Roberto Carlos

Roberto Carlos

Roberto Carlos er en brasiliensk fodboldlegende, der bliver husket som en af de bedste forsvarsspillere og frisparksskyttere nogensinde.

Roberto Carlos da Silva Rocha (Roberto Carlos’ fulde navn) blev født den 10. april 1973 i Garça São Paulo i Brasilien.

Roberto Carlos bliver husket som en fantastisk forsvarsspiller, der havde sine store forcer i det offensive spil. Hans spil var kendetegnet ved at han kamp efter kamp løb solen sort, ved at styrte frem og tilbage i sin venstre side. Selvom Roberto Carlos var forsvarsspiller, bliver han også husket for sine mange fantastiske langskudsmål og frisparksmål både for hans forskellige klubber samt for det brasilienske landshold.

Karriere

União São João

Roberto Carlos’ profesionelle fodboldkarriere startede i 1990, da han som 17-årig skrev kontrakt med den lille brasilienske fodboldklub União São João Esporte Clube.

Her blev det til 90 kampe og 15 mål for den lille brasiliener, inden en større brasiliensk klub kaldte.

Palmeiras

Efter at den unge Roberto Carlos havde imponeret stort i den lille klub União São João, valgte storklubben Palmeiras i 1993 at hente ham til klubben.

Her spillede den brasilienske venstreback sig stille og roligt ind på holdet, og de de to sæsoner Roberto Carlos tilbragte i Palmeiras blev det til 20 kampe og 1 mål, med to brasilienske mesterskaber til følge.

Inter Milan

Efter succesen i brasiliensk fodbold, hentede den italienske storklub Inter Milan i 1995 Roberto Carlos til europærisk fodbold.

Her debuterede han med et fantastisk frisparksmål, fra cirka 30 meters afstand, i en kamp imod Vicenza. I den kamp debuterede fodboldlegenden Javier Zanetti desuden også.

Der kom du hurtigt grus i maskineriet, da den daværende Inter Milan træner Rog Hodgsen insisterede på at benytte Roberto Carlos som angriber.  Dette havde den naturlige venstreback dog på ingen måde lyst til, og det endte derfor med at Roberto Carlos måtte forlade Inter Milan og Italien efter kun en sæson.

Roberto Carlos nåede at spille 30 kampe og score 5 mål i sin ene sæson for Inter Milan.

Real Madrid

Efter uoverensstemmelserne i Inter Milan skiftede Roberto Carlos i 1995 til den spanske kongeklub Real Madrid.

Dette skulle vise sig at blive starten på en æra, da Roberto Carlost tilbragte intet mindre end 11 sæsoner hos Real Madrid med 584 kampe og 71 scoringer samt et hav af forskellige trofæer, kåringer og priser til følge.

Alt dette sluttede dog, da Roberto Carlos i 2007 meddelte at han ikke ville forlænge sin kontrakt med Real Madrid, da han søgte nye udfordringer.

Idag bliver Roberto Carlos husket som en sand klublegende i Real Madrid og en af de mest populære spillere i klubbens lange historie.

Fenerbahçe

Roberto Carlos forlod i 2007 Real Madrid for at få nye udfordringer. Det fik han da den 19. juni samme år skrev under på en 2-årig kontrakt med den tyrkiske mesterklub Fenerbahçe fra Istanbul.

Roberto Carlos bed sig fra dag ét af, fast som fast mand på det tyrkiske mandskab. Roberto Carlos løb dog ind i en skade op til sæsonens afgørende kampe og Fenerbahçe måtte derfor sig sig overhalet af ærkerivalerne fra Galatasaray i kampen om det tyrkiske mesterskab.

Sæsonen efter blev dog ikke bedre for Roberto Carlos og Fenerbahçe da de endte på en meget skuffende 4. plads hele 10 point efter mestrene fra Besiktas. Efter den skuffelse udtalte Roberto Carlos at han ikke ville forlænge med den tyrkiske klub, til stor sorg for de mange Fenerbahçe fans, der stående klappede Roberto Carlos af banen i hans afskedskamp for Fenerbahçe.

Roberto Carlos nåede at spille 65 ligakampe og score 6 mål i sine to år i Tyrkisk fodbold.

Corinthians

Efter bruddet med Fenerbaçe var der længe stor tvivl om hvor Roberto Carlos ville fortsætte sin karriere. Han tilbød blandt andet at spille gratis for sin gamle klub Real Madrid. Det var dog ikke Real Madrid, men Corinthians fra Roberto Carlos’ hjemland Brasilien som han skrev kontrakt med.

Her var han med til at vinde den brasilienske pokaltunering og i sin tid i Corinthians scorede han også et af sine mest berømte mål, da han i en ligakamp imod Portuguesa scorede direkte på hjørneskarp.

Opholdet i Corinthians fik dog en pludselig ende, da Roberto Carlos i 2011 fik ophævet sin kontrakt, efter at have modtaget dødstrusler fra vrede fans efter et finalenederlag til columbiske Deportes Tolima i Copa Libertadores.

På trods af den tidlige ophævelse blev det til 35 ligakampe og 1 scoring.

Anzhi Makhachkala

Efter bruddet med Corinthians skrev Roberto Carlos den 12. feburar 2011 under på en kontrakt med russiske Anzhi Makhachkala, der kort forinden var blevet overtaget af den russiske milliadær Suleyman Abusaidovich Kerimov.

På grund af Roberto Carlos’ fremdskredne alder (37) var hans hurtighed faldet en del, og han derfor blev han i sin tid i Rusland rykket væk fra sin farvoritposition på venstreback og ind som defensiv midtbanespiller.

På trods af de mange milliarder og en stjernespækket trup, skuffede Anzhi Makhachkala dog enormt og endte helt nede på 8. plads. Det resulterede i at træneren Gadzhi Gadzhiyev blev fyret, og Roberto Carlos, der sæsonnen igennem havde båret anførerbindet, blev udnævnt til midlertidig tæner.

Denne stilling blev kort efter byttet ud, med titlen som sportsdirektør for klubben dermed stoppede Roberto Carlos sin aktive karriere fra den ene dag til den anden.

I sin første og eneste sæson i russisk fodbold blev det til 28 ligakampe og fem scoringer fra den lille brasiliener.

Brasilien

Roberto Carlos spillede sin første landskamp i 1992 i en alder af blot 19, da han stadig spillede for den lille klub União São João Esporte Clube.

Herefter optrådet han regelmæssigt for landsholdet, men han måtte alligevel vente indtil VM i Frankrig i 1998, før han kunne deltage i en sin første store slutrunde. Her kom han og resten af det brasilianske landshold helt til finalen, hvor det dog blev til et nederlag til værtsnationen Frankrig. Slutrunden medførte dog til store roser til den brasilianske venstreback, der både formåede at score og at blive udtaget til tuneringens hold.

Næste gang Roberto Carlos deltog i en VM slutrunde, var 8 år senere da Tyskland i 2006 afholde verdensmesterskaberne i fodbold.

Her nåede Roberto Carlos og det brasilianske landshold til kvartfinalen, hvor Frankrig endnu engang blev endestationen, da franskmændende vandt 1-0 på et mål scoret af Thierry Henry, efter svag opdækning fra Roberto Carlos. Det medførte til en massiv kritik af Roberto Carlos fra brasilianske fans og medier, der til sidst gjorde at han valgte at stoppe sin karriere på det brasilianske landshold.

Roberto Carlos nåede at spille 125 landskampe og at score 11 mål inden sit landsholdstop i 2006.

Roberto Carlos’ mest berømte aktion på det brasilianske landshold, indtraf dog i en venskabskamp i 1997 mellem Frankrig og Brasilien, hvor han scorede direkte på frispark. Det specielle ved målet var at frisparket blev sparket i mål fra 35 meters afstand, med så meget skue af bolden gik en flot bue uden om den franske forsvarsmur og ind i målet bag en måbende Fabien Barthez.  Skuddet skruede faktisk så grotesk meget at bolddrengen, der stod næsten 10 meter fra hvor bolden endte, dukkede sig for ikke at blive ramt.

Målet bliver ikke bare husket som et af Roberto Carlos’ bedste frisparksmål, men også som et af de bedste frisparksmål nogensinde.

Citater

“Vi elsker dig Carlos” Sunget af Fenerbahçes fans under Roberto Carlos’ sidste kampe for Fenerbahçe.

“Mentaliteten og storheden i denne her klub, adskiller sig fra alle de andre” Roberto Carlos om Real Madrid.

“Det er fysisk umuligt af score det mål” Franske forskere om Roberto Carlos’ frisparksmål imod Frankrig.

Fakta om Roberto Carlos

Fulde navn:Roberto Carlos da Silva Rochal
Født:10. april 1973
Nationalitet:Brasilien
Position:Venstreback og defensiv midtbane
Højde:168 cm
Landskampe/mål:125 kampe og 11 mål
Ligakampe/mål i alt:638 kampe og 80 mål
Øgenavn:Todenstøvlen

Videoer

Debutmål for Inter Milan

Video der viser Roberto Carlos’ mål for Inter Milan. I videoen kan man blandt andet se hans berømte debutmål, der blev scoret direkte på frispark fra cirka 30 meters afstand.

Mål direkte på hjørnespark

Video der viser Roberto Carlos score direkte på hjørnespark.

Frisparksmål imod Frankrig

Video der viser Roberto Carlos score et af de mest vanvittige frisparksmål i fodboldens historie.

Mere om Roberto Carlos

Vil du vide mere om den brasilianske fodboldlegende Roberto Carlos, så benyt en af nedenstående links:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

En kommentar til “Roberto Carlos”

  1. Han er en af mine yndlings spillere og han og lavet de mærkeligste mål i sin karriere som fks. Mod tenerife scoret ca. På nul grader og hans mål mod Frankrig han er verdens kendt slog lande jeg elsker ham

    Svar

Skriv en kommentar