Gianfranco Zola

Gianfranco Zola

Gianfranco Zola er en tidligere italiensk fodboldspiller, der spillede i flere italienske klubber og i den engelske storklub Chelsea, hvor han opnåede legendestatus.

Gianfranco Zola blev født den 5. juli 1966, i byen Oliena på Sardinien.

Gianfranco Zola bliver i dag husket som en meget teknisk stærk spiller og en eminent frisparkskytte, der befandt sig bedst som offensiv midtbane eller angriber. På grund af sit fine tekniske spil var Gianfranco Zola en meget populær spiller, som alle kunne lide.

Karriere

Nuorese Calcio

Gianfranco Zola startede sin professionelle fodboldkarriere, da han i 1984 skrev under med det sardinske hold Nuorese Calcio. Selvom Gianfranco Zola kun var 17 år gammel, da han underskrev kontrakten, så gik der ikke længe inden han var en fast del af Nuorese Calcio’s hold.

I sine 2 sæsoner hos Nuorese Calcio, spillede den unge Gianfranco Zolo 31 ligakampe og scorede 10 mål.

Torres 1903

Den store succes gjorde at den unge Gianfranco Zola i 1986 skiftede til den Sardinske traditionklub Torres 1903. Her nød han stor succes i 3 sæsoner, inden en af Italiens helt store klubber begyndte at lokke den lille teknikker.

Inden Gianfranco Zola forlod Torres 1903 og Sardinien helt, lovede han dog det sardinske folk, at han en dag ville vende tilbage.

Gianfranco Zola spillede 88 ligakampe og scorede 21 mål, i sin tid i Torres 1903.

Napoli

Den unge og talentfulde Gianfranco Zola blev i 1989 hentet til Syditalien af storklubben Napoli. Her var han udset som supplementsspiller til superstjernen Diego Maradona.

Med Diego Mardona som troldmanden og Gianfranco Zola som lærlingen, vandt Napoli det italienske mesterskab i 1990 og den italienske supercup i 1991. Herefter forlod Diego Maradona Italien og Napoli. Napolisatte derfor deres tillid til Gianfranco Zola, som deres nye troldmand.

Den teknisk stærke italiener kunne dog ikke helt udfylde Diego Maradonas sko og Napoli endte derfor på en skuffende 5. plads det første år og en endnu mere skuffende 11. plads, året efter.

Gianfranco Zola nåede at spille 102 ligakampe og at score 59 mål for Napoli.

Parma

Efter et par dårlige sæsoner i Napoli, skiftede Gianfranco Zola i 1993 til Parma FC. Her begyndte den teknisk stærke italiener for alvor at vise sine kvaliteter.  I en fri rolle imellem midtbanen og angrebet viste Gianfranco Zola nemlig sine store kvaliteter – både når det gjaldt målgivende afleveringer og scoringer.

Storspillet fra Gianfranco Zola hjalp til at Parma opnåede stor international succes. Det blev nemlig til sejre i både den europæiske Supercup og i UEFA Cuppen samt en finaleplads i Cup Winners Cup.

Herefter fik Parma dog ny træner, da italienske Carlo Ancelotti blev ansat og han delte ikke den generelle begejstring for Gianfranco Zola. Gianfranco Zola fik derfor ikke lov at spille sin farvoritposition imellem midtbanen og angrebet, men blev i stedet brugt på kanten eller som spidsangriber. Det var den italienske kreatør ikke tilfreds med og hans tid i Parma var derfor forbi.

I sine 3 sæsoner hos Parma spillede Gianfranco Zola 102 ligakampe og scorede 49 mål.

Chelsea

På trods af at Carlo Ancelotti ikke kunne bruge Gianfranco Zola, så var der heldigvis andre der kunne se talentet i den lille italiener. Det kunne blandt andet storklubben Chelsea, der derfor hentede ham til England i November 1996.

Gianfranco Zola blev købt for omkring 4,5 millioner pund (42 millioner danske kroner) af den daværende træner Ruud Gullit, sammen med en lang række andre spillere.

Gianfranco Zola fik en fremragende debutsæson for Chelsea med en lang række perpræstationer. I sin første sæson i England scorede han blandt andet et af hans karrieres bedste mål, da han nærmest dansede igennem Manchester United’s forsvar og flot scorede.

Gianfranco Zola’s fremragende præstationer i sin debetsæson, blev belønnet da han ved sæsonafslutningen blev kåret som årets bedste spiller i England.

I de efterfølgende sæsoner fortsatte Gianfranco Zola med at være en nøglespiller for Chelsea, hvilket medførte at Chelsea vandt en lang række af trofæer, samtidig med at de kvalificerede sig til Champions League for første gange.

Et af de trofæer som Gianfranco Zola og Chelsea vandt var Cup Winners Cup trofæet. Op til finalen havde Gianfranco Zola været småskadet og han startede derfor kampen på bænken. Ved stillingen 0-0 blev han dog indskiftet og efter kun 20 sekunder på banen afgjorde han kampen, med en fremragende scoringen.

Efter nogle succesfulde år for Chelsea, havde de dog en mindre god sæson i 1999.  Den daværende træner Claudio Ranieri startede derfor et generationsskifte, hvilket betød farvel til store stjerne som anfører Dennis Wise, Gustavo Poyet og Frank Leboeuf. Den 34-årige Gianfranco Zola fik dog lov at fortsætte. Han var dog ikke længere sikker mand i startopstillingen. Konkurrencen fra islandske Eiður Guðjohnsen og hollandske Jimmy Floyd Hasselbaink, betød nemlig at han nu kun var 3. valg, i Chelsea’s angrebshierarki.

I sin sidste sæson for Chelsea oplevede Gianfranco Zola sin anden ungdom, da han på trods af status som 3. valg, scorede imponerende 16 sæsonmål og blev kåret til årets spiller af Chelsea’s fans.

På trods af sine 35 år, blev Gianfranco Zola alligevel tilbudt en forlængelse af sin kontrakt. Han afslog dog tilbuddet, da han jo tidligt i sin karriere havde svoret at vende tilbage til Sardinien.

Efter 312 kampe og 80 mål, valgte Gianfranco Zola derfor at sige farvel til England og Chelsea.

I sin tid i Chelsea havde han dog opnået så stor succes og anderkendelse at han i en afstemning 6 år senere, blev kåret som klubbens bedste spiller nogensinde.

Cagliari

Som lovet tilbage i 1989, vendte Gianfranco Zola tilbage til Sardinien, da han i 2003 underskrev en 1-årig kontrakt med Cagliari Calcio.

På trods af hans fremskredne alder, blev Gianfranco Zola alligevel en profil på Cagliari mandskabet og med ham på holdet, rykkede Cagliaria op i Serie A.

For at hjælpe det nyoprykkede hold i Serie A, forlængede Ginanfranco Zola sin kontrakt med et enkelt år.

Gianfranco Zola spillede sin sidste professionelle fodboldkamp i 2005, da han på fornemstevis afsluttede sin karriere ved at score 2 gange imod Juventus.

Gianfranco Zola spillede 74 ligakampe og scorede 22 mål for Cagliari.

Italien

Gianfranco Zola fik sin debut på det italienske fodboldlandshold den 13. november 1991, i en EM kvalifikationskamp imod Norge.

Ved VM-slutrunden i 1994 i USA var Gianfranco Zola udtaget, og det italienske folk så frem til at han skulle spille en nøglerolle for deres hold. Det skete dog ikke da Gianfranco Zola i anden kamp modtog et direkte rødt kort. Det røde kort betød at han havde karantæne  i de 2 efterfølgende kampe og i de resterende kampe, valgte den italienske landstræner ikke at gøre brug af Gianfranco Zola.

Under kvalifikationen til EM-slutrunden i 1996 fik Gianfranco Zola dog chancen igen og under selve slutrunden, spillede den teknisk stærke italiener alle Italiens gruppekampe. Mere blev det dog ikke til, da Gianfranco Zola og Italien højst overraskende og højest skuffende måtte forlade tuneringen allerede efter gruppespillet.

2 år efter valgte Gianfranco Zola at indstille sin landsholdskarriere, da han ikke blev udtaget til den italienske landshold trup, der drog til VM-slutrunden i Frankrig.

Igennem sin karriere spillede Gianfranco Zola 35 landskampe og scorede 10 landskampsmål.

Priser, titler og trofæer

I sin tid som aktiv fodboldspiller vandt Gianfranco Zola en række forskellige priser, titler og trofæer. Det var især i hans tid i italienske Parma og engelske Chelsea at Gianfranco Zola fik sit trofæskab opfyldt.

Nedenfor er samlet en oversigt over de vigtigste titler, priser og trofæer, som Gianfranco Zola vandt igennem sin karriere:

Torres

 • Serie C2 vinder: 1987

Napoli

 • Italiensk mester (Serie A): 1990
 • Italiensk Supercup vinder (Supercoppa Italiana): 1990

Parma

 • UEFA Super Cup vinder: 1993
 • UEFA Cup vinder: 1995

Chelsea

 • Engelsk pokal vinder (FA Cup): 1997 og 2000
 • Årets spiller i England (FWA Footballer of the Year): 1997
 • Engelsk ligacup vinder (Football League Cup): 1998
 • UEFA Cup Winners Cup vinder: 1998
 • UEFA Super Cup vinder: 1998
 • Årets spiller i Chelsea: 1999 og 2003
 • Engelsk Supercup vinder (FA Charity Shield): 2000

Citater

Nedenfor er samlet nogle af de mest kendte citater sagt af eller om Gianfranco Zola.

“Jeg lærte alt af Diego. Jeg plejede at udspionere ham hver gang han trænede for at lære at skrue et frispark ligesom ham.” Gianfranco Zola om at spille sammen med Diego Maradona.

“Han er en klog lille så-og-så.” Alex Ferguson om Gianfranco Zola.

“Gianfranco prøver alt fordi han er en troldmand og en troldmand må prøve alt” Claudio Ranieri om Gianfranco Zola.

Fakta om Gianfranco Zola

Fulde navn:Gianfranco Zola
Født:5. juli 1966
Nationalitet:Italien
Position:Offensiv midtbane/angriber
Højde:168 cm
Trøjenummer:25
Spillestil:Teknisk stærk og fantastiske frispark
Landskampe/mål:35 landskampekampe og 10 landskampsmål
Ligakampe/mål i alt:629 kampe og 193 mål
Øgenavn:The Wizard (Troldmanden) og The Little Magician (Den lille magiker)

Videoer

Nedenfor er samlet en række videoer, der viser nogle af de største øjeblikke fra Gianfranco Zola’s karriere.

Solotur imod Manchester United

Se Gianfranco Zola lave et at sine bedste mål, da han nærmest danser igennem Manchester United’s forsvar og scorer på Peter Schmeichel.

Finalescoring efter 20 sekunder

Se Gianfranco Zola afgøre Cup Winner’s Cup finalen imod Stuttgart, da han scorer efter kun 20 sekunder på banen.

Hælscoring imod Norwich

Se Gianfranco Zola score et at sine bedste mål, da efter et hjørnespark på fornemeste vis scorer med hælen imod Norwich.

Top 20 scoringer for Chelsea

Se en top 20 over Gianfranco Zola’s bedste scoringer for Chelsea.

Hyldestvideo

Se en lang række af Gianfranco Zola’s bedste finter og scoringer.

Interview med Chelsea TV

Se et 35 minutter langt interview med Gianfranco Zola, lavet af Chelsea TV.


Mere om Gianfranco Zola

Vil du vide mere om Gianfranco Zola, så er der nedenfor samlet en række relevante links:

Bedøm Gianfranco Zola

Hvad synes du om fodboldlegenden Gianfranco Zola? Giv din mening til kende, ved hjælp af stjernerne nedenunder og smid også gerne en kommentar nederst på siden:

Skriv en kommentar