Roberto Baggio

Robert Baggio

Roberto Baggio er en fodboldlegende fra Italien, som idag bliver husket som en af de bedste og mest elskede italienske fodboldspillere nogensinde.

Roberto Baggio blev født den 18. februar 1967 i Caldogno i Italien. Roberto Baggio bliver husket som en elegant teknikker, der var fremragende til både at lave målgivende afleveringer samt selv at score. Roberto Baggio kunne spille alle pladser i det offensive spil, men blev mest benyttet som frontangriber eller hængende angriber. Han var frygtet af sine modstandere på grund af hans sublime driblinger og hans livsfarlige frispark og sikre straffespark.

Roberto Baggio var højrebenet, men var også i stand til at drible og skyde med sin venstre fod. Selvom han i sin karriere spillede for en lang række klubber, bliver han i dag husket som en meget loyal spiller, der viste stor kærlighed til de klubber han repræsenterede.

Selvom Roberto Baggio opnåede meget i sin karriere, så fik han aldrig det maksimale ud af sit talent. Roberto Baggio led igennem hele sin karriere af flere forskellige alvorlige skader, der satte en begrænsning for det ellers enorme talent.

En sidste ting Roberto Baggio vil blive husket for, var hans hestehale, der igennem hans karriere blev et varemærke for den elegante teknikker.

Karriere

Vicenza Calcio

Roberto Baggio startede sin professionelle karriere i 1982 i Serie C1 klubben Vicenza Calcio. I sin første sæson var Roberto Baggio med til at spille Vicenza Calcio til oprykning til Serie B. Det var dog også allerede her at han løb ind i sin første alvorlige skade. Under en ligakamp, kom han nemlig så slemt til skade med sit knæ, at han måtte lade sig operere. Efter den tilsyneladende succesfulde operation, brød skaden dog op igen, og Roberto Baggio måtte holde en yderligere pause fra professionel fodbold.

På trods af den alvorlige skade, købte den italienske storklub Fiorentina dog ham i 1985 fri af sin kontrakt med Vicenza Calcio.

Roberto Baggio nåede i sine tre sæsoner for Vizenca Calcio at spille 36 kampe og score 13 mål.

Fiorentina

Efter skiftet fra Vicenza Calcio fik Roberto Baggio den 21. september 1986 sin debut for Fiorentina, hvilket også var Roberto Baggios debut i den bedste italienske række – Serie A.

I Fiorentina opnåede Robert Baggio lynhurtigt en nærmest kultagtig status, hos de italienske fans og på trods af at alvorlige skader satte ham ud af spille over flere omgange, så blev han betraget som en af de bedste spillere nogensinde for Fiorentina.

I sin tid i Fiorentina var Roberto Baggio blandt andet med til at spille holdet helt frem til finalen i UEFA Cuppen i 1990, hvor holdet dog godt nok tabte til ligarivalerne fra Juventus.

Selvom Roberto Baggio var Fiorentinas helt store stjerne, så medførte en række forskellige og alvorlige skader, til at blev kun blev til 94 kampe og 39 mål for Roberto Baggio i de fem sæsoner han bar den lilla Fiorentinatrøje.

Juventus

I 1990 sagde Roberto Baggio farvel til heltestatussen i Fiorentina, da den italienske storklub Juventus købte ham fri for omkring 85 millioner danske kroner, hvilket på det tidspunkt var transferrekord. Skiftet gik dog ikke stille af sig, og medførte blandt andet en kæmpe folkeprotest i Firenze (Hjemby for Fiorentina), hvor utallige mennesker deltog og 50 mennesker blev såret. Roberto Baggio udtalte herefter at han ikke havde forladt Fiorentina af egen fri vilje, men at han var blevet tvunget væk – Fiorentina manglende nemlig penge, og den store transfersum, kunne lappe en del af hullet.

Selvom Roberto Baggio nu spillede for Juventus, så tøvede han ikke med at vise sin sympati for sin gamle klub.  I en kamp imellem Juventus og Fiorentina nægtede han for eksempel at tage et straffespark.

På trods af de stærke følelser for en anden klub, så fik Roberto Baggio dog stor succes i Juventus allerede fra dag et. Selvom holdet underpræsterede og endte på en skuffende 7. plads i ligaen, så fik Roberto Baggio alene i ligaen scoret 14 mål og lavet 12 målgivende afleveringer i sin første sæson for Juventus.

I de efterfølgende sæsoner fortsatte den personlige succes for Roberto Baggio og i sin tredje sæson for Juventus blev han udnævnt til anfører for klubben.

Herefter begyndte det dog så småt at gå ned af for Roberto Baggio, da han igen begyndte at løbe ind i lange og alvorlige skadespauser – hvilket med til at han spillede mindre og mindre og at Juventus begyndte at satse mere og mere på den unge Allesandro Del Piero på Roberto Baggios plads.

Skaderne og den faldende spilletid medførte til at den daværende Juventustræner Marcello Lippi i 1995 udtalte at Roberto Baggio ikke længere indgik i fremtidsplanerne hos Juventus.

AC Milan

På trods af store protester fra AC Milans fans, der ikke ville have ofte skadede Juventusstjerne til deres hold, skiftede Roberto Baggio i 1995 Juventus og Torino ud med Milano og AC Milan.

AC Milan fansene løsnede dog lidt op for Roberto Baggio, da han i sin første sæson var med til at genvinde det italienske mesterskab fra netop Juventus.

Også her begyndte spilletiden dog at blive mindre og mindre, da hans trænere (Fabio Capello i 95/96 og Arrigo Sacchi i 96/97) ikke mente at hans skrøbelige krop kunne holde til 90 minutters fodbold på højeste plan. Dette medførte til en række skænderier imellem træner og Robert Baggio, som til sidst endte med at koste Roberto Baggio pladsen i AC Milan.

Roberto Baggio nåede i sine to sæsoner at spille 51 kampe og score 12 mål for AC Milan.

Bologna

Efter ikke at have haft sin træners tillid i hverken Juventus eller AC Milan, trængte Roberto Baggio til at genoplive sin karriere. Dette skulle gøres ved at redde nedrykningstruede Bologna fra at rykke ned i Serie B, og den mission må man sige lykkedes.

I sin eneste sæson for Bologna formåede Roberto Baggio nemlig at score 22 mål i 30 kampe og derved yde sit store bidrag til at Bologna endte på en imponerende 8. plads i den italienske Serie A.

Det var ikke blot på banen at Roberto Baggio markerede sin genfødsel, det var nemlig også i tiden i Bologna at han klippede sit mangeårige kendetegn af (hans hestehale).

Som genført stjerne og som redningsmand i Bologna, var det igen tid for Roberto Baggio af spille for en af italiens helt store klubber.

Inter Milan

Efter redningsaktionen i Bologna, blev Roberto Baggio hentet til den italienske storklub Inter Milan. Dette skifte skulle dog vise sig at være yderst uheldigt for Roberto Baggio, da Marcello Lippi kort efter blev præsenteret som ny træner for Inter Milan – det var nemlig selvsamme Marcello Lippi der tilbage i Roberto Baggios Juventustid, havde smidt ham på porten fordi Marcello Lippi ikke troede på ham og den opfattelse havde han ikke ændret i mellemtiden.

Roberto Baggio fik derfor kun meget begrænset spilletid og stortset kun i ikke betydningsfulde kampe.

Derfor blev det kun til 41 kampe og 9 scoringer for Roberto Baggio for Inter Milan.

Brescia

Efter skuffelsen i Inter Milan, var det igen blevet tur til en redningsaktion for Roberto Baggio, da han skrev kontrakt med nedrykningstruede Brescia. Her blev han fra start gjort til anfører og givet trøjen med det forpligtende nummer 10, og ligesom i Bolognatiden må man sige at Roberto Baggio levede mere end op til forventningerne. På trods af at han igen led under alvorlige skader, så var han med til at Brescia endte helt oppe på en 7. plads i den italienske Serie A.

I den efterfølgende sæson startede Roberto Baggio som lyn og torden og da der var spillet sæsonens første 9 kampe, havde den italienske teknikker allerede scoret 8 mål. Endnu en slem skade satte dog en stopper for Roberto Baggios imponerende form, og uden ham spillede Brescia sig i alvorlig nedrykningsfare. Med tre kampe tilbage af sæsonen vendte Roberto Baggio dog tilbage til fodboldbanen, og med tre mål i de sidste tre kampe kunne Roberto Baggio lige akkurat redde Brescia fra nedrykning.

I de efterfølgende par sæsoner fastholdt Roberto Baggio et stabilt højt niveau, hvilket var med til at sikre Brescia stabile midterplaceringer i ligaen.

Roberto Baggio spillede sin sidste fodboldkamp på professionel niveau, den 16. maj 2004 imod AC Milan.

Efter karrierestoppet valgte Bresica  at frede trøjen med nummer 10, for at hylde Roberto Baggio og symbolisere vigtigheden af hvad han havde gjort for Brescia. Inden Roberto Baggio havde Brescia nemlig aldrig formået at overleve i Serie A, men i hans fire sæsoner for klubben overlevede de hvert år – året efter Roberto Baggios karrierestop rykkede Brescia ned.

I Roberto Baggios fire sæsoner i Brescia blev det til 95 kampe og 45 mål.

Italien

Roberto Baggio fik sin landsholdsdebut for Italien den 16. november 1988 i en alder af 21 år, i en venskabskamp for Holland.

Han første landskampsmål kom cirka et halvt år senere, da han scorede direkte på et frispark i en venskabskamp imod Uruguay, den 22. april 1989.

I sin tid på landsholdet blev det til deltagelse ved tre VM slutrunder for Roberto Baggio.

Den første var i VM slutrunden i 1990, der blev afholdt i hans hjemland Italien. Her fik både Roberto Baggio og Italien stor succes, da det blev den til tredjeplads, og selvom Roberto Baggio mest blev benyttet som indskifter blev det alligevel til to scoringer og imponerende spil fra den unge Roberto Baggio.

Fire år senere var Roberto Baggio igen udtaget til en VM slutrunde. Denne gang blev slutrunden afholdt USA og endnu engang var der succes til Roberto Baggio og Italien, der endte med en anden plads.

Til VM slutrunden i 1990 var Roberto Baggio en af de unge talenter på italiens hold, men i 1994 var han  en af de store stjerner og det blev da også til fem scoringer for den elegante teknikker.

Det han i den slutrunde han vil blive bedst husket for, er dog nok, at det var ham der brændte det sidste og afgørende straffespark i finalen mod Brasilien.

Roberto Baggio spillede sin tredje og sidste VM slutrunde i 1998 i Frankrig, da han lidt overraskende blev udtaget efter at have været skadet igennem store dele af sæsonen. På grund af høj konkurrence i det italienske angreb fra andre fodboldlegender som Alessandro Del Piero, Christian Vieri og Filippo Inzaghi røg Robert Baggio lidt ind og ud af holdet, men fik alligevel scoret to mål inden Italien blev slået ud i kvartfinalen af de senere vindere fra Frankrig.

Roberto Baggio spillede sin sidste landskamp i en venskabskamp imod Spanien den 28. april 2004. I kampen bar Roberto Baggio både anførerbindet og trøjen med nummer 10, inden han blev udskiftet til stående klapsalver fra de mange italienske fans.

Roberto Baggio spillede 56 landskampe og scorede 27 landskampsmål for Italien, hvilket gør ham til den fjerde mest scorede italienske landsholdsspiller nogensinde. En plads han iøvrigt deler med Allesandre Del Piero, der dog har brugt 91 kampe på at nå de 27 landskampsmål.

Priser og trofæer

Som en af italiens største fodboldlegender nogensinde, vandt Roberto Baggio selvfølgelig en række priser og trofæer. Specielt i sin periode i Juventus blev Roberto Baggio forgyldt med trofæer.

Nedenfor er samlet en række af de vigtigste priser og trofæer:

Vizenza

  • Serice C1 vinder: 1985

Juventus

  • Årets fodboldspiller under 23: 1990
  • Årets fodboldspiller i Europa: 1993
  • UEFA Cup vinder: 1993
  • Italiensk mester (Serie A): 1995
  • Italiensk pokalvinder (Coppa Italia): 1995

Milan

  • Italiensk mester (Serie A): 1996

Bologna

  • UEFA Intertoto Cup vinder: 1998

Italien

  • VM bronze: 1990
  • VM sølv: 19994

Citater

Som fodboldspiller var Roberto Baggio meget respekteret og elsket af både fans, medspillere og modspillere samtidig med at han ofte offentligt gjorde opmærksom på sin store kærlighed for de klubber han repræsenterede. Det kom der en række kendte citater ud af, hvoraf nogle af de bedste er listet nedenunder.

“Mit hjerte vil altid være lilla” Roberto Baggio til Fiorentinas fans, efter sit skifte til Juventus.

“Jeg tror jeg rejser til østen, når min karriere er slut. Der slår jeg mig ned i en lerhytte, hvor penge, mobiltelefoner og alle andre materielle værdier ikke er noget værd” Roberto Baggio om sine fremtidsplaner.

“Il Bello hører til blandt de store. Specielt når man tænker på, at han aldrig fik udnyttet det han kunne” Diego Maradona om Roberto Baggio.

Fakta om Roberto Baggio

Fulde navn:Roberto Baggio
Født:18. februar 1967
Nationalitet:Italien
Position:Angriber/Midtbane
Højde:174 cm
Landskampe/mål:56 kampe og 27 mål
Kampe/mål i alt:488 kampe og 218 mål
Øgenavn:Bhudda med hestehale, den guddommelige hestehale og Den smukke

Video

Top 10 over bedste mål

Video top 10 over bedste mål scoret af Roberto Baggio.

Hyldestvideo

Hyldestvideo, der viser en lang række af de forskellige store øjeblikke i Roberto Baggios karriere.

 Det brændte straffespark fra 1994

Det afgørende straffespark som Robert Baggio brænder i VM finalen i 1994, der gjorde Brasilien til verdensmestre.

Frispark

En video, der viser et lille udpluk af Roberto Baggio’s mål direkte på frispark.

Mere om Roberto Baggio

Vil du vide mere om den italienske fodboldlegende Roberto Baggio, så er der nedenunder samlet en række links vedrørende den elegante teknikker:

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

En kommentar til “Roberto Baggio”

Skriv en kommentar