Preben Elkjær

Preben Elkjær

Preben Elkjær er en af dansk fodbolds aller største legender, der på grund af sin gadedrenge-charme og sine mange mål opnåede en enorm popularitet i sine forskellige klubber og på det danske fodboldlandshold.

Preben Elkjær, der går under det borgerlige navn Preben Elkjær Larsen, blev født den 11. september 1957 i den danske hovedstad København.

Preben Elkjær bliver i dag husket som en af dansk fodbolds største og mest elskede fodboldspillere nogensinde. Det var især hans mange mål, men også hans frække spillestil og charmerende personlighed, der gjorde at Preben Elkjær blev elsket i Lokeren, Verona og af den samlede danske befolkning.

Preben Elkjær var som spiller meget livlig, uortodoks og gav aldrig op overfor en tabt bold. Hans styrker var han stærke fysik samt hans gode dribleegenskaber. Han var en spiller der både kunne lave de ordinære mål, men også score særprægede og frække scoringer.

Hans helt store kendetegn som fodboldspiller, var at han altid tænkte mål. Stortset uanset hvor på banen han modtog bolden, så kunne man være sikker på at han ville søge mod modstandernes mål for at score. Han blev dog også tit kritiseret for at være for selvisk og for altid selv at skyde på mål istedet for at aflevere bolden.

Noget helt specielt ved Preben Elkjær var at han igennem hele sin karriere var storryger, til stor irritation for hans forskellige trænere. Rygning forhindrede dog ikke Preben Elkjær i at blive indskrevet i Sportens Hall of Fame i 1999 som bevis på hans legendestatus i dansk fodbold.

Karriere

Vanløse IF

Preben Elkjær fik sin debut som professionelle fodboldspiller hos Vandløse I.F. i 1976.  Her blev omverden dog hurtig bekendt med hans talent, og efter kun 1 enkelt sæson stod større klubber parate med gyldne kontrakter til den unge Preben Elkjær.

Preben Elkjær nåede at spille 15 ligakampe og score 7 mål, inden den kun 19-årige Preben Elkjær søgte udenlands.

1. FC Køln

Efter gennembruddet i Vanløse IF hentede FC Køln Preben Elkjær til Tyskland. FC Køln der på det tidspunkt var en af europas førende klubber og de havde store forventninger til den farlige dansker – forventningerne blev dog aldrig indfriet. Preben Elkjær havde nemlig store problemer med at komme på holdet og med at tilpasse sig den stramme tyske stemning i omklædningsrummet, der ikke faldt i Preben Elkjærs smag.

Det hele kulminerede da han inden en vigtig kamp, var blevet spottet i det tyske natteliv med en flaske whisky og en ung pige.  Den daværende træner ville herefter høre om denne historie var sand, hvortil Preben Elkjær svarede at det var den værste løgn han nogensinde havde hørt – der var nemlig tale om en flaske vodka og 2 unge piger.

Preben Elkjær nåede kun 9 ligakampe med en enkelt scoring til følge, inden han måtte forlade FC Køln.

Sporting Lokeren

Efter bruddet med tysk fodbold og FC Køln skiftede den rapkæftede Preben Elkjær til Sporting Lokeren og belgisk fodbold. Her fik Preben Elkjær lidt løsere tøjler – og  det var noget der kunne ses på den den farlige angribers humør og spil. Han bankede mål ind på samlebånd og blev hurtigt en stor stjerne i Belgisk fodbold.

På grund af hans særprægede personlighed og spillestil døbte de belgiske fans ham hurtig “Den Gale Mand fra Lokeren”, hvorimod den daværende danske fodboldlandstræner Sepp Piontek omdøbte ham til “Chefen fra Lokeren”, da Sepp Piontek mente at Preben Elkjær bestemt alt i den belgiske klub.

Preben Elkjær blev i Lokeren og Belgien i 5 år, inden det var på tide at afprøve talentet i en af de helt store ligaer.

Preben Elkjær spillede 190 ligakampe og scorede 98 mål for Sporting Lokeren.

Hellas Verona

Efter monstersuccesen i belgieske Sporting Lokeren skiftede den 27-årige Preben Elkjær i sommeren 1984 til den italienske liga og Hellas Verona. Her fortsatte succesen fra dag et og allerede i sin første sæson i italiensk fodbold, var Preben Elkjær med til at hente det italienske mesterskab til Helles Verona. Mesterskabet var det første i klubbens historie, så Preben Elkjær var allerede efter en enkelt sæson i Italien en legende i Verona.

I de efterfølgende sæsoner forsatte succesen for Preben Elkjær og selvom det ikke resulterede i yderligere mesterskaber, så var den farlige dansker både i 1984 og 1985 nomineret til Europas Bedste Fodboldspiller. En anden fodboldlegende, Michel Platini, løb dog med titlen begge år og efterladte Preben Elkjær på en flot 3. plads i 1984 og en endnu flottere 2. plads i 1985.

I tiden i Hellas Verona lavede Preben Elkjær et af sine mest mærkværdige mål, da han scorede mod storholdet Juventus efter en flot solotur. Det specielle ved målet var dog at han under soloturen mistede sin højre støvle, men alligevel bare løb videre og scorede med sin støvleløse højre fod.

I tiden i italienske Hellas Verona spillede Preben Elkjær 91 ligakampe og scorede 32 mål.

Vejle BK

Efter at have opnået legendestatus i Italien og Verona vendte den 31- årige Preben Elkjær i 1988 tilbage til dansk fodbold, da han underskrev en kontrakt med Vejle BK. På det tidspunkt var Preben Elkjær allerede en af dansk fodbolds største spillere igennem tiden og forventningerne var derfor skyhøje til den farlige og flabede angriber. Alderen var dog efterhånden begyndt at sætte sig præg på Preben Elkjærs krop, og han begyndte derfor at løbe ind i en række skader og kunne derfor ikke leve op til de store forventninger.

Efter 2 år med meget lidt spilletid, stoppede Preben Elkjær sin aktive fodboldkarriere.

På trods af de mange skader, lykkedes det Preben Elkjær at spille 28 ligakampe og score 5 mål for Vejle BK.

Danmark

Preben Elkjær fik sin debut for det danske fodboldlandshold den 22. juni 1977. Debuten kom da Preben Elkjær blot var 19 år gammel, og man må sige at det var noget af en drømmedebut han fik. Preben Elkjær scorede nemlig begge Danmarks mål i 2-1 sejren over Finland, og herefter var stilen ligesom lagt til Preben Elkjærs videre landsholdskarriere.

I sin tid på den danske fodboldlandshold deltog Preben Elkjær i EM i 1984 i Frankrig, VM i 1986 i Mexico og EM i 1988 i Vesttyskland.

Under EM slutrunden i 1984 i Frankrig opnåede Preben Elkjær og det danske landshold stor succes, da de kom hele vejen til semifinalen, hvor Spanien dog blev endestationen efter straffesparkskonkurrence. Ved det sidste og afgørende spark meldte Preben Elkjær sig til at sparke. Desværre sparkede han dog bolden langt over målet og var dermed med til at sende Danmark ud af tuneringen.

En sjov lille detalje, som straffesparket også vil blive husket for, er at der var hul i Preben Elkjærs shorts, da han sparkede. Under kampen var han af en modstander blevet revet så meget i sine shorts, at de simpelthen var revnede.

Senere kom dog også frem at det slet ikke var meningen af Preben Elkjær skulle have sparket det straffespark, men på grund af nervøsitet hos nogle af de yngre spillere, valgte den mere erfarne Preben Elkjær at melde sig frivillig som skytte.

To år efter slutrunden i Frankrig, kvalificerede Preben Elkjær og resten af det danske fodboldlandshold til VM slutrunden i Mexico. Det var første gang nogensinde at Danmark kvalificerede sig til et verdensmesterskab. Her kom Preben Elkjær og resten af holdet flot igennem gruppespillet, før Spanien endnu engang blev endestationen. I tuneringen lykkedes det for Preben Elkjær at score 4 gange (blandt andet et hattrick imod Uruguay), hvilket medførte til at han blev kåret til tuneringens 3. bedste spiller.

I 1988 udeblev succesen dog fuldstændig for Preben Elkjær og Danmark, der var kommet i en mareridtspulje med Spanien, Vesttyskland og Italien og Preben Elkjær og resten af det danske landshold måtte rejse tilbage til Danmark efter 3 nederlag.

Herefter valgte Preben Elkjær at stoppe sin landsholdskarriere.

I tiden på det danske fodboldlandshold blev til 69 landskampe og 38 landskampsmål for Preben Elkjær.

Priser og trofæer

På trods af at Preben Elkjær i sin tid som aktiv fodboldspiller blev regnet som en af europas farligste angribere, så blev han i sin karriere ikke overhældt med trofæer og priser. Faktisk var hans mest succesfulde periode (målt på  trofæer) hans mislykkede ophold i tyske FC Køln.

Nedenfor er listet en oversigt over de vigtigste priser og trofæer, som det trods alt blev til i Preben Elkjærs karriere:

1. FC Køln

  • Tysk mester (Fussball-Bundesliga): 1978
  • Tysk pokalvinder (DFB-Pokal): 1977 og 1978

Hellas Verona

  • Italiensk mester (Serie A): 1985

Citater

Preben Elkjær var i sin tid sin fodboldspiller højt elsket for sin flabethed og sine altid kække svar på journalisternes spørgsmål. Der er der kommet en række legendariske citater ud af. Nedenfor er samlet nogle af de bedste:

Fodbold er en kampsport, og kan man ikke tåle mosten, så må man sgu spille ludo” Preben Elkjærs svar til dem der mener at fodbold er blevet et for fysiskpræget spil.

“Hvor fanden skulle jeg vide det fra?” Preben Elkjærs svar på spørgsmålet om hvordan det føles at have spillet en dårlig kamp.

“Det er den værste løgn jeg nogensinde har hørt. Jeg sad med en flaske vodka og 2 unger piger” Preben Elkjærs svar på om det var sandt at han var blevet set i byen, aftenen inden en vigtig kamp, i selskab med en flaske whisky og en ung pige.

”Hvor mange mål, jeg har lavet? Det ville de ikke engang spørge om til en studentereksamen.” Preben Elkjærs svar på hvor mange mål han har scoret i sin karriere.

“Sepp Piontek skiftede mig ud nogle få gange, men han skulle også have lov til at lave fejl” Preben Elkjær om Sepp Pionteks største fejl som landstræner for Danmark.

“Jeg kunne have myrdet ham!” Sepp Piontek om Preben Elkjær, som han var landstræner for i perioden fra 1979 og frem til Preben Elkjærs landsholdsstop i 1988. I dag er Preben Elkjær og Sepp Piontek private venner og rejser ofte sammen.

“Hverken hans med- eller modspillere ved hvad han foretager sig, så det siger i sig selv, at det er en spiller man ikke kan dække op for” Morten Olsen om sin landsholdskammerat Preben Elkjær.

Fakta om Preben Elkjær

Fulde navn:Preben Elkjær Larsen
Født:11. september 1957
Nationalitet:Danmark
Position:Angriber
Højde:182 cm
Landskampe/mål:69 kampe og 38 mål
Kampe/mål i alt:333 kampe og 143 mål
Øgenavn:The Boss from Lokeren (Den Gale Mand fra Lokeren),  The Crazy Man from Lokeren (Chefen fra Lokeren), Målkjær, Selvkjær, Evigkjær og Cavallo Pazzo (Skøre hest)

Videoer

Nedenfor er samlet en række forskellige videoer, der viser nogle af de største øjeblikke i Preben Elkjærs karriere.

Preben Elkjær scorer uden støvle

Video der viser Preben Elkjær score til 2-0 i Hellas Verona’s sejr over Juventus, efter et sololøb. Det kan være lidt svært at se det i videoen, men Preben Elkjær mister sin støvle under sololøbet og scorer uden støvle.

Hyldestvideo

Video, der viser en række at Preben Elkjærs bedste og sjoveste finter og scoringer.

Hall of Fame

Portrætvideo lavet af DR Sporten i forbindelse med Preben Elkjærs optagelse i Sportens Hall of Fame.

Preben Elkjær brænder straffe

Video der viser Preben Elkjær brænde det afgørende straffespark i straffesparksturneringen imod Spanien i EM semifinalen 1984.

Natholdet med Preben Elkjær

Preben Elkjær er gæst hos Anders Breinholt i Natholdet, hvor fortæller anekdoter og sjove historier.

Mere om Preben Elkjær

Vil du vide endnu mere om fodboldlegenden Preben Elkjær, så er der nedenfor er samlet en række links vedrørende Preben Elkjær:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

4 kommentarer til “Preben Elkjær”

  1. Rigtig flot biografi af en stor legende 🙂 jeg glemmer aldrig hans små “lob”, som han altid lavede når han var alene med målmanden.

    Svar
  2. Fantastisk fodboldspiller.min absolut yndlings i verden. Og jeg er altså 14 år, så selvom der nu er Messi, Ronaldo, Rooney og Zlatan, så er Preben Elkjær bare god. Men det er ligeså meget hans personlighed, som det er hans spillestil. Michael Laudrup lavede de fancy driblinger og afleveringer, men det var Preben der lavede kasserne.

    Svar

Skriv en kommentar