Bobby Charlton

Bobby Charlton

Bobby Charlton er en engelsk fodboldlegende, der grundet sine præstationer for specielt Manchester United og England, i dag bliver husket som en af engelsk fodbolds helt store legender.

Robert “Bobby” Charlton blev født den 11. oktober 1937 i Ashington i England.

Bobby Charlton bliver i dag betraget som en af historiens største fodboldspillere og måske den største gentleman indenfor fodbold nogensinde. Bobby Charlton skældte nemlig aldrig ud på dommerne, han var altid ydmyg og behagelig og han behandlede altid sine med- modspillere med stor respekt. Hans gentlemanstil kombineret med en stor hurtighed, elegance og et fantastisk skud var med til at kendetegne ham som fodboldspiller.

Bobby Charlton’s fysiske kendetegn var hans lidt sjove hår. Bobby Charlton var nemlig i store dele af sin karriere meget tyndhåret på toppen af hovedet, hvorimod han lod sit hår gro langt på siden af hovedet.

Bobby Charlton bliver derudover husket for at være en af de spillere, der overlevede det forfærdelige flystyrt i 1958.

Karriere

Manchester United

Bobby Charlton fik sin professionelle debut for den engelske storklub Manchester United i 1956. Den kun 19-årige Bobby Charlton var en af holdes unge stjerne, men var på det det tidspunkt ikke i Manchester United’s startopstilling.

2 år efter debuten, indtraf en ulykke som dagen i dag bliver husket som en af fodboldhistoriens største ulykker.

Bobby Charlton og resten af Manchester United holdet, havde netop kvalificeret sig til Europa Cup semifinalen og var på vej hjem fra Jugoslavien, da deres fly mellemlandede i München i Tyskland. Efter mellemlandingen gik det dog galt, da flyet under opstarten brød i brand og styrtede. 7 af Manchester Uniteds spillere omkom og flere blev alvorligt kvæstede. Her i blandt Bobby Charlton, der blev kastet 20 meter væk fra flyvemaskinen. Han slap dog med et snitsår.

Efter den voldsomme ulykke skulle både Bobby Charlton og Mancehster bruge tid på at sørge og hele sårene – men de skulle komme stærkt igen.

6 år efter ulykken vandt Booby Charlton og resten af Manchester United holdet det engelske mesterskab og 2 sæsoner efter gentog de bedriften.

Den helt store triumf for Bobby Charlton og Manchester United kom dog i 1968. Holdet havde med Bobby Charlton som anfører kvalificeret sig til Europa Cup finalen, hvor portugisiske Benfica var modstanderen. Bobby Charlton scorede tidligt kampens første mål, men Benfica fik udlignet og kampen gik i forlænget spilletid.

Her satte Manchester United dog tingende på plads og vandt finalen med 4-1 efter yderligere scoringer af George Best, Brian Kidd og Bobby Charlton.

Herefter begyndte det dog langsomt at gå ned af for Bobby Charlton og Manchester United. Manchester United kunne nemlig ikke bibeholde deres plads som et af englands største hold og i starten af 1970’erne gik det så galt at Manchester United kæmpede for at undgå nedrykning. Dette resulterede i spild imellem Bobby Charlton og Manchester Uniteds andre store stjerner Geroge Best og Denis Law.

Spliden endte til sidst med at resultere i at Bobby Charlton forlod Manchetser United.

Bobby Charlton nåede i sine 17 år hos Manchester United af spille 606 ligakampe og at score 199 ligamål.

Preston North End

I 1973 skrev Bobby Charlton under på en kontrakt med engelske Preston North End, der gjorde ham til spillende træner.

Tiden i Preston blev dog en stor skuffelse. I sin første sæson som spillende træner rykkede Bobby Charlton og Preston North End nemlig ned og i den efterfølgende sæson blev Booby Charlton fyret på grund af uenigheder med bestyrelsen.

Bobby Charlton nåede at spille 38 ligakampe og at score 8 gange for Preston North End.

Waterford United

I 1976 sluttede Bobby Charlton sin karriere af med at spille 3 kampe og at score en enkelt gang for irske Waterford United.

England

Efter at have spillet nogle kampe for de forskellige engelske ungdomslandshold, fik Bobby Charlton i 1958 sin debut for det engelske A-landshold.

Booby Charltons helt store bedrift med det engelske landshold, var da han sammen med resten af landsholdet i 1966 vandt verdensmesterskabet på hjemmebane i England. Bobby Charlton spillede en helt fantastisk slutrunde og scorede blandt andet de to eneste mål i semifinalesejren over Portugal ligesom han blev udtaget til tuneringens All-star hold.

4 år efter VM-triumfen på hjemmebane i England, skulle Bobby Charlton og resten af landsholdet forsøge at forsvare titlen som verdensmestre, denne gang i Mexico. England indledte også turneringen på imponerende vis og alt så ud til at gå godt da de midtvejs i 2. halvleg af kvartfinalen mod Vesttyskland var foran 2-0. Den daværende engelske landstræner Alf Ramsey, valgte derfor at udskifte den aldrende Bobby Charlton, for at spare ham til semifinalen. Det viste sig dog at være en temmelig dårlig beslutning, da Vesttyskland anført af Franz Beckenbauer og Gerd Müller på imponerende vis vendte kampen og sendte England ud af tuneringen med et 3-2 nederlag.

På hjemrejsen til England, informerede Bobby Charlton resten af det engelske landshold, om at han havde spillet sin landskamp.

Booby Charlton nåede i sin tid på det engelske fodboldlandshold at spille 106 landskampe og at score 49 landskampsmål.

Priser, trofæer og titler

Bobby Charlton er en af engelsk fodbolds største legender nogensinde og i sin tid som aktiv fodboldspiller var han en af europas allerbedste spillere. Bobby Charlton’s store talent blev heldigvis belønnet med en lang række forskellige priser, trofæer og titler.

Nedenfor er listet nogle af de vigtigste:

Manchester United

  • Engelsk mester (Football Leagie First Division): 1957, 1965 og 1967
  • FA Cup vinder: 1963
  • Charity Shield vinder: 1956, 1957, 1965 og 1967
  • Europa Cup vinder: 1968
  • Årets spiller i europa (Ballon d’Or): 1966

England

  • Verdensmester (FIFA World Cup): 1966
  • Storbrittisk mester (Brittish Home Championship): 1958, 1959, 1960, 1961, 1964, 1965, 1966, 1968, 1969 og 1970
  • Bronzevinder (UEFA Euro): 1968

Fakta om Bobby Charlton

Fulde navn:Robert Charlton
Født:11. oktober 1937
Nationalitet:England
Position:Offensiv midtbane/Angriber
Trøjenummer:9
Styrker:Stor hurtighed, elegance og et fantastisk skud
Højde:173 cm
Landskampe/mål:106 landskampe og 49 landskampsmål
Ligakampe/mål i alt:647 kampe og 206 mål
Øgenavn:Bobby

Videoer

Nedenfor er samlet en række videoer om den engelske fodboldlegende Booby Charlton.

Dokumentar

Engelsk dokumentar om Bobby Charlton, lavet af BBC.

Mål

Video, der viser en lang række af Booby Charlon’s bedste scoringer.

Hyldestvideo

Hyldestvideo til den engelske legende Booby Charlton.

Mere om Bobby Charlton

Hvis du vil vide endnu mere om den tyndhårede engelske gentleman, så se en af nedenstående links:

Bedøm beskrivelsen

Giv gerne en bedømmelse af hvad du synes om fodboldlegenden Bobby Charlton.

En kommentar til “Bobby Charlton”

Skriv en kommentar