Diego Maradona

Diego Maradona

Diego Armando Maradona bedre kendt som Diego Maradona er en af historiens absolut største fodboldlegender – mange mener endda han er den største af alle.

Diego Maradona blev født i et meget fattigt kvarter uden for Buenos Aires i Argentina d. 30. oktober 1960. Diego Maradona er i dag en af fodboldens allerstørste legender, men også en af de mest kontroversielle spillere nogensinde og udover at han selvfølgelig er kendt for at være en gudsbenået fodboldspiller så er han også kendt for sit kokainmisbrug og sin klare og åbenmundede holdning om alt.

Karriere

Argentinos Juniors

Den 20. oktober 1976 fik Diego Maradona allerede som 15-årig debut for Argentions Juniors. Her nåede han at blive ligatopscorer tre år, inden han blev solgt til storklubben Boca Juniors, for omkring 9 millioner danske kroner, hvilket dengang var det højeste nogensinde.

Han nåede at spille 167 officielle kampe og score 115 mål for Argentinos Juniors.

Boca Juniors

Hos den argentinske storklub Boca Juniors vandt Diego Maradona sit første mesterskab og meget mere nåede han ikke inden han skiftede til den spanske storklub FC Barcelona – også denne gang for et rekordstort beløb.

FC Barcelona

Diego Maradona’s skifte fra Boca juniors til FC Barcelona kostede den spanske storklub 45 millioner danske kr., hvilket ligesom hans skifte fra Argentinos Juniors, var en verdensrekord.

Diego Maradona havde dog langt fra sin bedste tid i det spanske. Her døjede han nemlig både med sygdom (hepatitis) og skader (en brækket ankel).  Diego Maradona kom heller ikke godt ud af det med bestyrelsen i FC Barcelona, (især ikke med klubpræsidenten  Josep Lluís Núñez) hvilket resulterede i at han 1984 krævede at blive solgt.

Det skete ikke længe efter, da han skiftede til italienske S.S.C. Napoli – igen slog han alle transferrekorder, da prisen på ham løb på 62 millioner danske kr.

S.S.C. Napoli

Efter en meget svær tid i FC Barcelona, opnåede Diego Maradona sin bedste fodboldtid i italienske S.S.C. Napoli.

Han blev lynhurtigt tilskuernes absolutte favorit og med Diego Maradona på holdet opnåede den italiense klub deres klart bedste tid til dato, da det blev til pokaler  både  i den italienske Serie A, Coppa Italia, UEFA Cuppen og den italienske Supercup.

Alt var dog ikke fantastisk i Napoli. Han blev for eksempel flere gange afsløret i at have et kokainmisbrug og blev blandt andet også tildelt en bøde på næsten 400.000 danske kroner for at misse både træning og kampe for Napoli, samtidig med at der gik rygter om at han havde venner indenfor den italienske mafia.

Hans sidste tid i Napoli endte dog også meget uværdigt, da han fik tildelt en karantæne på 15 måneder, fordi han dumpede en dopingtest, på grund af hans kokainmisbrug.

De forskellige skandaler ændrer dog ikke på at han stadig den dag i dag er mere end elsket i Napoli, hvilket symboliseres ved at den italienske klub har fredet Diego Maradonas trøjenummer 10.

Sevilla FC

På grund af dopingkarantænen var Diego Maradona nødt til at skifte væk fra S.S.C. Napoli og storklubberne Real Madrid og Olympique Marseille klar til at tage imod ham med åbne arme. Han skiftede dog til spanske Sevilla FC, hvor han nåede at spille et enkelt år.

Newell’s Old Boys

I 1993 skiftede Diego Maradona tilbage til Argentina, da Newell’s Old Boys hentede ham i spanske Sevilla FC.

Her nåede han at spille i to år, inden han skiftede tilbage til storklubben Boca Juniors.

Boca Juniors

Diego Maradona nåede at spille to år i Boca juniors inden han stoppede sin aktive karriere.

Argentina

Diego Maradona er det argentinske fodboldlandsholds største legende nogensinde. Han opnåede at spille 91 landskampe og score 34 mål, hvoraf de to mest kendte og omdiskuterede mål blev scoret i vm kamp imod England i 1986. De to mål er i dag kendt om Guds Hånd og Århundredes Mål.

Diego Maradona fik sin landsholdsdebut i en alder af bare 16 år, i en kamp imod Ungarn i 1977.

Diego Maradona nåede at optræde til fire forskellige vm slutrunder, hvoraf han vandt guld i 1986 og fik sølv i 1990.

Priser og trofæer

Som en af historiens allerstørste fodboldlegender, fik Diego Maradona selvfølgelig en masse priser og trofæer.

Bland det vigtigste kan nævnes:

Boca juniors

 • Ligatopscorer: 1979, 1980, 1981
 • Årets spiller i Argentina: 1979, 1980, 1981
 • Årets spiller i Sydamerika: 1979
 • Primere Division: 1981

FC Barcelona

 • Copa del Rey: 1983
 • Copa de la Liga: 1983

S.S.C. Napoli

 • Årets spiller i argentina: 1986
 • Årets spiller i Sydamerika: 1986, 1989, 1990
 • Serie A: 1987, 1990
 • Coppa Italia: 1987
 • UEFA Cup: 1989
 • Supercoppa Italiana: 1990

Sevilla FC

 • Årets spiller i Sydamerika: 1992

Argentina

 • Bedste spiller (U-20 VM): 1979
 • VM Guld (ungdomshold): 1979
 • VM Guld: 1986
 • Bedste spiller: 1986, 1987
 • VM Sølv: 1990

Citater

Diego Maradona var både på og udenfor banen en meget kontroversiel personen, det er der igennem tiden kommet mange gode og sjove citater ud af. Nedenfor er listet nogle af de bedste og mest kendte: 

“Det var Guds hånd. Det var som om, vi besejrede en hele nation og ikke bare et fodboldhold.” Diego Maradona efter målet mod England ved VM 1986, hvor han scorede med hånden.

“Pelé skulle vende hjem til muséet.” Diego Maradona om rivaliseringen mellem ham og Pelé.

“Pelé mistede sin mødom til en mand.” Diego Maradona om rivaliseringen mellem ham og Pelé.

“Jeg var, er stadig og vil altid være afhængig af stoffer. En person, som prøver at tage stoffer, må kæmpe med det resten af sit liv.” Diego Maradona omkring sit stofmisbrug.

“I Real Madrid er de alle stjerner. Man er nødt til at have vandhentere også.” Diego Maradona om Real Madrid.

Fakta

Fulde navn:Diego Armando Maradona
Født:30. oktober 1960
Nationalitet:Argentina
Landskampe/mål:91 kampe og 34 mål
Kampe/mål i alt:590 kampe og 311 mål
Øgenavne:El Diego

Video

Hyldestvideo

Guds Hånd

Århundredes mål

Mere om Diego Maradona

Nedenfor er samlet nogle links vedrørende Diego Maradona.

Bedøm beskrivelsen

Giv os gerne en bedømmelse på det du lige har læst:

6 kommentarer til “Diego Maradona”

 1. En fantastisk spiller, der også havde en hamrende fed personlighed. Desværre var hans stofmisbrug ikke så godt. Men stadigvæk den bedste spiller nogensinde.

  Svar
 2. Han var 80’ernes bedste fodboldspiller. Han havde de mest fantastiske finter og kunne score på utænkelige måder. Udover fodbold var han en meget politisk og hjalp Argentina. Han så også op til Fidel Castro. Desværre var hans stofmisbrug ik så godt. Han har hele Argentina med sig. De har endda lavet en trosretning om Diego, hvor man tilbeder ham som den bedste spiller. Han spillede bedst for Boca, Napoli og selvfølgelig det argentinske landshold.

  Svar

Skriv en kommentar