham Hotspur. Skiftet indbragte Newcastle United 2 millioner pund (17 millioner kr.) og gjorde Paul Gascoigne til den dyreste britiske spiller nogensinde, på daværende tidspunkt.

Paul Gascoigne levede med det samme op til den høje pris og i Tottenham slog han for alvor sit navn fast som en af verdens bedste fodboldspillere. I sine to første sæson for Tottenham spillede han således imponerende 75 kampe ligesom at han blev kåret til årets spiller i Tottenham og som årets sportspersonlighed i England.

De gode præstationer og hans interessante personlighed gjorde også at den engelske tabloidpresse begyndte at skrive rigtig meget om Paul Gascoignes liv udenfor fodbolden.

Hans tredje sæson så umiddelbart ud til også at blive en succes, da han pludselig midtvejs i sæsonen chokerede fodboldengland ved at offentliggøre at han havde underskrevet en forhåndskontrakt med den italienske storklub Lazio – Et skifte der ville indbringe Tottenham 8,5 millioner pund (73 millioner kr.). Kort tid efter offentliggørelsen løb Paul Gascoigne dog ind i en alvorlig knæskade som betød at han skulle holde en pause for fodbold i op imod et år. Hans skifte til Lazio så dermed ud til at være sat på standby og da han under et besøg på en natklub kom yderligere til skade med sit knæ, så et skifte til Italien meget sort ud.

På trods af over et års skadespause spillede Paul Gascoigne 92 ligakampe og scorede 19 mål i sine fire sæsoner for Tottenham Hotspur.

S.S. Lazio

Under Paul Gascoignes skadesforløb var den engelske tabloidpresse fyldt med rygter og spekulationer om hans eventuelle skifte til den italienske storklub Lazio. I sommeren 1992 blev spekulationerne dog bekræftede og Tottenham lod Paul Gascoigne rejse til Italien imod at få 5,5 millioner pund (47 millioner kr.) den anden vej.

Starten hos Lazio var dog ikke nem for den engelske stjerne. Paul Gascoigne havde ikke spillet fast førsteholdsfodbold i næsten halvandet år og han kæmpede derfor meget med at komme i form.

En kombination af hans dårlige form og en række småskader gjorde at Paul Gascoignes første sæson i Italien blev meget skuffende, på trods af at han nærmest fik helestatus da han scorede det udlignende mål i det 89. minut i lokalbraget imod rivalerne fra A.S. Roma.

Efter den skuffende debutsæson hos Lazio, lagde Paul Gascoigne op til at hans efterfølgende to sæsoner skulle blive mere succesfulde. Dette skete dog ikke da han igen blev ramt af alvorlige skader som bland andet et brækket kindben og et brækket ben. Faktisk plagede hans skader ham så meget at Lazio endte med at opgive den engelske stjerne og satte ham på salgslisten.

På grund af den dårlige form og skaderne spillede Paul Gascoigne kun 43 ligakampe og scorede kun 6 mål i sine tre år hos Lazio.

Glasgow Rangers

Efter at være blevet vraget af Lazio søge Paul Gascoigne efter en klub som var villig til at give ham chancen for at bevise at han på trods af skaderne ikke var færdig på topniveau. Heldigvis havde den skotske storklub Glasgow Rangers og den daværende Træner Walter Smith ikke glemt hvad Paul Gascoigne havde udført i sin tid  hos Newcastle og Tottenham og hentede ham derfor til Skotland for 4,3 millioner pund (37 millioner kr.).

Her skulle Paul Gascoigne modbevise alle sine kritikere, da han med det samme blev en kæmpe profil for et i forvejen stærkt Rangers hold, hvor han bidrog med vigtige scoringer og stærkt spil.

De vigtige scoringer og det stærke spil fra Paul Gascoigne bidrog til at Rangers i de efterfølgende tre sæsoner vandt to mesterskaber samt to pokaltitler.

Efter tre gode sæsoner, 74 kampe og 30 scoringer for Glasgow Rangers mente Paul Gascoigne at det nu var tid til at vende hjem til England.

Middlesbrough

I 1998 vendte Paul Gascoigne hjem til England hvor 1. divisionsklubben Middlesbrough betalte 3,4 millioner pund (29 millioner kr.) for at købe ham fri af kontrakten med Glasgow Rangers.

På trods af sin fremskredne alder så satte Paul Gascoigne et stort aftryk på Middlesbrough allerede i sin første sæson, da han var med til at spille dem op i Premier League.

Den efterfølgende sæson blev dog ikke så succesfuld, da skader og karantæner gjorde at den aldrende englænder spillede meget få kampe. Middlesbrough valgte derfor at ophæve kontrakten med den meget løntunge Paul Gascoigne.

I sine to sæsoner hos Middlesbrough nåede Paul Gascoigne at spille 41 kampe og at score 4 mål.

Everton

Efter bruddet med Middlesbrough søgte Paul Gascoigne igen efter at sted at spille. Heldigvis for ham så var hans træner fra Glasgow Rangers tiden Walter Smith blevet ansat som træner for Everton og han tilbød den 33-årige englænder en kontrakt som der blev takket ja til.

I Everton spillede Paul Gascoigne en række kampe uden den store succes, før det pludselig gik helt galt da han måtte forlade fodboldverden for at komme i behandling for et voldsomt alkohol misbrug.

Da han vendte tilbage til fodbolden var Everton og Walter Smith ikke villige til at give ham flere chancer og han forlod derfor Everton efter to sæsoner, 32 kampe og en enkel scoring.

Burnley

På trods af udeblivende succes de sidste  fire år samt et alkoholmisbrug så mente Paul Gascoigne ikke selv at han var færdig med professionel fodbold. Han underskrev derfor en halvårig kontrakt med 2. divisionsklubben Burnley.

På trods af hjælp fra den tidligere verdensstjerne i 6 kampe lykkedes det ikke Burnley at indfri klubbens målsætning om oprykning til 1. division og Paul Gascoigne måtte derfor på klubjagt for 4. gang på indenfor de seneste 6 år.

Gansu Tianma

Den nu 36-årige Paul Gascoigne mente stadig ikke at han var færdig med topfodbold – dog var klubberne af en anden opfattelse og der skulle derfor gå 6 måneders før han fandt sig et sted at spille. Klubben der slog til var kinesiske Gansu Tianma som tilbød ham en 9 måneder lang kontrakt.

Efter blot fire kampe rejste Paul Gascoigne dog til USA for endnu engang at komme i behandling for sit alkoholmisbrug. Efter måneders behandling var han klar til at vende tilbage til Kina, men Kina var imellemtiden blevet ramt af en SARS epidemi der forbød udlændinge at rejse ind i landet og hans kontrakt med Gansu Tianma blev derfor annulleret.

Boston United

Tilbage i England trænede Paul Gascoigne med hos Wolverhampton, dog uden at det kastede en kontrakt af sig. I stedet skrev han en kontrakt med League Two klubben Boston United, hvor han skulle fungere som spillende træner.

Efter tre måneder og fem kampe ophørte samarbejdet dog og den 37-årige Paul Gascoigne valgte at indstille sin karriere. En stor og flot karriere som mange nok havde ønsket var sluttet et år eller fem tidligere.

England

Paul Gascoigne fik sin debut for det engelske landshold i september 1988 i en alder af 21 år. Herefter kom en række indskiftninger, før han fik etableret en fast plads på holdet.

VM 1990

Som en vigtig spiller for holdet, var han selvfølgelig en del af den trup, der blev udtaget til VM i 1990 i Italien. Her imponerede han og England stort, hvor de nåede helt til semifinalen før Tyskland ekspederede dem ud af tuneringen efter straffesparkskonkurrence. Efterfølgende blev Paul Gascoigne udtaget til tuneringens All-Stars hold og den engelske befolkning var pavestolte over deres stjerne – faktisk i et sådant omfang at ordet “Gazzamania” blev opfundet for at beskrive det engelske folks fascination af  Gazza.

I de efterfølgende år satte alvorlige skader og et uheldigt klubskifte til Italien en stopper for den vildeste “Gazzamania”.

EM 1996

Euroforien omkring Paul Gascoigne blussede dog op igen under EM-slutrunden i 1996 på hjemmebane. Her scorede Paul Gascoigne et historisk mål mod Skotland, som han fejrede på en noget speciel måde. Han fejrede nemlig målet ved at lade som om at han sad i en tandlægestol, mens hans holdkammerater sprøjtede vand i munden på ham. Fejringen henviste til en episode som havde fyldt de engelske medier inden slutrunden. Her var han og holdkammeraterne Teddy Sheringham og Steve McManaman nemlig blevet fotograferet under en druktur i Hong Kong, hvor de havde drukket siddende i netop en tandlægestol.

Efter sejren over Skotland ventede hold som Holland og Spanien som også blev besejrede, før Tyskland igen ventede i en semifinale. Desværre for England tabte Paul Gascoigne og resten af holdet endnu engang efter straffesparkskonkurrence og det engelske folk kunne derfor se en grædeden Paul Gascoigne forlade EM-slutrunden sammen med resten af det engelske landshold.

VM 1988

I de efterfølgende år var Paul Gascoigne inde og ude af det engelske landshold og da truppen til VM 1998 i Frankrig skulle udtages var det uden Paul Gascoigne. Landstræner Glen Hoddle valgte nemlig at undlade ham på grund af skades- og disciplinærproblemer. Dette blev senere bakket op af den engelske presse, der kunne vise billeder af en døddrukken Paul Gascoigne taget kun en uge inden den endelige trup skulle udtages. Den fallerende stjerne tog dog ikke beslutningen pænt og i ren arrighed opsøgte han landstræner Glen Hoddles hotelværelses som han raserede, før han blev stoppet af vagter.

Efter denne episode havde Paul Gascoigne spillet sin sidste landskamp for det engelske landshold. Den engelske fodboldlegende nåede dermed op på 57 landskampe og 10 landskampmål.

Titler, trofæer og priser

Udover status som en af engelsk fodbolds største legender, så vandt Paul Gascoigne i sin tid som professionel fodboldspiller også en række titler, trofæer og priser.

Nedenunder er en række af de vigtigste samlet:

Newcastle United

 • Årets unge spiller i England (PFA Young Player of the Year): 1988
 • Årets hold i England (PFA Team of the Year): 1988

Tottenham Hotspur

 • Årets sports personlighed (BBC Sports Personality of the Year): 1990
 • Engelsk pokalvinder (FA Cup): 1991
 • Årets mål i England (Goal of the Season): 1991

Glasgow Rangers

 • Årets spiller i Skotland (Scottish Player’s Player of the Year): 1996
 • Tuneringenshold (UEFA European Football Championship Teams of the Tournament): 1996
 • Skotsk mester (Scottish Premier Division): 1996 og 1997
 • Skotsk pokalvinder (Scottish Cup): 1996
 • Skotsk ligacupvinder (Scottish League Cup): 1996
 • Medlem af Glasgow Rangers’ fodboldens Hall of Fame: 2006

England

 • Bronze (FIFA World Cup): 1990
 • Verdensholdet (FIFA World Cup All-Star Team): 1990
 • Medlem af Englands fodboldens Hall of Fame: 2002

Citater

Paul Gascoigne havde en til tider meget særpræget personlighed, hvilket der er kommet en række legendariske citater ud af. Nedenfor er samlet nogle af de bedste citater sagt af Paul Gascoigne og om Paul Gascoigne:

“I won player of the year, player’s player, two cups and two championship medals, had a great time” Paul Gascoigne om sin tid i skotske Glasgow Rangers.

“Fuck off, Norway” Paul Gascoignes besked til det norske folk inden den landskamp mellem Norge og England.

“I’ve got a bit of money in the bank. I’m quite comfortable.” Paul Gascoignes svar på om han kan klare sig økonomisk efter at være stoppet som professionel fodboldspiller.

“I don’t blame other people. I’m the one that has to keep off the drink. I’m taking responsivility for my life on everything.” Paul Gascoigne om sine alkoholproblemer.

“But if I wasn’t playing, I would drink Saturdays, then Sunday, then Monday. Then I would try and train and it was no good, then have another drink just to pass the day away.” Paul Gascoigne om sine alkoholproblemer.

“I’ll tell you the truth: I had a double brandy before the game but, before, it used to be four bottles of whisky. Not any more. I was fine. I had a glass of wine after the game. But it was just a mouthful.” Paul Gascoigne om sine alkoholproblemer.

“The great thing about Gazza is that he didn’t respect who he was playing against. He didn’t even know who he was playing against. When I mentioned Rijkaard he thought it was a country.” Chris Waddle om Paul Gascoignes kendskab til sine modstandere.

Fakta om Paul Gascoigne

Fulde navn:Paul John Gascoigne
Øgenavn:Gazza
Født:27. maj 1967
Nationalitet:England
Position:Midtbane
Højde:175 cm
Landskampe/mål:57 landskampe og 10 landskampmål
Ligakampe/mål i alt:391 kampe og 83 mål

Video

Mål mod Skotland og jubelscenen “The Dentist”

Se Paul Gascoigne score et legendarisk mål og efterfølgende lave en endnu mere legendarisk målscoring.

Hyldestvideo

Hyldestvideo som viser nogle af de største øjeblikke i Paul Gascoignes karriere.

Skøre øjeblikke

Paul Gascoigne var både på og udenfor banen en anderledes type end mange andre professionelle fodboldspillere. I denne video er nogle af hans mest skøre øjeblikke samlet.

The Legend that was Gazza

Portræt af Paul “Gazza” Gascoigne.

Interview og alkohol og stoffer

Interview hvor Paul Gascoigne fortæller om sit alkoholmisbrug, hvor han blandt andet afslører at det ikke var unormalt for ham at drikke fire store flasker whisky om dagen.

Mere om Paul Gascoigne

Vil du vide endnu mere om fodboldlegenden Paul Gascoigne, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende Preben Elkjær:

Hvad synes du om det du lige har læst?

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst og smid gerne en kommentar om hvad du synes om den engelske fodboldlegende Paul Gascoigne længere nede:

Skriv en kommentar