George Best

George Best

George Best var en Nordirks fodboldlegende, der udover at blive husket som en af historiens største fodbollegender også vil blive husket som en spiller, der havde et noget usædvanligt privatliv.

George Best blev født den 22. maj 1946 i Belfast i Nordirland. Han bliver i dag husket som en af fodboldhistoriens bedste kantspillere og måske den bedste britiske fodboldspiller nogensinde. Det er især på grund af George Best’s tid i engelske Manchester United, at han idag bliver husket som en af de allerstørste fodboldlegender.

George Best opnåede i sin karriere en ekstrem popularitet og han bliver i dag husket som den første “fodboldkendis“. Grund til hans popularitet var først og fremmest hans fodboldmæssige kvaliteter, men også hans flotte udseende. Grundet sin popularitet modtog han ugentlig over 1.000 fanbreve og han fik også øgenavnet “Den femte Beatle”, da han sammenlignet med mange af sine holdkammerater gik meget op i sit hår, tøj og mode.

George Best døde den 25. november 2005 af indre blødninger, i en alder af blot 59 år gammel.

George Best havde i 2002 fået foretaget en lever-transplantation, og han modtog derefter store mængder medicin. Medicinen gjorde hans krop sårbar overfor infektioner og det var netop en infektion, der  førte til de indre blødninger, der kostede ham livet.

Karriere

Manchester United

Som kun 15-årig blev den unge George Best opdaget en den engelske storklub Manchester United, der hentede ham til England. I den første tid pendlede den purunge George Best dog en del frem og tilbage imellem England og hjemlandet Nordirland, da hen led af hjemve.

Geroge Best fik sin debut som 17-årig den 14. september og brugte derefter omkring et halvt år på at spille sig til en startplads – og herefter så han sige ikke tilbage.  George Best imponerede hele fodboldverden i sin tid i Manchester United, hvad enten han spillede hørekant, venstrekant eller som hængende angriber.

Udenfor banen havde George Best dog problemer. Han havde nemlig store problemer med at styre sin popularitet, hvilket led til problemer med gambling og alkoholisme samtidig med at han blev beskyldt for at mange mange forskellige kvinder.

George Best spillede sin sidste kamp for Manchester United, den 1. januar 1974 da den kun 27-årige George Best højest overraskende meddelte at han ville forlade klubben.

George Best nåede at spille 470 kampe og score 179 i de 11 år han repræsenterede de engelske giganter.

Jewish Guild

Efter at have meddelt at han ikke længere ville spille for Manchester United, blev George Best udlejet til den sydafrikanske fodboldklub Jewish Guild. Med Geroge Best på holdet tiltrak Jewish Guild sig flere tilskuere end nogensinde, der alle kom for at se verdensstjernen Geroge Best. Desværre viste George Best dog ikke særlig god disciplin og han fik voldsom kritik, for slet ikke at deltage i utallige træninger.

Geroge Best nåede kun at spille fem kampe for Jewish Guild, inden George Best igen ville videre.

Cork Celtic FC

Fra at være en verdensstjerne blev George Best pludselig regnet for at være en useriøs spiller som ingen af de store klubber ville have. Han skrev derfor under på en korttidskontrakt med med irske Cork Celtic i 1975. Ligesom i Jewish Club væltede tilskuerene ind for at se George Best spille, men George Best var ude af form og ukoncentreret og opnåede derfor kun tre kampe for Cork Celtic.

Fullham FC

På trods af de elendige præstationer fra George Best i Jewish Guild og Cork Celtic valgte engelske Fullham at tage chancen og skrev kontrakt med den ellers populære George Best i 1976.

Her fik George Best en lille opblomstring, og selvom det var tydeligt at han havde mistet meget af sin fart så havde han stadig en ekstraordinær teknik.

George Best nåede at spille 42 kampe og score 8 mål i de to år han spillede i Fullham.

Resten af biografien om George Best er på vej

Citater

George Best står bag eller indgår i mange af fodboldhistoriens største citater. Nedenfor er et udpluk af de bedste:

“Jeg brugte mange penge på sprut, damer og hurtige biler – resten øslede jeg væk.” George Best

“Han kan ikke sparke med sin venstre fod, han kan ikke heade, han kan ikke tackle og han scorer aldrig – bortset fra det er han meget god.” George Best om David Beckham.

“I 1969 droppede jeg kvinder og alkohol. Det var de værste 2o minutter i mit liv.” George Best

Mardona var god. Pelé var bedre. George var Best.” Det nordirske folk om George Best.

“Hvis jeg var blevet født grim, så havde du aldrig hørt om Pele” George Best om sin egen indvirkning på fodbolden.

2 kommentarer til “George Best”

Skriv en kommentar