Carles Puyól

Carles Puyól
Carles Puyol – FC Barcelona” (CC BY 2.0) by Gerard Reyes

Carles Puyól er en af de største legender i spansk fodbold, og fortjener derfor en solid plads i fodboldhistorien, hvor den legendariske forsvarsklippe huskes som kaptajnen for den bedste Barca-generation nogensinde. Han huskes af mange som en sand kriger, og med hans store lederegenskaber dirigerede han tropperne i FC Barcelona fra 2004 indtil han stoppede karrieren i 2014, hvor han var hårdt plaget af skader. 

FC Barcelona

Catalaneren spillede hele hans karriere for Barca, hvor han i 1995 startede på Barcas verdenskendte akademi La Masia. Her viste han gode takter, og blev derfor hurtigt en fast bestanddel for Barca B, hvor han figurerede som højreback. Her spillede han nogle år, inden han fik debut for førsteholdet under Louis van Gaal i 1999. Fra det øjeblik af gik det hurtigt, og efter kort tid, var han også blevet en fast del af A-truppen, og i 2004 overtog han anførerbindet fra Luis Enrique. På dette tidspunkt havde han allerede rykket ind i det centrale forsvar, hvor han udviklede sig til en af historiens bedste forsvarsspillere. Puyól vandt efterfølgende sit første store trofæ i 2004/05-sæsonen, da Barca under Frank Rijkaard vandt La Liga for første gang i fem år. Succesen fortsatte ind i 2006, hvor catalanerne forsvarede deres ligatitel og samtidig vandt Champions League efter en dramatisk finale mod Arsenal i Paris. Under Josep Guardiola-tiden fortsatte Puyól med at være grundstenen i Barcas defensiv indtil en knæskade forhindrede ham i at spille. Specielt de sidste to sæsoner måtte han kæmpe meget med knæet, og i 2014 måtte han endegyldigt give op.

Carles Puyól
Puyol Xavi Messi FC Barcelona Team of the year 2011” – (CC BY-SA 2.0) by Christopher Johnson

Puyól udgjorde sammen med Alves, Xavi, Iniesta, Busquets og Messi stammen på Guardiolas mandskab, der af mange bliver vurderet til at være det bedste hold nogensinde. Nu er kun Messi, Busquets, Pique, Jordi Alba og Sergi Roberto tilbage fra dengang, og det er tydeligt at se at man den dag i dag mangler en type som Puyól eller Xavi på holdet. Sidstnævnte kan muligvis vise sig at blive en fremtidig træner for Barcelona, når hans ophold i AL Sadd i Qater en dag er slut. Og det kan der snart være brug for i den spanske storklub, der ikke har vundet Champions League siden 2015, hvor Xavi stadig var i klubben. Med oddsene hos bookmakerne ser vi nemlig også at de heller ikke er en af de top-3 favoritter til at vinde Champions league i år, med deres odds 7.50. Der har været lidt slinger i valsen i denne sæson hos Barca. Men Messi ligner heldigvis for dem en mand på en mission, hvilke kun kan være en fordel for Barca og måske kan han få klubben tilbage på sporet, som dengang Puyól var på holdet.

Det spanske landshold

Puyól var også en central figur på det spanske landshold, hvor han agerede viceanfører på det succesfulde mandskab, der vandt EM i 2008 og VM i 2010. Her spillede han i alt 100 kampe, men grundet skader var han ikke med da Spanien i 2012 genvandt EM.

Carles Puyól nåede i alt at spille 15 sæsoner for FC Barcelona, hvor han vandt 27 trofæer inklusiv tre Champions League-titler og seks La Liga-titler. Han spillede i alt 663 kampe og scorede 23 mål for Barca. Efter han stoppede som spiller blev han vicesportsdirektør, men stoppede efter mindre end et år i rollen. Han blev dog tilbudt rollen som sportsdirektør i september 2019, men afviste her tilbuddet.

Skriv en kommentar